Fructele la copii - tot ce trebuie sa stii

Fructele la copii - tot ce trebuie sa stii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Fructele la copii reprezinta intotdeauna o alegere sanatoasa, deoarece ofera o multitudine de vitamine necesare atat unei dezvoltari armonioase, cat si consolidarii sistemului imunitar. Haideti sa aflam impreuna cele mai importante aspecte legate de fructe la copii si cateva sfaturi pentru un consum inlesnit.

Importanta fructelor pentru copii

Rolul principal pe care il detin fructele in alimentatie este sa ofere vitaminele A, C, K, precum si acid folic si potasiu. Ele contin insa si fibre, carbohidrati si unele minerale si chiar proteine (migdale, acaju). De asemenea, unele ofera si fito-chimicale care ajuta la prevenirea afectiunilor cronice cum sunt bolile de inima, cancerul si diabetul. Recomandarea general valabila este de a consuma cel putin trei portii de fructe zilnic, o portie reprezentand 1 mar/banana/portocala mediu, ½ cana fructe taiate/gatite/conservate, ¾ cana de suc, ¼ cana fructe uscate.

De ce sunt bune fructele

O alimentatie bogata in fructe va conduce automat la:

- imbunatatirea sistemului imunitar prin prezenta antioxidantilor si a vitaminei A.

- deoarece contin multe fibre, dar putine lipide si calorii, ajuta la prevenirea si combaterea obezitatii, dar si a diabetului de tip 2, a nivelului crescut de colesterol, hipertensiunii, problemelor respiratorii si depresiei.

- buna functionare a sistemului digestiv uneori contribuind la tratarea constipatiei (prune, pere, cirese).

- performanta scolara imbunatatita, conform unui studiu realizat in anul 2008 in Canad.

Fructele la copii - introducere si varietate

Medicii pediatri recomanda odata cu inceperea diversificarii introducerea treptata fie a unui fruct, de obicei marul, fie a unei legume, de obicei morcovul, in special datorita faptului ca gusturile dulci sunt mai usor acceptate de copii. De asemenea, se tine cont in recomandare si de evolutia ponderala a copilului in primele luni de viata, astfel, daca are greutate normala sau usor crescuta, se opteaza pentru legume/fructe in detrimentul adaosului de cereale. Cand se opteaza pentru fructe, in general sub forma de suc, se incepe cu cantitati mici, crescand treptat cantitatea pentru a urmari tolerabilitatea copilului si, chiar eventuale reactii. Dupa acceptarea acestuia, se pot introduce si alte fructe tot in acelasi mod (de obicei banana, acestea doua fiind cel mai des consumate de copii conform unui studiu global). Daca, in primul an de viata, fructele sunt consumate pasate, ulterior se poate trece la consumul lor ca atare, feliate sau taiate in bucatele, ceea ce este indicat deoarece in acest mod copiii se obisnuiesc cu alimentele de consistenta solida.

Iata o enumerare orientativa a fructelor cu continut ridicat de vitamine:
- Vitamina C: papaya, capsuni, ananas, portocale, kiwi, pepene galben, struguri, prune, macese.
- Vitamina E: migdale, avocado, alune, arahide.
- Folat: suc de portocale.
- Vitamina B6: banane.
- B Carotina: fructe si legume galben-portocalii.
- Vitamina A: mango, banane rosii, papaya, pepene galben.

Iata si beneficiile fito-chimicalelor din fructe:

- Flavonoidele se gasesc in cantitate semnificativa in fructele de padure (capsune, mure, zmeura, coacaze negre, afine) si cercetarile au demonstrat ca pot contribui la reducerea riscului de aparitie a cancerului si a bolilor de inima.
- Antioxidantii se gasesc in: mango, pepene galben, portocale, afine, capsuni. Acestia protejeaza organismul de radicalii liberi (molecule instabile create in timpul functionarii celulare normale) -poluarea, fumul de tigara, radiatiile si ierbicidele pot crea radicali liberi
- Carotenoidele se gasesc in pepene galben, caise si ajuta la reducerea riscului de aparitie a cancerului
- Antociani se gasesc in fructe de culoare culoarea albastru-rosu (prune, strugure, visine, mure, afine, coacaze) si s-a demonstat ca detin proprietati anti-inflamatorii si anti-cancerigene.

Aflati in plus ca merele contin pectina care se asociaza colesterolului, impiedicandu-l sa avanseze prin arterele sanguine. Studiile indica faptul ca ajuta la reducerea riscului de cancer, diabet si astm. Portocalele sunt cunoscute pentru continutul de vitamina C care ajuta organismul in procesul de absorbtie a fierului (previne anemia), dar coaja contine si vitamina A, un antioxidant natural care ajuta sistemul imunitar prevenind raceala si gripa. Rosiile sunt de fapt fructe si contin o multime de licopen, o substanta pe care corpul nu o poate produce singur. Acesta s-a demonstrat ca ajuta la protejarea importriva cancerului si bolilor cardiovasculare.

Fructele la copii - problemefructele la copii

La fructele de padure sunt des intalnite alergii la copii din cauza semintelor pe care le contin (in special la capsuni). In cazul in care cunoasteti/constatati preexistenta acestora, este indicat sa evitati sa le oferiti copiilor (in caz contrar, pot aparea simptome nedorite). Exista si situatii de intoleranta pe care de asemeena trebuie sa le urmariti cu atentie. In cazul in care apare un episod acut de diaree, se recomanda indepartarea pentru o perioada din dieta a fructelor, in special a citricelor. Optati in schimb pentru banana si mar fiert/copt, care ajuta la normalizarea scaunului.

