Rutina în creşterea bebeluşului: când şi cum o stabileşti

Rutina în creşterea bebeluşului: când şi cum o stabileşti

Ileana Gheorghe

Aparent, nevoile unui bebelus sunt simple: hrana, somn, joaca si iubirea parintilor nelimitata. Insa a sti cand, cum si de ce are nevoie bebelusul in fiecare clipa, pentru proaspetii parinti este o adevarata provocare. Sa nu mai vorbim de incercarea de a pastra un echilibru in concordanta cu nevoile si programul celorlalti membrii ai familiei, mai ales daca exista si frati sau surori mai mari. Tocmai de aceea si bebelusii au nevoie de o rutina.

De ce este necesar ca bebelusul sa aiba un program bine stabilit

 rutina bebelusului Multi parinti considera  ca formarea unui orar bine stabilit de masa, somn si joaca pentru nou-nascut le face viata, de proaspat parinte, mai usoara. Sustin ca aceasta rutina este ca un manual personalizat cu indicii in anticiparea nevoilor copilului si, astfel, duce la evitarea panicarii. Ca parinte, vei avea un model previzibil pentru zilele petrecute alaturi de micutul tau, iar bebelusul va sti ce sa se astepte - de exemplu, bebelusii invata cu timpul, ca dupa baita de seara, urmeaza o sesiune de alaptare, apoi somnul de noapte. In fapt, expertii spun ca bebelusilor le place sa stie ca anumite lucruri se vor intampla la un moment dat  " in fiecare zi". Tot specialistii  afirma ca o rutina stabilita la momentul potrivit il vor ajuta pe  copil sa treaca cu succes peste cele mai importante etape de dezvoltare. 

In plus, atunci cand va creste si vei dori sa il lasi cu bunica sau cu bona, tranzitia se va face mult mai usor. Persoana in grija caruia i-a fost lasat copilul va urmari programul cu care este obisnuit. Daca bebelusului ii vor fi asigurate necesitatile in functie de rutina obisnuita, bunica sau bona vor fi capabile sa anticipeze ora mesei, ora de somn sau dorinta copilului de a se juca sau a iesi in parc.

Cand este momentul sa instalezi rutina bebelusului

Majoritatea medicilor pediatrii sunt de parare ca bebelusii sunt pregatiti pentru a le fi stabilit un program general, intre 2 si 4 luni. In jurul acestei varste obiceiurile de dormit si alimentare incep sa devina mai coerente si mai previzibile. Parintii ar trebui sa profite de aceasta ocazie pentru a incuraja copilul sa urmeze un program mai definit.

Insa fiecare copil este unic si poate tocmai de aceea expertii nu cad intotdeauna de acord cu privire la cand si cum sa se instaleze rutina bebelusului. Este adevarat ca unii bebelusi sunt mai " cuminti" si mesele lor sau modelul lor de somn este previzibil mai devreme de 3 luni. In acest caz, nu te poti declara decat un parinte norocos si tot ce poti sa faci este sa iti ajuti copilul sa isi stabileasca, usor rutina generala, care la varsta de 2 luni nu poate fi decat in curs de dezvoltare.

Unii experti sustin ca stabilirea programului unui bebelus sa se faca mult mai devreme. Acestia considera ca momentul ideal pentru pentru a incepe stabilirea rutinei bebelusului este atunci cand acesta are doar 5 zile de viata. Altii considera ca obiceiurile sanatoase se invata inca de la nastere.  

Indiferent de momentul ales de voi pentru a incepe sa ii formati bebelusului un program, este esential sa te asiguri ca micutul sau micuta ta este in deplina siguranta, ii sunt satisfacute nevoile de baza: hrana si somn in ritmul sau propriu. Asta inseamna  sa urmezi sfatul medicului copilului, apoi tinand cont de instinctul matern, sa poti determina de cat, cand si cum are nevoie bebelusul- indiferent de ceea ce spune programul.

Atunci cand este nou-nascut, este deosebit de important ca bebelusul tau sa obtina lapte matern sau formula suficient pentru a evita problemele de sanatate, cum ar fi cresterea in greutate si deshidratarea. Nu ar trebui sa privezi bebelusul de  o sesiune de alaptare, sau de somn atunci cand copilul tau pare ca are nevoie de ele, doar pentru ca "nu este inca ora stabilita". Chiar daca copilul a mancat de doua ori in  3 ore si totusi plange, iar sanul este singurul lucru care il linisteste, ar trebui sa te adaptezi nevoilor sale.  Sau daca programul indica faptul ca este timpul pentru ca  bebelusul sa doarma, dar  el este mai agitat decat in mod normal, inseamna ca are nevoie sa fie mangaiat sau tinut in brate, inainte de a fi pus in patut, chiar daca ora de somn stabilita de rutina a  fost depasita.

