Contributors
Manute Creative

De ce este obligatoriu să lași capacul vasului de toaletă jos când tragi apa

Baia este unul dintre locurile pe care le frecventăm cel mai mult într-o zi. În acest context, știm cât este de important ca ori de câte ori mergem acolo să respectăm reguli esențiale de igienă. Uneori însă ajungem să le neglijăm și astfel ne vom expune riscului de a ne îmbolnăvi. Printre regulile de care ar trebui neapărat să ținem cont este să lăsăm  jos capacul vasului de toaletă înainte să tragem apa. Acest gest este mai important decât ne imaginăm întrucât, așa cum vom afla și din articolul de mai jos, toaleta poate fi o cale de transmitere a unor agenți patogeni foarte periculoși. Să vedem care sunt aceștia, precum și ce am putea face pentru a limita, cât mai mult posibil, venirea în contact cu ei.

Ce spun cercetătorii

Una dintre primele cercetări legate de pericolul pe care-l poate aduce un capac al toaletei ridicat după ce s-a tras apa datează din anul 1975. Atunci Charles P.Gerba, un microbiolog american, a publicat un studiu în cadrul „American Journal of Infection Control", în care se afirma că apa din toaletă poate să contamineze mediul apropriat cu agenți patogeni proveniți din fecale sau vomă . Printre aceștia se pot numără norovirusul (Acesta este un virus ce provoacă gastroenterita acută, o infecție intestinală și/sau stomacală, care se manifestă prin diaree, febră, greață, vărsături, crampe abdominale), virusul SARS (este responsabil de apariția sindromului respirator acut sever) sau alți diverși viruși responsabili cu declanșarea gripei.
De asemenea, studiul lui Charles P. Gerba a atras atenția și asupra altui pericol ce ține de apa provenită din toaletă: răspândirea bacteriei E.Coli. Aceasta este foarte rezistentă și poate persista în baie mai bine de șase ore de la momentul în care ai tras apa fără să cobori capacul vasului de toaletă.

Interesul specialiștilor pentru amenințarea nevăzută pe care o poate aduce oricând apa din toaletă s-a menținut și în ultimii ani. Spre exemplu, experți de la „Universitatea din Leeds" (Marea Britanie) au constatat că în toaletă există adesea o bacterie numită „Clostridium difficile" (Ea  conduce la declanșarea inflamației la nivel intestinal și la apariția unei forme de colite, manifestate prin episoade de diaree, crampe, febră și vărsături). Aceasta poate ajunge, prin microparticulele de apă și de rămășițe din materiile fecale (ce se amestecă în momentul în care se trage apa), la cel puțin 20 cm înălțime față de capacul toaletei și poate stagna pe toate obiectele din preajmă.
Tot în privința „Clostridium difficile" ne atrage atenția un alt studiu, realizat în anul 2012, de către un microbiolog de la „Universitatea din New York". El a descoperit că, dacă nu vom lăsa jos capacul toaletei după ce vom trage apa, se va mări considerabil riscul (de 12 ori) ca această bacterie să fie răspândită în toată baia. Pericolul va crește mai ales dacă baia este folosită adesea de mai multe persoane.

Apasare pe butonul destinat tragerii apei la toaleta

Când este vorba despre importanța lăsării jos a capacului vasului de toaletă ar trebui să ne gândim și la sfatul pe care ni-l dau specialiștii de la „Universitatea din Oklahoma" (SUA): să facem acest gest înainte să tragem apa. Va fi o metodă eficientă, spun aceștia, de a evita răspândirea în aer a unor bacterii precum Salmonella (Ea trăiește în tractul nostru digestiv și ne poate îmbolnăvi de salmoneloză, manifestată prin diaree, care poate fi uneori și cu sânge, greață, vomă, crampe abdominale, febră, deshidratare) sau Shigella (Ne putem contamina cu ea prin materiile fecale și ne putem îmbolnăvi de o colită inflamatorie infecțioasă, caracterizată prin diaree cu sânge, crampe, febră).Cu cât jetul de apă este mai puternic, în cazul în care nu vom lăsa  jos capacul vasului de la toaletă, aceste bacterii pot urca până la 4 m în aer și se pot așeza pe întreaga suprafață a băii.

Pentru sănătatea noastră, medicii ne îndeamnă să introducem în rutina de la baie gestul de a lăsa jos capacul vasului de toaletă înainte să tragem apa. Astfel, agenții patogeni rămân acolo și nu vor ajunge pe obiectele pe care le folosim adesea. De exemplu, microbiologii au constatat că inclusiv suprafața periuțelor de dinți poate fi o sursă de contaminare cu oricare dintre bacteriile menționate, mai ales dacă acestea nu sunt ținute la suficientă distanță de toaletă.

Bacterii ce pot exista pe o periuta de dinti

O măsură esențială din acest punct de vedere este să le ținem în dulapuri sau pe rafturi, cât mai sus în raport cu vasul toaletei și să le lăsăm acoperite când nu le folosim.
Când nu suntem acasă și folosim o toaletă dintr-un loc public, se recomandă să o părăsim cât mai repede după ce am tras apa, pentru a nu avea răgazul să venim în contact cu microorganismele eliberate prin particulele de apă.

Citește și: Gesturi care crezi ca te feresc de microbi, dar sunt, de fapt, inutile

Exemple de greșeli, ce țin de regulile de igienă, pe care nu le respectăm întotdeauna la baie

Nu ne spălăm suficient pe mâini
Spălatul pe mâini ar trebui să se facă atât înainte de utilizarea toaletei, cât și după aceea. Totodată, ar trebui să aibă o durată de cel puțin 20 de secunde, cu apă caldă, având grijă să ne spălăm bine și între degete și în zona unghiilor.

