Cum se mănâncă kaki

Cum se mănâncă kaki

Raluca Margean - Redactor

Kaki este un fruct exotic care primește din ce în ce mai multă atenție din partea noastră. Pe lângă faptul că are multe beneficii pentru sănătate, kaki are un gust unic, dulce și intens de care te vei îndrăgosti. Află cum se mănâncă kaki și de câte feluri este acest fruct.

Ce este kaki și ce gust are?

kaki-taiat-pe-jumate-cu-ardei-pe-langa-el

Mai puțin cunoscut, kaki este un fruct de culoare galben-portocaliu, care apare în sezonul rece. Înainte de a afla cum se mănâncă kaki, află că acest fruct provine din clime mai calde precum China, Coreea și Japonia și conține multe fibre și beta-caroten, precum și fenoli care sunt extrem de importanți pentru menținerea sănătății inimii. Beneficiile nutriționale nu se opresc aici, fructele kaki conținând și o varietate de minerale, precum sodiu, magneziu, calciu și fier. Ca și gust, acesta este o combinație între fructul mango, ardei dulce prăjit și scorțisoară pe deasupra. Unii oameni aseamănă gustul lor cu cel al curmalelor sau piersicilor, așadar un lucru este clar: aroma sa este unică și exotică, dar dulce. Sunt două soiuri de kaki, și anume non-astringent (Fuyus) și astringent (Hachiya). Este important să recunoaștem diferența, deoarece acestea pot părea asemănătoare, dar fiecare trebuie tratat diferit și mâncat în diferite etape de maturare.

Ce beneficii are fructul de kaki?

Înainte de a afla cum se mănâncă kaki, este bine să știi și cât de bun este. Kaki sau „fructul zeilor” are numeroase beneficii pentru sănătate, iar acestea provin de vitaminele, mineralele și compușii organici pe care kaki îi are. Kaki este un fruct bogat în vitaminele A, B, C și E. În plus, kaki conține fibre alimentare, mangan, cupru, magneziu, potasiu și fosfor. Nu în ultimul rând, kaki este o sursă excelentă de antixoidanți puternici, cum ar fi carotenoidele sau flavonoidele.

kaki-curatat-de-coaja-si-taiat-in-bucati-alaturi-de-o-furculita-din-lemn

Principalele beneficii ale fructului de kaki sunt următoarele:

  • Stimulează sistemul imunitar: datorită vitaminei C, care sporește producția de globule albe din sânge, aflate în prima linie de apărare a corpului. Pe lângă cum se mănâncă kaki, mai află că acest fruct este bogat în vitamina C, deoarece conține 80% din necesarul zilnic al acestui nutrient.
  • Îmbunătățește digestia: un fruct de kaki conține 20% din necesarul zilnic de fibre. Aceste fibre ajută organismul să digere alimentele mai repede și le face să circule mai repede în tractul digestiv.
  • Îmbunătățește vederea: dacă ai aflat cum se mănâncă kaki, probabil nu știi că zeaxantina, un membru al complexului de vitamina B, prezentă din belșug în acest fruct, este direct legată de sănătatea ochilor, datorită faptului că acționează ca o substanță antioxidantă.
  • Previne cancerul: kaki este un fruct cu numeroși antioxidanți care pot stimula capacitatea organimsului de a lupta împotriva acțiunii radicalilor liberi. Acești radicali liberi sunt niște produse secundare ale metabolismului celular, care produc adesea mutații la nivelul celulelor sănătoase, transformându-le într-unele cancerigene. Datorită concentrației de vitamina A și C, precum și a compușilor fenolici, kaki are efecte în prevenirea mai multor tipuri de cancer. De aceea, este important să știi cum se mănâncă kaki, tocmai pentru a profita la maxim de toate beneficiile acestui fruct special.
  • Reglează glicemia: datorită faptului că este bogat în fibre, kaki ajută digestia. De asemenea, aceste fibre ajută și la reducerea nivelului ridicat de zahăr din sânge. Kaki este recomandat de medici, deoarece are un indice glicemic de 50, ceea ce face ca acest fruct să se încadreze în categoria alimentelor cu indice glicemic moderat spre scăzut.
  • Scade tensiunea arterială: datorită potasiului care se găsește în kaki. Potasiul acționează ca un vasodilatator și scade tensiunea arterială, iar astfel stimulează circulația sângelui către diverse părți ale corpului.
  • Menține pielea sănătoasă: vitamina A, beta-carotenul, luteina, licopenul și beta-cripoxantina sunt vitaminele din kaki care funcționează ca antioxidanți pentru corp, reducând stresul oxidativ și prevenind semnele îmbătrânirii premature cum ar fi ridurile sau petele pigmentare.

