15 semne că al tău copil are deficiență de zinc

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Zincul este unul dintre nutrimentele ce nu trebuie să lipsească din organismul unui copil sănătos și armonios dezvoltat din toate punctele de vedere. Pentru a ne asigura că al nostru copil beneficiază de suficient zinc este necesar să-i oferim o dietă echilibrată, iar la nevoie să apelăm la suplimente alimentare. Să aflăm care sunt semnele ce ne-ar putea indica faptul că al nostru copil are într-adevăr deficit de zinc.

De ce este importantă prezența zincului în organismul copilului

Zincul este unul dintre cele mai importante minerale pentru sănătatea și dezvoltarea optimă a copilului. Astfel, acesta are un rol esențial în dezvoltarea celulelor, mai ales în producerea enzimelor necesare sintezei ARN și ADN. De asemenea, zincul este cel ce se combină cu proteinele utile pentru dezvoltarea și funcționarea optimă a creierului. De altfel, studiile din domeniu au asociat deficitul de zinc cu malformații structurale ale creierului, precum microcefalia.
Mai mult, în lipsa zincului se poate constata, de pildă, deteriorarea memoriei (inclusiv a celei pe termen scurt), precum și a orientării spațio-temporale. În caz de o lipsă acută a zincului, pe termen lung, experții spun că întreaga dezvoltare cognitivă și emoțională a copilului poate fi profund afectată, acestea materializându-se inclusiv prin apariția unor tulburări de comportament.
Nu în ultimul rând, cercetările au demonstrat de mai multe ori că o deficiență de zinc va duce la o întârziere a dezvoltării motrice, în condițiile în care copilul va dobândi cu dificultate noi abilități, dar nici nu va fi dispus să le exerseze pe cele noi. Spre exemplu, s-a ajuns la concluzia că micuții la care s-a semnalat un deficit serios de zinc nu vor fi tentați să realizeze activități specifice vârstei lor, precum cățăratul, rostogolitul, manipularea obiectelor etc..
Principala cauză a lipsei de zinc este nepreluarea acestuia dintr-o dietă corespunzătoare. Totodată, medicii spun că deficiența de zinc poate apărea când corpul este expus unei surse mai consistente de cupru.
Un alt motiv pentru care un copil poate suferi de lipsă de zinc este existența unei malabsorbții la nivelul aparatului digestiv.

De cât zinc ar avea nevoie un copil

Specialiștii ne avertizează că un copil nu are cum să beneficieze zilnic de cantitatea optimă de zinc, dar că ar trebui să urmărim să aibă parte de ea într-un interval mai mare, precum o săptămână.
De exemplu, copiii între 1 și 3 ani ar avea nevoie de aproximativ 3 mg de zinc pe zi, în timp ce aceia mai măricei, între 4 și 8 ani, ar avea nevoie de 5 mg pe zi.

Care sunt semnele ce ne arată că al nostru copil are deficiență  de zinc

Semnele că al nostru copil suferă de un deficit de zinc diferă în funcție de vârstă și de seriozitatea deficitului. Astfel, putem sesiza tot felul de simptome, precum:

Copilul tânjește să mănânce lucruri neobișnuite

Dacă observi adesea că micuțul ar fi tentat să mănânce lucruri precum nisip, vopsea, lemn, cretă, este foarte posibil să aibă deficiență de zinc. Ingerarea de astfel de substanțe se numește „sindromul pica".
Pentru a rezolva această situație este nevoie urgentă să suplimentezi resursele de zinc din alimentația copilului și să-i oferi un supliment alimentar.

Copilul tău se confruntă cu o imunitate scăzută

Zincul este foarte important pentru buna funcționare a sistemului imunitar . Așa că dacă al tău copil are tot felul de infecții și de viroze, gândește-te serios că ar putea fi vorba despre deficitul de zinc.

