Sangerari nazale la copii: cauze, simptome, tratament

Sangerari nazale la copii: cauze, simptome, tratament

Roxana Cristea

Sangerarile nazale la copii au foarte multe cauze care nu pun sanatatea copilului sub semnul intrebarii. Insa, de cele mai multe ori micutii se sperie la vederea sangelui. Asa ca, mamicile trebuie sa-si pastreze calmul si sa transforme problema intr-o poveste in care copilul este eroul principal. Iata ce trebuie sa stii despre sangerarile nazale la copii.

copil cu sangerari nazaleCauzele sangerarilor nazale la copii

Cand unul sau mai multe vase de sange din nas se sparg apar sangerarile nazale sau epistaxis.
Hemoragiile nazale sunt mai frecvente la copii pentru ca acestia sunt mai firavi, capilarele din zona nasului sunt sensibile si copii se lovesc mai des.

Sangerarile nazale au o multitudine de cauze:
- Trauma. Introducerea unui obiect strain in nas poate provoca traume vaselor de sange sensibile din zona nasului. Acestea se sparg si astfel apare sangerarea. Si suflatul nasului cu putere poate crea o trauma.
- Schimbarile bruste de temperatura. La frig si apoi la cald sau invers, vasele se contracta si se dilata intr-un ritm rapid. Astfel se creeaza o presiune pe vasele de sange care se sparg.
- Probleme in coagularea sangelui. In acest caz organismul nu dispune de capacitatea de a initia coagularea sangelui, ceea ce face ca micutul sa fie predispus la sangerari nazale.
- Deficienta de vitamina K este una dintre cauzele problemelor de coagulare. Vitamina K ajuta in procesul de formare a cheagurilor.
- Infectii. Virusurile si bacteriile elibereaza anumite substante chimice care pot distruge vasele de sange.
- Medicamente. Anumite medicamente pot provoca modificari in sange si in comportamentul sangelui. De exemplu, aspirina este un medicament care are un efect anticoagulant.
- Anumite afectiuni pot provoca sangerari nazale ( anemie, boala von Willebrand, sindromul Osler - Weber - Rendu)
- Manevra Valsalva sau incordarea organismului, fortarea anumitor zone ale corpului poate provoca sangerari nazale. La copii acest lucru se poate intampla cand sunt constipati.

Tipuri de sangerari nazale la copii

Hemoragiile nazale la copii sunt in general inofensive, dar ar putea semnala si o boala grava. Iata care sunt principalele tipuri de sangerari nazale:
Sangerarile nazale recurente se intampla numai la anumite perioade de timp. Un episod de hemoragie nazala poate avea loc astazi si altul saptamana viitoare. Sangerarile nazale recurente au loc din cauza schimbarilor climatice si sunt sezoniere. Daca hemoragia apare doar atunci cand aerul devine uscat si fierbinte, avem de-a face cu sangerari nazale recurente. Copilul are nevoie de atentie medicala daca sangerarile apar frecvent, nu sunt legate de un anotimp sau de schimbari climatice, sau daca se constata si alte simptome, cum ar fi sangerarea la nivelul gingiilor si vanatai. Aceste semne pot indica o problema de sanatate.
Epistaxisul constant. Acest tip de hemoragie nazala se intampla pe o perioada mai lunga de timp si dureaza in jur de 45 de minute, in timp ce sangerarile comune nu tin mai mult de 15 minute. Epistaxisul constant este intotdeauna alarmant.
Sangerarile bruste sau spontane. Acestea se pot intampla in orice moment al zilei, indiferent de activitatea copilului, chiar daca piticul se joaca sau se odihneste. Aceasta este cea mai frecventa forma de hemoragie nazala.
Sangerarile nazale cronice. Afectiunile cronice sunt definite ca boli care au continuitate. Sangerarile nazale sunt considerate cronice daca episoadele de hemoragie apar de mai bine de 6 luni. Sangerarile nazale cronice apar din cauza unei afectiuni cronice ( hepatite cronice sau boli de rinichi), din cauza consumului pe termen lung a unor medicamente care pot provoca hemoragii nazale, sau malformatii vasculare.
Sangerarile nazale abundente. In acest caz vorbim de o cantitate mare de sange eliminata pe nas. Acest tip de sangerare descrie o hemoragie severa, abundenta si continua. In acest caz sunati la 112, copilul are nevoie de ajutor medical de urgenta.