Cum se mănâncă kaki?

Dacă te întrebi cum se mănâncă kaki, atunci trebuie să știi că modul de a-l consuma depinde de soiul fructului. Fructul din soiul Fuyus (deci non-astringent) este plat, rotund și cel mai bine se mănâncă în timp ce este încă ferm, ca un măr. El poate fi tăiat și feliat sau mâncat întreg ca un măr, de obicei fără coajă. Tot despre cum se mănâncă kaki, din cauza faptului că este tare, fructul kaki din soiul Fuyus merge consumat crud în salate sau copt în plăcinte și prăjituri. În schimb, fructul Hachiya (astringent) este alungit și trebuie consumat numai atunci când este copt complet și destul de moale. Pentru că sunt de obicei prea moi pentru a fi feliate, tot în ideea cum se mănâncă kaki , află că fructele din soiul Hachiya trebuie tăiate pe jumătate și scoasă pulpa cu o lingură. De asemenea, tot despre întrebarea cum se mănâncă kaki, iată că poți face gem sau compot din fruct sau îți poți face un piure sau un smoothie delicios cu acest fruct. Iată mai jos un video care-ți prezintă cum se mănâncă kaki:

Rețetă smoothie kaki cu grapefruit

Ingrediente

  • 1 fruct kaki, curățat de coajă și tăiat în cuburi
  • Un strop de zahăr (opțional)
  • 1-2 lingurițe de suc de lămâie
  • Suc de mere după gust
  • 1-2 bucăți de grapefruit pentru garnitură

Mod de preparare:

Pune în blender fructul kaki, alături de puțin zahăr, sucul de lămâie și sucul de mere. Amestecă până se obține un piure foarte fin. Adaugă mai mult suc de mere dacă-l vrei mai lichid și extra-zahăr dacă-l vrei un pic mai dulce. Servește-l apoi, adăugând bucățile de grapefruit ca și garnitură.  

De când putem introduce kaki în alimentația copilului?

Kaki nu doar că este foarte sănătos, ci are și un gust dulce, atunci când este copt. Astfel că, acest fruct este potrivit pentru cei mici, dar după vârsta de 8 luni. De atunci poți începe să introduci kaki în alimentația copilului, dar sub formă de piure, iar de la 12 luni îl poți oferi copilului în cubulețe mici. Dacă nu știi cum se mănâncă fructul kaki de către cei mici, află că el trebuie curățat de coajă doar pentru copii de 8 luni. din cauza faptului că există riscul de înec.

copil-care-musca-dintr-un-kaki-copt-pus-pe-o-farfurie-alba

Nu în ultimul rând, pe lângă cum se mănâncă fructele kaki, trebuie să ți cont și de regula celor 4 zile, pentru a depista eventualele reacții sau alergii. Nu uita că înainte de a introduce alimente noi în alimentația copilului, este recomandat să discuți cu meidcul pediatru. El îți poate spune clar cum se mănâncă un kaki de către micuți, dar și dacă este un fruct potrivit pentru a-l servi în mai multe combinații.

Cum se curăță fructul de kaki?