 

Care este cea mai buna schema de program zilnic pentru un bebelus

Exista trei tipuri de program pentru stabilirea unei rutine zilnice a bebebelusului: unul strict- in care mama face regulile, altul in care parintii se pliaza pe nevoile bebelusului si  unul adaptabil- lejer, care combina pe primele doua.

Rutina bebelusului stricta. Unii parinti sunt mai striciti si aleg sa isi creasca copilul dupa reguli foarte bine puse la punct inca de la inceput.  Astfel, mama decide cand (si, uneori, cat de mult), copilul va manca, cand va dormi si pentru cat timp, atunci cand el va juca sau v a iesi afara si asa mai departe. Programul poate fi creat pe baza instictului de parinte sau poate fi unul sugerat de un specialist pediatru sau neonatolog. Insa odata formata rutina bebelusului va fi foarte stricta si orice lucru care va da peste cap aceasta rutina ii va crea copilului o stare de agitatie si disconfort.

Programul stabilit pe baza semnalelor si ritmului natural al bebelusului este bazat pe un fel de rutina, dar nu foarte stricta. Aici parintii urmeaze ritmul natura lal  copilului, ceea ce inseamna ca  se ghideaza dupa indiciile date de bebelusi, atunci cand se decide de ceea ce bebelusul are nevoie de viitor, mai degraba, decat sa creeze un calendar pentru mese, odihna, sau pentru ore de joaca. Acest lucru nu inseamna  ca zilele petrecute cu bebelusul vor fi total imprevizibile: dupa primele cateva saptamani de viata, cei mai multi bebelusi isi creaza singuri propriile lor modele destul de regulate de somn, joaca, si mese. Dar programul copilului tau poate varia de la o zi la alta, in functie de semnalele pe care acesta ti le da.

Programul combinat reunesc  cele doua categorii principale de mai sus: regulile mamei cu indiciile bebelusului. Cu aceasta abordare, vei avea un calendar orientativ, dar adaptabil pentru a putea sa anticipezi atunci cand copilul tau va manca, va dormi, sau va avea chef de joaca, si asa mai departe, si vei putea sa iti dai seama, in general, ca vei ajunge cu timpul sa urmezi un model de rutina similar in fiecare zi. Dar vei avea mai multa flexibilitate decat cu un parinte strict care a stabilit o rutina fortata. Un pui de somn poate fi sarit  daca bebelusul tau nu pare obosit inca, iar masa de pranz poate fi amanata in cazul in care o  vizita la bunici sau in parc dureaza mai mult decat era de asteptat.

programul zilnic al bebelusului

Cum sa incepi sa stabilesti rutina zilnica a bebelusului

1. Contorizeaza orele de somn si de mesele bebelusului. Cea mai simpla si sigura metoda pentru formarea programului zilnic al bebelusului este contorizarea meselor si a   orelor de somn. Urmarirea  nevoilor de baza ale unui bebelus il ajuta pe parinte  sa inteleaga ritmul natural al copilului sau si astfel ii va permite sa identifice modelul natural al copilului de rutina zilnica formata din sesiuni de alaptare, somn, joaca si baita.  De altfel cei mai multi parinti se adpteaza la programul micutului la doar cateva zile de la nastere, incepand sa remarce de cate ori se trezeste copilul pentru san sau biberon, cand face " caca" si de cate ori "pipi" si asa mai departe.

2. Fii atenta la temperamentul bebelusului. Lasa-l sa preia conducerea. Bebelusii stiu cand le este foame, cand sunt obositi, cand au nevoie de atentie, sau au nevoie de liniste. Desi sunt mici au plamanii suficient dezvoltati incat sa te atentioneze cu privire la dorintele lor.

somnul bebelusului

 3. Stabileste rutina zilnica in functie de ora la care se trezeste dimineata sau merge la culcare seara.
Daca adoarme in jurul orelor 20, restul programului poate fio stabilit in jurul acestui indiciu: cina in jurul orei de 18, doua sesiuni de somn, a cate doua ore si jumatate noaptea, masa de pranz la aproximativ ora 12 si asa mai departe.  Daca bebelusul nu mananca bine sau nu castiga in greutate, poate vei dori sa faci din orele de masa o prioritate in favoarea a orice altceva. Insa daca stii ca bebelusul va merge la cresa, ritualul de dimineata trebuie sa fie stratul rutinei zilnice. Numai asa perioada de adaptare a copilului la gradinita, va fi mai usoara.

