Copiii din Cernobîl. Cum arată la 33 de ani de la dezastru

Fondatoarea ONG-ului din Marea Britanie „Chernobyl Children's Project" vorbește despre cum s-a intervenit pentru ajutorarea copiilor și familiilor acestora din Ucraina și din Belarus, după dezastrul nuclear de la Cernobîl din 1986.

Linda Walker, cea care a fondat „Chernobyl Children's Project", s-a inspirat dintr-un alt proiect (intitulat „Chernobyl Children International") și a decis să meargă în Belarus (în anul 1995) pentru a vedea cum îi poate ajuta pe cei care au fost evacuați din zona reactorului nuclear cu precădere în această țară. Pe de o parte, aceasta a demarat ajutor umanitar (s-au recondiționat ambulanțe de exemplu) și, pe de altă parte, a pus la cale un program care să le ofere posibilitatea copiilor să meargă în Marea Britanie pentru câteva săptămâni de vacanță în scopul  de a se recupera.

Preocuparea OBG-ului britanic s-a centrat pe regiunea Gomel din Belarus, unde copiii născuți după explozia de la Cernobîl prezentau, cei mai mulți, fie dizabilități, fie diferite forme de cancer (mai ales leucemie și cancer tiroidian). Obiectivul a fost, de-a lungul timpului, ca familiile afectate să nu mai primească hrană contaminată din regiune, iar copiii bolnavi să primească asistența medicală necesară fără a fi nevoiți să fie separați de familii.

În ultimii 19 ani, ONG-ul britanic a avut în grijă peste 30 de familii și peste 200 de copii cu boli în stadiu terminal au beneficiat de îngrijire paliativă.
O altă realizare a fost înființarea unor locuințe pentru 5 adulți cu dizabilități și pentru 5 copii pentru ca aceștia să se bucure de o viață cât mai bună, a declarat fondatoarea ONG-ului.
După anul 2000, peste 3000 de copii ucrainieni au ajuns în Marea Britanie pentru vacanțe de recuperare. Alături de ei, numeroși adolescenți afectați de cancer sau de alte boli grave au ajuns acolo pentru a primi hrană sănătoasă, tratamente moderne și consiliere psihologică.
Linda Walker a dezvăluit, de exemplu,  că în fiecare an, de Crăciun, l-a invitat la ea, în Marea Britanie, pe Nazar, un copil cu paralizie cerebrală și cu dificultăți de învățare. 

Alături de el, alți tineri cu dizabilități sunt ajutați să se recupereze și să aibă șansa la o viață cât mai normală.

Scopul ONG-ului britanic este să le ofere în continuare suport copiilor și adulților afectați de explozia de la Cernobîl, fie că este vorba despre cei din Ucraina, fie că est vorba despre cei din Belarus și chiar din Rusia.

Surse:
www.bbc.com,  www.ladbible.com

Surse poze:
www.facebook.com, www.pixabay.com

Îl mai știi pe Ionică din Liceenii? Incredibil cum arată acum, la 54 de ani

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum îți închipui că va arăta viața ta de părinte vs. cum va arăta în realitate
  Cum îți închipui că va arăta viața ta de părinte vs. cum va arăta în realitate

  Crezi că în viața de părinte este numai lapte și miere? Crezi că vei avea parte numai de bucurii și fericire? Ei bine, lucrurile nu sunt de fiecare dată cele mai roz. Iată cum...

  Incredibil cum arată Oana Sârbu la 50 de ani. A pozat în lenjerie intimă
  Incredibil cum arată Oana Sârbu la 50 de ani. A pozat în lenjerie intimă

  Oana Sârbu a împlinit recent 51 de ani și a postat pe rețele de socializare poze cu ea într-o ipostază inedită: purtând lenjerie intimă.

  Din copilăria noastră: cum arată și ce fac acum actorii din Beverly Hills
  Din copilăria noastră: cum arată și ce fac acum actorii din Beverly Hills

  Printre amintirile din copilăria noastră se numără, cu siguranță, și unele filme pe care le urmăream cu plăcere de fiecare dată. „Beverly Hills 90210" se află printre...

  Cum arată viața unui copil din Siberia
  Cum arată viața unui copil din Siberia

  „Capătul lumii", acesta este numele pe care locuitorii nomazi din Yamal il dau peninsulei unde își duc viața de sute de ani. Un fotograf rus, Sergey Anisimov, a pornit...

  Uimitor: cum ar arăta rochiile prințeselor Disney în varianta haute couture din prezent
  Uimitor: cum ar arăta rochiile prințeselor Disney în varianta haute couture din prezent

  Despre modă numai de bine! Am scris foarte mulți ani în acest domeniu, și mi-am făcut un obicei, care a devenit repede un instinct, de a urmări noile colecții ale designerilor,...

  Cine sunt, cum arată și ce fac cele mai bogate femei din lume
  Cine sunt, cum arată și ce fac cele mai bogate femei din lume

  Cele mai bogate femei din lume sunt implicate nu numai în universul afacerilor, ci și în tot felul de activități caritabile. Parcurgeți articolul de mai jos pentru a le...

  Secrete de la 3 femei care arată cu 15 ani mai tinere
  Secrete de la 3 femei care arată cu 15 ani mai tinere

  Ce femeie nu și-ar dori să descopere elixirul tinereții sau orice altă soluție magică ce-i ascunde adevărata vârstă? În ultima perioadă, tot mai multe reprezentante ale...

  © 2019 Qbebe