Antibiotice prescrise la copii, pentru gât! Cum îți pot afecta micuțul

Gabriela Paladi - Redactor-Șef

Antibioticele sunt prescrise la copii pentru gât numai atunci când este vorba de infecție cu o bacterie, și nu cu un virus. Este important să diferențiem aceste două tipuri de infecții, deoarece administrarea antibioticului atunci când nu este cazul poate să dăuneze mai mult sănătății copilului decât să îl ajute să se vindece. Prin urmare, să aflăm când se prescrie un antibiotic pentru roșu în gât la copii, ce alte tratamente există și cum facem să ajutăm copilul să treacă mai ușor peste un astfel de disconfort.

Diferența dintre virus și bacterie

Așa cum spuneam, antibioticele se prescriu numai atunci când avem de-a face cu infecții bacteriene, nu virale. Atât virusurile cât și bacteriile sunt microorganisme unicelulare, diferența dintre ele constând în modul în care atacă organismul uman. Astfel, bacteriile se reproduc și se multiplică în organism prin procesul de diviziune. Virusurile, pe de altă parte, nu se pot reproduce sau multiplica. În schimb, acestea invadeazaă celulele în care pătrund și determină multiplicarea acestora. Antibioticele distrug bacteriile deoarece bacteriile sunt organisme de sine stătătoare care pot fi identificate ca inamici. Însă virusurile se ascund în propriile noastre celule, din acest motiv antibioticul nu va fi eficient când este administrat în infecțiile virale, pentru că nu va recunoaște inamicul.

Ce înseamnă roșu în gât (hiperemie faringiană)

Un diagnostic privind infecția în gât poate fi dat numai de medicul specialist. Pentru că a diferenția între infecție virală sau bacteriană nu este lucru deloc facil fără ajutorul unor teste de specialitate. Roșu în gât este, de fapt, un simptom posibil al mai multor boli, de aici și obligativitatea de a apela la medic, pentru a trata corect boala:

 • faringită acută
 • amigdalită acută
 • faringo-amigdalită acută
 • herpangină
 • rinofaringită
 • bolile copilăriei: varicelă, rujeolă, oreion, scarlatină, roseola infantum 

Ca exemplu, un roșu în gât provocat de o boală virală a copilăriei, precum varicela, nu poate fi tratat cu antibiotic, precum este cazul roșului în gât cauzat de scarlatină, care este o boală de origine bacteriană și care va ceda la antibiotic. ”Literatura medicală de specialitate arată că în 30% din cazuri nu se decelează un agent patogen, în alte 40% cazuri este vorba de un virus, celelalte procente revenind bacteriilor. În peste 70% din situații, așadar, gâtul roșu trece de la sine, fără antibiotic.”, spune Dr. Irina Costache.

antibiotice gat copii

Simptome pentru roșu în gât

Simptomele de mai jos sunt cele care nu trebuie să ne îngrijoreze:

 • dureri la înghițit
 • lipsa poftei de mâncare
 • dificultate la înghițire
 • răgușeală

Dacă simptomele de mai sus sunt însoțite și de cel puțin unul din cele de mai jos, atunci trebuie să apelezi la un medic:

 • dureri abdominale
 • scaune diareice
 • febră
 • tuse
 • apatie

Puroi în gât: tratament naturist

Puroi în gât: tratament naturist

 • Gargară cu apă caldă și sare, pentru a reduce inflamația și senzația iritativă din gât, pentru a fluidiza mucusul și a juta în eliminarea lui, dar și pentru a îndepărta microorganismele; Poți adăuga la un pahar de apă o lingură de sare de mare și 2 picături de iod;
 • Lichide calde pentru a calma senzația de uscat din gât. Se pot consuma ceaiuri calde (mentă, eucalipt, mușețel, tei, mentă, ghimbir), supe (mai ales cea de pasăre), pentru a reface echilibrul hidric al mucoasei oro-faringiene;
 • Comprese calde aplicate pe gât pentru a ameliora disconfortul din gât;
 • Odihna este cel mai bun medicament pentru refacerea organismului;
 • Sfeclă și lămâie - Se pune apă clocotită peste sfecla roșie în raport de 1:1, se acopera vasul cu un capac ți se lasă acolo pentru 6 ore. Se face gargară cu infuzia de două ori pe zi;
 • Zeamă de la o lămâie sau de la un grapefruit, băută dimineața sau seara, timp de 3 zile;
 • Comprese cu foi de varză, care se țin pe gât prinse cu o eșarfă mai groasă. Se schimbă la doua ore;
 • Miere cu ridiche neagră - 1 linguriță de miere amestecată cu 2 linguri de ridiche neagră rasă de două ori pe zi
 • Tinctură de propolis - conform indicațiilor producătorului
 • Decoct de mușețel și salvie
 • Comprese cu cartofi cruzi

