Sangerari nazale la copii: cauze, simptome, tratament

Roxana Cristea

Sangerarile nazale la copii au foarte multe cauze care nu pun sanatatea copilului sub semnul intrebarii. Insa, de cele mai multe ori micutii se sperie la vederea sangelui. Asa ca, mamicile trebuie sa-si pastreze calmul si sa transforme problema intr-o poveste in care copilul este eroul principal. Iata ce trebuie sa stii despre sangerarile nazale la copii.

copil cu sangerari nazaleCauzele sangerarilor nazale la copii

Cand unul sau mai multe vase de sange din nas se sparg apar sangerarile nazale sau epistaxis.
Hemoragiile nazale sunt mai frecvente la copii pentru ca acestia sunt mai firavi, capilarele din zona nasului sunt sensibile si copii se lovesc mai des.

Sangerarile nazale au o multitudine de cauze:
- Trauma. Introducerea unui obiect strain in nas poate provoca traume vaselor de sange sensibile din zona nasului. Acestea se sparg si astfel apare sangerarea. Si suflatul nasului cu putere poate crea o trauma.
- Schimbarile bruste de temperatura. La frig si apoi la cald sau invers, vasele se contracta si se dilata intr-un ritm rapid. Astfel se creeaza o presiune pe vasele de sange care se sparg.
- Probleme in coagularea sangelui. In acest caz organismul nu dispune de capacitatea de a initia coagularea sangelui, ceea ce face ca micutul sa fie predispus la sangerari nazale.
- Deficienta de vitamina K este una dintre cauzele problemelor de coagulare. Vitamina K ajuta in procesul de formare a cheagurilor.
- Infectii. Virusurile si bacteriile elibereaza anumite substante chimice care pot distruge vasele de sange.
- Medicamente. Anumite medicamente pot provoca modificari in sange si in comportamentul sangelui. De exemplu, aspirina este un medicament care are un efect anticoagulant.
- Anumite afectiuni pot provoca sangerari nazale ( anemie, boala von Willebrand, sindromul Osler - Weber - Rendu)
- Manevra Valsalva sau incordarea organismului, fortarea anumitor zone ale corpului poate provoca sangerari nazale. La copii acest lucru se poate intampla cand sunt constipati.

Tipuri de sangerari nazale la copii

Hemoragiile nazale la copii sunt in general inofensive, dar ar putea semnala si o boala grava. Iata care sunt principalele tipuri de sangerari nazale:
Sangerarile nazale recurente se intampla numai la anumite perioade de timp. Un episod de hemoragie nazala poate avea loc astazi si altul saptamana viitoare. Sangerarile nazale recurente au loc din cauza schimbarilor climatice si sunt sezoniere. Daca hemoragia apare doar atunci cand aerul devine uscat si fierbinte, avem de-a face cu sangerari nazale recurente. Copilul are nevoie de atentie medicala daca sangerarile apar frecvent, nu sunt legate de un anotimp sau de schimbari climatice, sau daca se constata si alte simptome, cum ar fi sangerarea la nivelul gingiilor si vanatai. Aceste semne pot indica o problema de sanatate.
Epistaxisul constant. Acest tip de hemoragie nazala se intampla pe o perioada mai lunga de timp si dureaza in jur de 45 de minute, in timp ce sangerarile comune nu tin mai mult de 15 minute. Epistaxisul constant este intotdeauna alarmant.
Sangerarile bruste sau spontane. Acestea se pot intampla in orice moment al zilei, indiferent de activitatea copilului, chiar daca piticul se joaca sau se odihneste. Aceasta este cea mai frecventa forma de hemoragie nazala.
Sangerarile nazale cronice. Afectiunile cronice sunt definite ca boli care au continuitate. Sangerarile nazale sunt considerate cronice daca episoadele de hemoragie apar de mai bine de 6 luni. Sangerarile nazale cronice apar din cauza unei afectiuni cronice ( hepatite cronice sau boli de rinichi), din cauza consumului pe termen lung a unor medicamente care pot provoca hemoragii nazale, sau malformatii vasculare.
Sangerarile nazale abundente. In acest caz vorbim de o cantitate mare de sange eliminata pe nas. Acest tip de sangerare descrie o hemoragie severa, abundenta si continua. In acest caz sunati la 112, copilul are nevoie de ajutor medical de urgenta.