Copilul dezvoltă frecvent tot felul reacții alergice

Fie că este vorba despre un nas care curge des sau de erupții cutanate, oricare dintre acestea sunt semnele unei reacții alergice. Acestea sunt produse prin eliberarea, de către organism, a histaminelor. Întrucât zincul are rolul de a controla eliberarea acestora, în cazul unui deficit, corpul nu va avea parte de cantitatea optimă și va dezvolta reacții alergice mai puternice.

Manuta de copil cu eczema

Copilul este letargic sau dimpotrivă, hiperactiv

Pe de o parte, un copil ce are deficiență de zinc poate fi mai letargic, în condițiile în care corpul va încerca să-și conserve energia și nu va fi dispus să se angajeze în activități.
Pe de altă parte, în unele cazuri, lipsa de zinc poate duce la hiperactivitate, la lipsă de concentrare și la iritabilitate.

Copilul se confruntă adesea cu diaree

Episoadele diareice frecvente, mai ales când nu au o cauză clară, pot fi produse inclusiv de lipsa de zinc. Explicația este următoarea: lipsa acestui mineral va împiedica o absorbție optimă a nutrienților din hrană, ceea ce poate declanșa diaree.

Copil obositAlte semne ale deficienței de zinc

În afară de semnele menționate anterior, există și altele ce ne pot trimite cu gândul la o lipsă de zinc:
• Copilul se confruntă des cu tulburări de somn
• Copilul are mătreață
• Copilul are părul fragil
• Unghiile copilului sunt casante și au pe ele pete albe; în plus, se poate remarca o întârziere a creșterii unghiilor și o inflamație la nivelul cuticulelor
• Copilul nu crește suficient
• Copilul se poate confrunta cu afecțiuni intestinale inflamatorii
• Copilul este anemic (are forme moderate sau chiar severe ale acestei afecțiuni)
• Copilul nu are poftă de mâncare și nu mai dispune așa cum trebuie de simțul mirosului și gustului
• Copilul are tendința de a face acnee
• În cazul fetițelor, menstruația va fi neregulată, prea scurtă și dureroasă

Ce poți face pentru a-i oferi copilului suficient zinc

În primul rând, este absolut necesar să-i oferi copilului o dietă echilibrată, care să conțină în mod constant alimente cu zinc.
Printre cele mai indicate asemenea alimente se numără:
• Carnea roșie
• Nucile
• Migdalele
• Cartofii
• Diverse boabe (cum ar fi lintea)
• Cereale integrale
• Semințe (precum cele de dovleac sau de susan)
• Peștele
• Fasolea
• Ficatul de vită sau pui
• Iaurtul

Alimente bogate in zinc

Citește și: 10 alimente pe care copilul tău trebuie să le mănânce în fiecare zi

Supliment alimentar Wellkid Baby&Infant În al doilea rând, când al tău copil este diagnosticat cu deficit de zinc, este indicat să primească diverse suplimente alimentare. De exemplu, Wellkid Baby& Infant este un supliment alimentar destinat sugarilor și copiilor până la 5 ani, conținând o serie de vitamine, minerale, semințe de in și extract de malț (surse de acizi grași tip Omega 3 și de energie).
Printre vitaminele și mineralele ce se regăsesc în acest supliment alimentar pot fi enumerate: vitaminele A, D, B6, B12, C, E, fier, zinc, cupru. Toate acestea vor susține ritmul de creștere și de dezvoltare a copilului.
Wellkid Baby& Infant este un sirop cu aromă naturală de portocală, nu conține îndulcitori, arome, coloranți artificiali, alcool, lactoză, grăsimi, sare sau drojdie.
Produsul se administrează pe cale orală, o dată pe zi, după cum urmează:
Sugarii (între 3 și 6 luni) vor primi 1/2 de linguriță pe zi
Copiii (între 7 luni și 5 ani): vor primi câte 1 linguriță pe zi
Wellkid Baby& Infant a fost conceput pentru a oferi suportul nutrițional necesar pentru o creștere normală, atât din punct de vedere fizic, cât și intelectual.