Puroi în gât: tratament fără antibiotic

După ce se dă diagnosticul corect și medicul află care este cauza acestei simptomatologii, tratamentul va fi pe bază de antibiotic numai dacă este vorba de o infecție virală puternică. Totuși, majoritatea infecțiilor bacteriene din gât pot fi tratate fără antibiotic. Astfel, medicii recomandă:

hidratarea organismului

administrarea de topice (pastile de supt, spray-uri)

administrarea de antiinflamatoare pentru calmarea durerii din gât, precum ibuprofen sau paracetamol.

Trebuie conștientizat faptul că antibioticele se recomandă ca tratament pentru roșu în gât numai la sfatul medicului și numai dacă simptomele specifice infecțiilor respiratorii se înrăutățesc după 7 zile de la apariția lor.

Lista de antibiotice pentru gât, la copii

Într-un an, peste 4.5 milioane de români tratează cel puțin o dată o răceală, care are ca simptom și durerea în gât, cu antibiotic, iar 30% dintre ei fără să solicite o opinie medicală avizată, doar citind pe internet. Prin urmare, nu îți vom oferi o lista cu antibiotice pentru gâtul copilului tău, pentru că această listă nu există, iar dacă există, pediatrul este cel mai în măsură să o cunoască și să îți ofere detalii despre ea.

Dezvoltarea alarmantă a rezistenţei bacteriene ne supune pe oricare dintre noi riscurilor de a dezvolta infecţii grave care să nu mai poată fi tratate. Greşelile aparţin pacientului care face automedicaţie cu antibiotic la primul semn de răceală, medicilor care prescriu cu uşurinţă antiinfecţioase pentru simple viroze sau dureri în gât şi uneori uşurinţei cu care se pot procura aceste medicamente din farmacii. Roşul în gât, secreţiile nazale şi nasul înfundat nu au nevoie de tratament antibiotic”, afirmă prof. dr. Codruţ Sarafoleanu, din partea Societăţii Române de Rinologie, potrivit Agerpres.

Cum este afectat copilul de un tratament cu antibiotic nepotrivit

Aproximativ 3/4 dintre părinții care apelează la medic deoarece copilul are o boală care este asociată cu febră se așteaptă să primească ca tratament un antibiotic. Însă, cum majoritatea bolilor acute respiratorii sunt virale, deci cuzate de virusuri, nu de bacterii, antibioticul nu numai că nu va fi eficient, dar va ajunge să distrugă microflora intestinală a copilului. De aici până la scăderea capacității organismului de a se lupta cu o infecție este un drum foarte scurt, pe viitor ajungându-se la o predispoziție ridicată spre infecții mult mai grave.

"80% dintre bolile respiratorii ale copilului mic sunt boli virale. Deci antibioticele nu numai că sunt inutile, sunt chiar dăunătoare, pentru că ele omoară singurii noștri soldați care participă la instruirea noastră imună. Trebuie spus că antibioticele nu numai că nu ajută la răceli, ci ne incapacitează la următoarele infecții. De aceea avem rata de infecții nozocomiale pe care o avem, pentru că cultivăm niște germeni foarte deștepți, foaret instruiți. Dacă de mic acel copil a primit 7-8-10 rînduri de antibiotic, evident că el va găzdui niște microbi mult mai rezistenți. Nu este de vină numai părintele care solicită antibiotic. Este de vină și medicul care folosește faimoasa sintagmă - Dacă mai face copilul 2 zile de febră, uite, asta e rețeta de antibiotic -  Răpunsul corect este să vii înapoi să te mai consult o dată. Sau să facem investigații.", declară Dr. Mihai Craiu.