Simptomele asociate sangerarilor nazale

In unele cazuri, sangerarile nazale la copii sunt insotite de alte simptome asociate.Acestea ajuta la recunoasterea unor afectiuni si diagnosticare corecta a bolii de care sufera micutul pacient. Simptomele asociate sunt:
- sangerari gingivale
- vanatai parute in special la extremitatile superioare
- edem facial sau durere
- blocaj nazal
- dureri de cap sau de gat
- prezenta unor alergii

Diagnosticarea sangerarilor nazale

Diagnosticarea sangerarilor nazale se face prin anumite analize si proceduri care vor cauta:
Prezenta unor cruste pe septul nazal (semne de infectii si inflamatii)
Prezenta vaselor de sange proeminente pe septul nazal (s-a observat ca sangerarile apar acolo unde capilarele sunt proeminente).
Prezenta unor granuloame piogenice si tumori in nas.
Pentru a exclude alte afectiuni care pot cauza sangerarile nazale la copii se fac urmatoarele analize:
Hemoleucograma completa care arata daca este vorba de anemie sau lipsa trombocitelor responsabile de coagulare.
Studii de coagulare care determina daca micutul pacient are probleme de coagulare.
RMN - pentru a vizualiza structurile interne ale nasului
Angiografie - pentru a vizualiza structura vaselor de sange si posibile obstacole.
Endoscopie si biopsie- pentru a determina daca exista tumori

Tratamentul sangerarilor nazale

Tratamentul sangerarilor nazale consta in masuri de prim ajutor, care se fac si in caz de sangerare severa pana la sosirea ajutorului medical.
In caz de hemoragie nazala, mama nu intra in panica si face urmatoarele manevre:
Pozitioneaza copilul cu partea superioara a corpului inclinata spre inainte. Tine gura copilului deschisa pentru ca micutul sa nu inghita sange. Prinde partea superioara a narilor cu degetul mare si degetul aratator si aplica o sursa rece la nas si obraji. In cazul in care procedura nu se opreste sunati la 112 sau mergeti cu copilul la cea mai apropiata unitate medicala.
Hemoragia severa poate fi tratata cu terapie intravenoasa de lichide, cauterizarea cu nitrat de argint in cazul in care vasele de sange sparte pot fi gasite, crema antiseptica in caz de infectie, chirurgical daca sunt tumori prezente.
Sangerarile nazale la copii sunt comune, aproape 30% dintre copiii cu varste cuprinse intre 1 luna si 5 ani au episoade de sangerari nazale si procentele cresc odata cu varsta. Astfel 56% dintre copiii de la 6 la 10 ani si 64% dintre copiii de varste cuprinse intre 11 si 15 ani au episoade de sangerari nazale.

Surse: ehealthwall.com; emedicinehealth.com; symptomstreatment.org
Articolul urmator
Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament
Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
  Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

  Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

  Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
  Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

  Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

  Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
  Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

  Boala Wilson este o afecțiune ereditară rară, care determină acumularea de cupru în ficat, creier și alte organe vitale. Majoritatea persoanelor cu boala Wilson sunt diagnosticate...

  Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament
  Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

  Te-ai întrebat vreodată ce este ulcerul varicos? Sau ai auzit vorbindu-se despre această afecțiune, însă nu știai foarte bine la ce se referă? Sau, dimpotrivă, îți...

  Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament
  Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament

  Poate ai auzit de termenul medical "eritem polimorf" și te-ai întrebat ce înseamnă mai exact. În acest articol, vei afla ce este eritemul polimorf, precum și tot ce...

  Hepatita E: cauze, simptome și tratament
  Hepatita E: cauze, simptome și tratament

  În fiecare an, specialiștii estimează că în întreaga lume există 20 de milioane de infecții cu virusul hepatitei E, ceea ce duce la aproximativ 3,3 milioane de cazuri...

  Boala Creutzfeldt Jakob: cauze, simptome și tratament
  Boala Creutzfeldt Jakob: cauze, simptome și tratament

  Auzi adesea de boli neurodegenerative cunoscute, precum Alzheimer sau boala Parkinson. Datorită descoperirilor din ultimele decenii, cei care se confruntă cu aceste afecțiuni au parte de...

  Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament
  Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament

  Menopauza reprezintă o perioadă firească în viața unei femei, marcând încetarea menstrelor. Uneori, însă, menopauza poate surveni mai devreme decât te...

  © 2024 Qbebe