Periuțele de dinți nu sunt ținute departe  de toaletă
Fără să ne dăm seama, din rațiuni ce țin de confort, vom dori să avem periuțele de dinți într-un loc mai la îndemână.Pentru a nu ne pune în niciun pericol sănătatea, specialiștii ne sfătuiesc să le ținem cât mai departe de toaletă. Spre exemplu, dacă le vom așeza pe marginea chiuvetei de lângă aceasta, ele sunt prea aproape.În schimb, dacă vor sta în recipiente acoperite, pe un raft sau chiar într-un dulap, va fi o alegere mult mai sănătoasă.
În același timp, ca să ne asigurăm că agenții patogeni proveniți din apa de la toaletă nu vor ajunge la periuțele de dinți, în cazul în care uităm să lăsăm  jos capacul  vasului înainte să tragem apa, va fi indicat să dezinfectăm zilnic toaleta. Acest demers se impune mai ales dacă sunt mai multe persoane care folosesc baia.

Umblăm desculți prin baie
Deși ne este cel mai comod, medicii insistă să renunțăm la acest obicei dacă vrem să fim sănătoși. Mersul desculț prin baie ne poate pune față în față cu pericole precum: infecțiile fungice, apariția unor negi și chiar o infectare cu un stafilococ.În special zona din preajma toaletei este neapărat de ocolit dacă suntem desculți, cu atât mai mult cu cât nu se coboară mereu capacul acesteia  când se trage apa. Cel mai bine va fi să ne folosim de papuci și să avem grijă ca pe jos să nu persiste apa, întrucât bacteriile supraviețuiesc bine într-un spațiu umed și cald.

Citește și: Cât de scârbos este? Copilul și situații „cu microbi” analizate

Nu schimbăm des prosoapele
Printre obiectele din baie care ne pot îmbolnăvi sunt și prosoapele. Fie că este vorba despre cele de față și mâini, fie că este vorba despre acelea pentru corp, ele ar trebui schimbate după 5 utilizări. Explicația pentru care ar trebui să procedăm așa este următoarea: de fiecare dată când ne ștergem cu ele, nu vom face altceva decât să aducem o mulțime de agenți patogeni pe fașă, mâini și corp, în condițiile în care aceștia supraviețuiesc de minune într-un mediu umed, cald și întunecat cum este baia.

Folosim aceeași lufă prea mult timp
Dacă ne place să utilizăm adesea lufa pentru a scăpa de celulele moarte ale pielii, trebuie să știm că și ea poate fi periculoasă pentru sănătate. Bacteriile se pot adăposti bine în ea, în special în condiții de căldură și umezeală. Ca să ne protejăm ar trebui să dezinfectăm lufa la fiecare 2-3 săptămâni, să o ținem cât mai ferită de abur și cât mai departe de toaletă și să o înlocuim la 2 luni (mai ales dacă este din material plastic).

Voi v-ați gândit până acum la faptul că gesturi simple, precum să lăsăm jos capacul vasului de  toaletă înainte să tragem apa, ne pot feri de probleme serioase de sănătate?

Surse:
www.bustle.com, www.csid.ro, www.foxnews.com, www.goodhousekeeping.com, www.pennmedicine.org, www.romedic.ro, www.slideshare.net

 

Reacția unui celebru actor când fetița lui se aruncă isteric pe jos, în public: „Sunt tatăl ei, nu al celor din jur. Să nu ne jenăm pentru copiii noștri”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  S-a inventat produsul care îți învață băiețelul (și soțul) să nimerească vasul de toaletă când face pipi
  S-a inventat produsul care îți învață băiețelul (și soțul) să nimerească vasul de toaletă când face pipi

  Așa-i că introducerea oliței în peisaj este o adevărată provocare, mai ales pentru băieți? Ei bine, s-a inventat produsul menit să-i ajute pe cei mici să nimerească olița...

  Când este obligatoriu să folosești tampoane de sân când alăptezi
  Când este obligatoriu să folosești tampoane de sân când alăptezi

  Pentru a reuși să ai grijă așa cum trebuie de sânii tăi în perioada în care alăptezi, nu uita nici de tampoanele de sân. Din articolul de mai jos vei vedea care...

  Marturia sinceră a unei mame despre recuperarea după naștere: este o traumă de fiecare dată când mă duc la toaletă
  Marturia sinceră a unei mame despre recuperarea după naștere: este o traumă de fiecare dată când mă duc la toaletă

  Maternitatea este un proces minunat, însă vine la pachet cu multe dificultăți și din fericire, din ce în ce mai multe mămici încep să nu se mai ascundă și să ne...

  De ce este obligatoriu să porți sutien când alăptezi
  De ce este obligatoriu să porți sutien când alăptezi

  Folosirea unui sutien pe durata alăptării te ajută din diverse motive începând de la faptul că îți conferă susținere bună a sânilor până la faptul că...

  Părinții cheamă pompierii pentru că băiatul lor și-a blocat fundul în toaletă, jucându-se pe telefon
  Părinții cheamă pompierii pentru că băiatul lor și-a blocat fundul în toaletă, jucându-se pe telefon

  Se dovedește încă o dată cât de puternic este impactul dispozitivelor inteligente asupra copiilor. Un băiețel a rămas blocat pe vasul de toaletă în timp ce se juca...

  În vasul de toaletă, nu pe podea! Cum să îți înveți băiețelul când face pipi să nimerească ținta
  În vasul de toaletă, nu pe podea! Cum să îți înveți băiețelul când face pipi să nimerească ținta

  Una dintre marile provocări pentru o mamă de băiețel este să-și stimuleze copilul să folosească așa cum trebuie toaleta, astfel încât să existe cât mai puține...

  © 2021 Qbebe