Daca cei mici sufera de intoleranta la fructoza, evitati merele, ciresele, perele, fructele de mango, piersicile, pepenele rosu, strugurii, caisele, fructele confiate, pepenele galben, papaya si oferiti-le cu moderatie kiwi, afine, zmeura, banana coapta, portocale.

In cazul in care copiii sufera de diabet, medicii recomanda consumul cu moderatie a anumitor fructe bogate in glucide. In plus, s-a constatat faptul ca sucul de fructe contine mai mult zahar decat fructul in stare naturala (se considera ca o portocala intreaga are doua lingurite de zahar, in timp ce un pahar mare de suc de portocale contine cinci lingurite de zahar).

Pentru copiii care sufera de sindromul de colon iritabil, este indicat sa evitati alunele, citricele, sucul de struguri, bananele, nucile.

Pentru bebelusii sub 6 luni, chiar 1 an, retineti faptul ca sucul de fructe contine o cantitate mare de apa si nu trebuie oferit in exces, deoarece poate scadea apetitul si provoca si alte probleme.

Fructele la copii - sfaturi

Pentru a-i incuraja pe cei mici sa le consume, este necesara deseori multa ingeniozitate sau puteti apela la varietatea imensa existenta pe piata (mesele viu colorate sunt intotdeauna agreate de cei mici). Astfel, le puteti strecura pe cele care stiti ca nu sunt placute printre altele sau au mai mult succes (pana la o anumita varsta). Nu renuntati usor daca vedeti ca nu accepta anumite fructe, eventual puteti face o pauza si incercati din nou dupa aceea. Apoi, este important sa mancati si voi fructe alaturi de cei mici, deoarece modelul vostru alimentar va fi involuntar adoptat.

De asemenea, ii puteti implica pe cei mici in prepararea meselor. De exemplu, fie prin aranjarea mesei sau chiar a fructelor pe farfurie. Retineti ca modul de prezentare poate avea un impact semnificativ asupra celor mici si va puteti folosi imaginatia pentru a crea diverse imagini distractive.

  In cazul in care copiii sunt mai mari, le puteti permite sa cumpere impreuna cu voi fructele preferate, ingaduindu-le sa le atinga si sa le miroasa; in acest sens, este de preferat sa pastrati in permanenta un cos in casa cu fructe si legume pentru a servi cand doresc. Le puteti cere sa deseneze fructul preferat sau sa planteze unul impreuna cu voi (semintele de citrice sunt des recomandate).

In locul unor gustari nesanatoase, optati pentru un iaurt natural garnisit cu fructe (in locul celui cu fructe de la magazin), creati piureuri din diverse combinatii apreciate de cei mici, consumati prajituri cu fructele favorite sau salata de fructe, fructe uscate care au un gust placut si sunt extrem de sanatoase (caise, smochine, curmale). Inlocuiti sucul de fructe din comert cu unul proaspat preparat in casa (insa retineti ca trebuie consumat imediat in maxim 15-30 de minute deoarece isi pierde repede proprietatile).

In cazul in care achizitionati fructe de la supermarket si nu din surse sigure, in care nu sunt folosite pesticide pentru eliminarea daunatorilor, trebuie sa le spalati foarte bine cu apa inainte de a le consuma/gati.

Iata in final si o reteta de salata de fructe extrem de apreciata de cei mici:

Ingrediente pentru salata de fructe Banana Split

1 banana

100 g de mure salata fructe

100 g de struguri negri

100 g de pepene galben

100 g de capsuni

1 nectarina

100 g de inghetata de vanilie


Cum prepari salata de fructe: Banana Split

Decojeste banana si tai-o in doua. Aseaza jumatatile intr-un platou lung. Scoate inghetata intr-un castron si lasa-o sa se topeasca. Spala restul de fructe. Intr-un castron separat pune murele, strugurii, afinele si taie in cubulete mici pepenele galben si nectarina. Amesteca-le bine. Adauga-le peste banana, apoi toarna peste ele inghetata. Amesteca.

Sursa imagine: www.fruitsinfo.com

Surse: http://pediatrics.about.com; www.healthykids.nsw.gov.au; www.whfoods.com; www.johnsonmedicalassociates.com/; www.rd.com; www.breastcancer.org; http://voices.yahoo.com; http://healthyeating.sfgate.com; www.betterhealth.vic.gov.au/

Articolul urmator
Lavajul nazal la copii și bebeluși - tot ce trebuie să știe orice proaspăt părinte, și nu numai
Lavajul nazal la copii și bebeluși - tot ce trebuie să știe orice proaspăt părinte, și nu numai

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Fructele și legumele conțin lactoză? Ce trebuie să știi
    Fructele și legumele conțin lactoză? Ce trebuie să știi

    Lactoza reprezintă zahărul natural din laptele matern, din produsele lactate și din laptele praf. Când organismul nu reușește să absoarbă lactoza, intervin diverse manifestări...

    Tot ce trebuie să știi despre testarea IQ la copii
    Tot ce trebuie să știi despre testarea IQ la copii

    Testarea IQ este realizată pentru a măsura inteligența umană. Părinții care bănuiesc că au un copil înzestrat cu un coeficient de inteligență peste medie, pot apela la...

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

    Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite...

    Tot ce trebuie să știi despre colici
    Tot ce trebuie să știi despre colici

    Viața de părinte vine la pachet cu o multitudine de provocări, colicile bebelușului fiind una dintre ele. Colicile abdominale se numără printre cele mai frecvente afecțiuni ale...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    © 2024 Qbebe