 4. Fa-ti timp sa te joci cu copilul tau, indiferent de varsta lui. Asadar, asigura-te ca intre orele de masa si de somn nu uiti sa iti ajuti copilul sa se dezvolte psihic si mental armonios, jucandu-te si oferindu-i sansa de a isi dezvolta desprinderi si capacitati ce il vor ajuta sa fie un viitor adult puternic.  Activitatile bebelusului nu trebuie sa fie programate clipa de clipa. De fapt, ele chiar nu ar trebui sa fie - de fapt parintele ar trebui sa isi ofere posibilitatea de a invata zilnic cum sa isi educe copilul, urmarindu-i gesturile si adapotandu-se la ritmul sau. Daca esti prea rigid vei pierde cele mai frumoase prime- momente ale copilui tau, fiind mereu prea preocupata sa nu incalci vreo regula a rutinei zilnice stabilite.

mama cu bebelus zambind

Bebelusii au nevoie de o rutina zilnica, asa cum si tu, ca adult ai nevoie de un program. Cea mai buna schema pentru cand si cum sa stabilesti rutina bebelusului ti-o va indica temperamentul si caracterul copilului tau.

Tu cand si cum ai reusit sa ii formezi o rutina bebelusului?

Articolul urmator
Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?
Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    S-a semnat ordonanța pentru creșterea alocațiilor. De când vor primi bani în plus copiii
    S-a semnat ordonanța pentru creșterea alocațiilor. De când vor primi bani în plus copiii

    Luna cadourilor vine cu vești bune! A fost semnată ordonanța privind majorarea alocațiilor de stat pentru copii, aşa cum a fost prevăzut și negociat în programul de guvernare....

    Mama mea avea 14 ani când m-a născut. Am crescut contribuind la creșterea fraților meu și nu mai știu cine sunt cu adevărat
    Mama mea avea 14 ani când m-a născut. Am crescut contribuind la creșterea fraților meu și nu mai știu cine sunt cu adevărat

    Shaqueia a fost adusă pe lume de o mamă adolescentă, în vârstă de 14 ani. Până la 18 ani, mama ei a mai născut încă doi copii, care au fost crescuți de ea,...

    Cum se descurcă părinții cu autism în creșterea copiilor lor?
    Cum se descurcă părinții cu autism în creșterea copiilor lor?

    Atunci când vorbim despre autism, în cele mai multe cazuri ne referim la copiii cu această tulburare. Însă cât de multe știm despre adulții care au autism și mai...

    Un nou-născut a fost descoperit în toaleta unui avion în timpul unui control de rutină
    Un nou-născut a fost descoperit în toaleta unui avion în timpul unui control de rutină

    O mamă este cercetată penal pentru că și-a lăsat bebelușul nou-născut în coșul de gunoi al toaletei unui avion. Cel mic a fost transportat de urgență la spital pentru...

    5 teme controversate despre cresterea copiilor care impart femeile in doua tabere
    5 teme controversate despre cresterea copiilor care impart femeile in doua tabere

    Nu exista tema mai controversata in ceea ce priveste copiii, decat educatia copiilor. Si cum oamenilor le place, in general, sa creada ca ei le stiu pe toate, sfaturile pentru cresterea si...

    Adela Popescu, mai sinceră ca oricând. Cum a depășit episoadele de depresie și ce spune despre implicarea bunicilor în creșterea copiilor
    Adela Popescu, mai sinceră ca oricând. Cum a depășit episoadele de depresie și ce spune despre implicarea bunicilor în creșterea copiilor

    Adela Popescu, celebră actriță și prezentatoare TV cu o prezență caldă și echilibrată, a decis să vorbească sincer în cadrul podcastului găzduit de Mihai Morar despre...

    Când medicul mi-a recomandat avortul, am simțit mișcările bebelușului. Acum copilul meu are 6 ani și este lumina vieții mele
    Când medicul mi-a recomandat avortul, am simțit mișcările bebelușului. Acum copilul meu are 6 ani și este lumina vieții mele

    Cum ar trebui să reacționeze o viitoare mămică atunci când medicii îi spun că bebelușul sau nu are nicio șansă să se nască viu? O femeie din Statele Unite a trecut...

    Mi-am dat seama că sunt însărcinată când m-am așezat pe toaletă și am văzut piciorul bebelușului meu
    Mi-am dat seama că sunt însărcinată când m-am așezat pe toaletă și am văzut piciorul bebelușului meu

    Orice sarcină surprinde viitoarea mamă într-un mod plăcut. Ce se întâmplă când sarcina este o reală surpriză și este descoperită în momentul...

    © 2024 Qbebe