Simptomele asociate sangerarilor nazale

In unele cazuri, sangerarile nazale la copii sunt insotite de alte simptome asociate.Acestea ajuta la recunoasterea unor afectiuni si diagnosticare corecta a bolii de care sufera micutul pacient. Simptomele asociate sunt:
- sangerari gingivale
- vanatai parute in special la extremitatile superioare
- edem facial sau durere
- blocaj nazal
- dureri de cap sau de gat
- prezenta unor alergii

Diagnosticarea sangerarilor nazale

Diagnosticarea sangerarilor nazale se face prin anumite analize si proceduri care vor cauta:
Prezenta unor cruste pe septul nazal (semne de infectii si inflamatii)
Prezenta vaselor de sange proeminente pe septul nazal (s-a observat ca sangerarile apar acolo unde capilarele sunt proeminente).
Prezenta unor granuloame piogenice si tumori in nas.
Pentru a exclude alte afectiuni care pot cauza sangerarile nazale la copii se fac urmatoarele analize:
Hemoleucograma completa care arata daca este vorba de anemie sau lipsa trombocitelor responsabile de coagulare.
Studii de coagulare care determina daca micutul pacient are probleme de coagulare.
RMN - pentru a vizualiza structurile interne ale nasului
Angiografie - pentru a vizualiza structura vaselor de sange si posibile obstacole.
Endoscopie si biopsie- pentru a determina daca exista tumori

Tratamentul sangerarilor nazale

Tratamentul sangerarilor nazale consta in masuri de prim ajutor, care se fac si in caz de sangerare severa pana la sosirea ajutorului medical.
In caz de hemoragie nazala, mama nu intra in panica si face urmatoarele manevre:
Pozitioneaza copilul cu partea superioara a corpului inclinata spre inainte. Tine gura copilului deschisa pentru ca micutul sa nu inghita sange. Prinde partea superioara a narilor cu degetul mare si degetul aratator si aplica o sursa rece la nas si obraji. In cazul in care procedura nu se opreste sunati la 112 sau mergeti cu copilul la cea mai apropiata unitate medicala.
Hemoragia severa poate fi tratata cu terapie intravenoasa de lichide, cauterizarea cu nitrat de argint in cazul in care vasele de sange sparte pot fi gasite, crema antiseptica in caz de infectie, chirurgical daca sunt tumori prezente.
Sangerarile nazale la copii sunt comune, aproape 30% dintre copiii cu varste cuprinse intre 1 luna si 5 ani au episoade de sangerari nazale si procentele cresc odata cu varsta. Astfel 56% dintre copiii de la 6 la 10 ani si 64% dintre copiii de varste cuprinse intre 11 si 15 ani au episoade de sangerari nazale.

Surse: ehealthwall.com; emedicinehealth.com; symptomstreatment.org

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Hernia hiatală la copii: cauze, simptome, tratament
  Hernia hiatală la copii: cauze, simptome, tratament

  Hernia hiatală reprezintă o afecțiune caracterizată prin trecerea unei părți a stomacului din abdomen în torace prin diafragmă. Unii copii se nasc cu această problemă...

  Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
  Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

  Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

  Sarcina oprită în evoluție: cauze, simptome, tratament
  Sarcina oprită în evoluție: cauze, simptome, tratament

  Sarcina oprită în evoluție reprezintă o complicație cu care nu își dorește să aibă de-a face nicio gravidă, fiind cauzată de o infecție, de o problemă cu placenta, un...

  Piciorul tal valg: cauze, simptome, tratament
  Piciorul tal valg: cauze, simptome, tratament

  Piciorul tal valg (Talus valgus) este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale piciorului întâlnită la nou-născuți și este cauzată de poziția fătului în uter....

  Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament
  Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament

  Tulburarea de depersonalizare survine când, pentru un anumit interval, te simți deconectată sau detașată de propriul corp, dar și de gândurile și emoțiile tale. Cu toate...

  Prolapsul uterin: cauze, simptome și tratament
  Prolapsul uterin: cauze, simptome și tratament

  Prolapsul uterin se produce în cazul în care mușchii pelvieni, țesuturile și ligamentele se întind și slăbesc până când nu mai pot susține suficient...

  Varicela la bebeluși: cauze, simptome, tratament
  Varicela la bebeluși: cauze, simptome, tratament

  Varicela la bebeluși reprezintă o infecție gravă și datorită faptului că vaccinul nu poate fi administrat decât după vârsta de 12 luni, nici nu poate fi prevenită. Află...

  Alergia la bebeluși: cauze, simptome, tratament
  Alergia la bebeluși: cauze, simptome, tratament

  Alergiile sunt un semn al faptului că bebelușul tău este sensibil la unele medicamente, alimente sau la factorii de mediu. Bebelușii au sistemul imunitar slab dezvoltat, astfel că o...

  © 2022 Qbebe