Sirop pentru roșu în gât la copii

sirop rosu in gat copii

În general, majoritatea siropurilor pentru copii care tratează roșu în gât sunt naturiste și folosesc plante medicinale care ajută în ameliorarea durerii de gât și a inflamației. Așa că nu este de mirare că atât siropurile de gât pentru copii cât și pastilele de supt conțin ingrediente naturiste faimoase pentru efectele lor antiinflamatorii:

 • miere,
 • ghimbir,
 • lămâie,
 • ridiche neagră,
 • lichen de piatră,
 • nalbă,
 • salvie,
 • eucalipt,
 • mentă,
 • propolis,
 • ulei de pin sau de brad.

Antibioticele sunt prescrise la copii pentru gât numai de către medic. Nu trebuie administrate niciodată copilului citind informații de pe internet, la sfatul farmacistului sau la sfaturile altor părinți sau prieteni. Copilului i se va administra antibiotic nu pentru inflamația din gât, care este un simptom, ci pentru boala care a cauzat acest simptom, care poate fi:

Nu uita că antibioticele au efecte adverse, de la diaree și vomă la reacții alergice care pot pune viața copilului în pericol.

Surse: Healthline, Healthychildren.org, WebMD

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el
  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el

  Copiii au nevoie să simtă că părinții îi sprijină și că sunt implicați în creșterea lor în mod constant. Atunci când nu se întâmplă acest lucru...

  Studiu: variațiile de zahăr din laptele matern pot afecta dezvoltarea copilului
  Studiu: variațiile de zahăr din laptele matern pot afecta dezvoltarea copilului

  Variațiile de zahăr din laptele mamei pot afecta creșterea copiilor, se arată într-un studiu comun realizat de Universitatea Turku și Universitatea din San Diego, California.

  George Burcea: „A avut grijă a mea soție să mă dea în gât la poliție”
  George Burcea: „A avut grijă a mea soție să mă dea în gât la poliție”

  Credeai că lucrurile s-au mai calmat între George Burcea și Andreea Bălan? Ei bine, se pare că actorul încă are multe de spus despre relația cu artista și nu se sfiește...

  Colacul de gât pentru bebeluși: cum să îl folosești fără să îi pui viața în pericol
  Colacul de gât pentru bebeluși: cum să îl folosești fără să îi pui viața în pericol

  Colacul de gât pentru bebeluși a cunoscut o popularitate extrem de mare în ultima vreme, fiind descris de producători ca un real ajutor pentru sugari în timpul...

  Micuțul erou de 2 ani: cum și-a salvat familia care era să ardă de vie
  Micuțul erou de 2 ani: cum și-a salvat familia care era să ardă de vie

  Curajosul familiei! Un băiețel de doar 2 ani, din Texas, și-a salvat familia de la moarte, în timpul unui incendiu. „Mami, e foarte cald! E cald, mami!”, a țipat cel...

  Generația cu "mama de gât" a înlocuit generația cu "cheia de gât"
  Generația cu "mama de gât" a înlocuit generația cu "cheia de gât"

  Generația cu "mama de gât" a înlocuit generația cu "cheia de gât" - Am dat de această frază pe wall-ul Florentinei Gruia, un psiholog care mi-a deschis puțin ochii cu...

  La numai 4 ani a plecat cu mașina mamei sale la drum. Cum l-au găsit polițiștii pe micuțul șofer
  La numai 4 ani a plecat cu mașina mamei sale la drum. Cum l-au găsit polițiștii pe micuțul șofer

  Un băiețel de patru ani ar putea avea un viitor în Formula 1, după ce a luat mașina mamei sale la o plimbare în Olanda. Cel mic a reușit să ia cheile fără ca părinții...

  Rosu in gat la sugari
  Rosu in gat la sugari

  Roșul în gât reprezintă o infecție bacteriană întâlnită frecvent la copii mici, al căror sistem imunitar este nedezvoltat. Durerea în gât...

  © 2022 Qbebe