Alex

Semnificație: a proteja, a apăra

Numele Alex este prescurtarea de la Alexandru, unul dintre cele mai întâlnite prenume din lume. Alex provine de la grecescul Alexandros, format din „alexio” ce se traduce prin „a apăra” și „andros” ce înseamnă „bărbat”. Purtărtorii numelui Alex sunt considerați a fi bărbați viteji, gata să protejeze pe oricine. Prima dată numele Aleksandros a apărut în secolul al VII-lea Î.Hr, în opera „Iliada, fiind băiatul lui Priam, regele Troiei. Mulți domnitori români și străini au purtat acest prenume, cum ar fi: Alexandru cel Rău, domn al Țării Românești; Alexandru Ghica și el domnitor al Țării Românești; Alexandru Șuțu, domn al Moldovei; Alexandru Ioan Cuza, domnitor al Principatelor Unite sau Alexandru cel Mare, discipolul lui Aristotel.

În calendarul ortodox, în fiecare an pe data de 30 august este sărbătorit Sfântul Alexandru, considerat a fi „protectorul omenirii”. Catolicii îl sărbătoresc pe Sfântul Alexandru pe data de 26 februarie. Sfântul Alexandru este unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii, care a trăit pe vremea împăratului Constantin cel Mare. Sfâtul Alexandru a apărat cu atâta îndârjire credința în Dumnezeu, încât la vârsta de 70 de ani a fost numit Patriarh al Constantinopolului. 

Derivatele de la numele Alex sunt: Alexander, Alexandrin, Alexandru, Alecu, Alexe, Lixandru, Lecu, Lisandru, Sandru, Sandu, Săndel, Ducu și Alessandro.

Alege un nume pentru bebelusul tau!

Cauta un nume pentru viitorul tau bebe si afla semnificatia lui.

© 2024 Qbebe