Poate primi copilul prea mult zinc?

Specialiștii ne asigură de următorul lucru: este imposibil ca al nostru copil să primească un aport prea mare de zinc numai din dietă. Pentru a vorbi despre un exces de zinc trebuie să ne gândim la excesul de suplimente alimentare, iar din acest motiv pot surveni reacții adverse precum: greață, vărsături, crampe abdominale, diaree sau dureri de cap. În plus, dacă zincul este luat pe termen prea lung, poate fi toxic.
Experții în domeniu consideră că doza maximă acceptabilă la un copil, fără a crea efecte secundare importante, este de 7 mg pentru copiii între 1 și 3 ani și de 12 mg pentru copiii între 4 și 8-9 ani.

Citește și: Mineralele-tabelul dezvoltarii copilului de la 0 la 18 ani

Voi știați până acum de ce zincul este atât de important pentru organismul copilului?

Surse:
www.babycenter.com; www.doctordial.com.ng; www.momjunction.com;www.ncbi.nlm.nih.gov; www.nutritional-supplements-health-guide.com

Surse poze:
www.pixabay.com
 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  7 semne că micuţul tău este nefericit. Copilul tău are nevoie de tine
  7 semne că micuţul tău este nefericit. Copilul tău are nevoie de tine

  Să îţi observi cu atenţie copilul este una dintre cele mai potrivite modalităţi de a descoperi dacă nu cumva acesta se confruntă cu probleme care cer o rezolvare cât mai...

  Studiu: Deficiența de vitamina D în sarcină crește riscul de ADHD la copil
  Studiu: Deficiența de vitamina D în sarcină crește riscul de ADHD la copil

  Atunci când în corp nu se află un nivel corespunzător de vitamina D pot apărea probleme. Iată că un studiu recent a demonstrat cum o deficiență de vitamina D în...

  8 semne care îți arată că ai un copil stresat
  8 semne care îți arată că ai un copil stresat

  Probabil te gândești că un copil nu are motive să fie stresat. Adevărul este, însă, că cei mici sunt și ei expuși stresului, care deseori poate lua forma anxietății....

  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el
  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el

  Copiii au nevoie să simtă că părinții îi sprijină și că sunt implicați în creșterea lor în mod constant. Atunci când nu se întâmplă acest lucru...

  8 semne că, atunci când va deveni adult, copilul tău va fi plin de bani
  8 semne că, atunci când va deveni adult, copilul tău va fi plin de bani

  Cu toții ne dorim ca micuții noștri să aibă un viitor strălucit în față, iar mulți dintre noi avem „norocul” de a avea copii cu adevărat speciali, supradotați,...

  6 semne că nu petreci suficient timp de calitate cu copilul tău
  6 semne că nu petreci suficient timp de calitate cu copilul tău

  Petreci cu adevărat suficient timp alături de copilul tău? Ai fi surprins să afli că nu faci acest lucru, chiar dacă nu ai observat. Deși nu auzi niciodată copilul că se...

  Este timpul să intervii! 12 semne că ai un copil dependent de telefon
  Este timpul să intervii! 12 semne că ai un copil dependent de telefon

  Dependența de telefon reprezintă o problemă cu care se confruntă mulți copii și adolescenți, iar pe termen lung poate conduce la multe probleme comportamentale. Iată care sunt...

  afostodata.net a devenit mijloc de învățământ omologat de Ministerul Educației și Cercetării pentru copiii cu deficiență de auz și văz
  afostodata.net a devenit mijloc de învățământ omologat de Ministerul Educației și Cercetării pentru copiii cu deficiență de auz și văz

  Deși trăim într-o societate digitală aflată în continuă schimbare, implementarea educației incluzive întâmpină greutăți din cauza lipsei de mijloace...

  © 2023 Qbebe