Pe lângă cum se mănâncă kaki, este bine de știut de la început faptul că acest fruct se poate consuma cu tot cu coajă (dacă este spălat foarte bine), dar trebuie mare atenție ca el să fie copt. Însă, copiilor mai mici nu li se oferă cu acea coajă, fiindcă este greu de mestecat și digerat. Astfel că, după ce ai aflat despre kaki cum se mănâncă de către cei mici, la fel de important este să știi și cum să-l cureți.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să tai fructul în jumătate. Apoi, exact ca la roșii trebuie să îndepărtezi partea de sus, unde este codița ți care rămâne aproape lemnoasă. În final, se curăță coaja fructului ca la un măr. Miezul rămas este numai bun de consumat sub diverse forme, anume în piureuri, dulcețuri sau prăjituri, dar deja ai aflat cum se mănâncă kaki în mai multe forme.

Surse: finedininglovers.com, insteading.com

Surse foto: Pixabay.com, istockphoto.com

Articolul urmator
Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?
Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Unde mănâncă două guri, mănâncă și a treia....dar sunt copii în România care mor de foame!
    Unde mănâncă două guri, mănâncă și a treia....dar sunt copii în România care mor de foame!

    În România sunt copii care mor de foame, copii fără nicio vină care sunt obligați să renunțe la școală și să meagă la muncă sau mai rău... la cerșit. În...

    Dietă de Ducesă: ce mănâncă în fiecare zi Kate Middleton pentru o siluetă impecabilă
    Dietă de Ducesă: ce mănâncă în fiecare zi Kate Middleton pentru o siluetă impecabilă

    Ducesa de Cambridge este mama a trei copii (Prinţul George, Prinţesa Charlotte şi Prinţul Louis), fiind remarcată de fiecare dată nu numai pentru ţinutele sale, ci şi pentru...

    De ce bărbații mănâncă mai multă carne. Un studiu dezvăluie adevărul
    De ce bărbații mănâncă mai multă carne. Un studiu dezvăluie adevărul

    Te-ai întrebat vreodată de ce sunt atât de puțini bărbați vegetarieni? Ei bine, un studiu recent dezvăluie motivul: bărbații au tendința să consume mai multe carne...

    Pisica nu mănâncă? Cauze posibile și ce-i de făcut
    Pisica nu mănâncă? Cauze posibile și ce-i de făcut

    Deși pisicile au reputația de a fi pretențioase la mâncare, orice modificare în comportamentul lor alimentar, cu atât mai mult pierderea apetitului, reprezintă un...

    De ce te enervează sunetul făcut de o altă persoană care mănâncă
    De ce te enervează sunetul făcut de o altă persoană care mănâncă

    Parcă nimic nu este mai enervant decât să auzi pe cineva cum mănâncă un măr, o pară, un sandviș, chips-uri sau orice altceva care implică ronțăit și pelscait. Preferi...

    Când se mănâncă desertul, pentru a evita spike-ul glicemic
    Când se mănâncă desertul, pentru a evita spike-ul glicemic

    Nivelul de zahăr din sânge are fluctuații, pe parcursul unei zile, inclusiv în cazul persoanelor sănătoase. Aceste fluctuații reprezintă, de cele mai multe ori, un spike...

    Ce cantitate de fulgi de ovăz se mănâncă pe zi, pentru o sănătate de fier
    Ce cantitate de fulgi de ovăz se mănâncă pe zi, pentru o sănătate de fier

    Chiar dacă sunt utilizați mai ales pentru prepararea unui mic dejun hrănitor și sățios, fulgii de ovăz pot fi puși în valoare în numeroase alte moduri. De exemplu, nu...

    Soacra mea dă vina pe mine pentru că soțul meu nu mănâncă mâncare gătită. I-am spus că trebuia să îl învețe să gătească
    Soacra mea dă vina pe mine pentru că soțul meu nu mănâncă mâncare gătită. I-am spus că trebuia să îl învețe să gătească

    Tensiunile dintre noră și soacră pot surveni din cele mai diverse motive, în special dacă există viziuni total diferite asupra lucrurilor. Cu atât mai mult cu cât la...

    © 2024 Qbebe