Contributors
Manute Creative
SOiL Aromoterapie autentică

6 lucruri pe care le-am învățat ca mamă singură, când m-am îmbolnăvit de gripă

Ajungi să te obișnuiești cu viața de mamă singură. Poate nu chiar din primul an, dar din al doilea cu siguranță. În al treilea deja ți se pare floare la ureche. Îți formezi o rutină care funcționează de cele mai multe ori și care te menține la suprafață. Însă totul se năruie atunci când te îmbolnăvești.

În calitate de mamă singură știi că ești și mamă și tată. Și bunică, frate sau soră, cea mai bună prietenă, menajeră, bonă, profesoară, bucătăreasă. Le porți povara cu grație și seninătate, de cele mai multe ori. Pentru că îți dă putere faptul că știi că le poți duce singură. Pe toate. Că nu depinzi de nimeni și de nimic. Dar cumva și tu depinzi de cineva. De tine însuți. Iar când ție nu-ți este bine...nu mai există nimeni să-ți ia locul. Iar lumea ta meticulos pusă la punct începe să se destrame, să se năruiască.

M-am îmbolnăvit de gripă. Iar după mine inevitabil și copilul. Am reușit cumva, chiar și eu mă minunez, să o duc primele 3 zile pe picioare. Am crezut și sperat că este doar o răceală mai puternică. Apoi, când simptomele s-au strecurat și la fiul meu am început să deschid ochii mai bine. Ochii aceia de mamă, care știu tot. Am știut că nu este doar o răceală. Pentru el a fost mai ușor căci l-am luat din pripă. Însă la mine, pe lângă slăbiciunea pe care o simțeam deja, s-au mai adunat și vreo două-trei nopți nedormite. De pipăit frunți și de administrat antitermice. Acum încerc să îmi readun forțele și să îmi preiau din nou toate poverile în spate.

lucruri pe care le-am invatat ca mama singura

Îmi place întotdeauna să gândesc că tot răul spre bine și că Dumnezeu îți dă atât cât poți duce. Iar ca să devii un om, un om din acela dintr-o bucată, trebuie să preiei învățăminte din fiecare lecție pe care ți-o servește viața. Am încercat să încropesc o listă cu ce mi-a rămas mie în minte și suflet după această experiență, pe care sper să nu o reîntâlnesc curând.

1. Dacă ție nu-ți este bine, nici copilului tău nu-i va fi. Deși mi-a fost greu să mă rup de sarcinile profesionale, căci pentru mine ele sunt ca un motoraș care mă țin mereu în priză, a fost nevoie de o deconectare masivă de tot. Pentru că efectiv nu eram în stare decât să dorm și să mănânc. Nu vei fi capabilă să îți îngrijești copilul dacă ție îți este rău, dacă ești incapabilă fizic să te dai jos din pat. Pentru aceste momente trebuie să înveți să îți acorzi un răgaz, în care să-ți poți reface forțele. Copilul nu va muri de foame dacă va mânca două zile pizza sau mâncare chinezească comandată de pe internet. 

2. Ai încredere în corpul tău. Îți va transmite exact semnalele de care ai nevoie. Trebuie doar să deschizi puțin ochii și să le citești. Nu sunt atât de greu de interpretat. Sub armura ta de oțel se ascund tot o inimă, doi plămâni, un stomac la fel ca la restul ființelor umane. Iar ele nu pot funcționa la nesfârșit într-un ritm înnebunitor.

3. Este groaznic să te simți neputincios. Și cu toate acestea suntem, în fiecare clipă a vieții, mai mult decât ne place să credem. Am avut câteva zile în care abia mă puteam coborî din pat pentru a mai pregăti o serie de aerosoli sau o doză de medicamente. Te simți pierdută când îți dispare forța, energia cu care ești obișnuită. Dar va reapărea, fii fără grijă. Îți trebuie doar puțină răbdare 

lucruri pe care le-am invatat ca mama singura

4. Nu uita pentru cine lupți. Toată lupta ta este pentru copilul sau copiii tăi. El este soarele ochilor tăi și merită orice sacrificiu. Știi că ți-ai da viața fără să clipești pentru el. Și cu toate acestea, în momentele de cumpănă adu-ți aminte. Nu uita care este rațiunea existenței tale. Mergi la medic chiar dacă simți că mai poți puțin. Cumpără-ți medicamente, chiar dacă consideri că-ți va trece și fără. Pentru că meriți, pentru că merită să îi fii sănătoasă alături.

5. Vaccinurile sunt sfinte. Indiferent că este vorba despre vaccin antigripal sau de oricare alt vaccin îți poate face economii fabuloase când vine vorba despre cheltuieli pentru medicație și/sau spitalizare. Majoritatea vaccinurilor sunt gratuite pentru copii, prin urmare nu trebuie decât să te programezi la medicul de familie. Mi-am promis că din toamnă nu ne va mai prinde niciun an fără vaccin antigripal. Nu-mi imaginam că gripa te poate doborî, am subestimat-o. 

6. Nu deznădăjdui, și mâine este o zi. O replică poate puțin prea romanțată din romanul meu preferat, Pe aripile vântului. Atunci când crezi că nu mai există nicio speranță, când totul pare pierdut, gândește-te că mâine dimineața va fi, măcar o idee, mai bine. Poate nu va fi totul perfect, dar lucrurile nu au cum să rămână veșnic sumbre. Fii recunoscător pentru fiecare nouă zi pe pământ și bucură-te că ești în viață și îți poți duce misiunea, oricare ar fi ea, la bun sfârșit.

Aș mai adăuga o lecție, pe care eu însă nu am aplicat-o. Am tras cumva de mine să mă descurc cu tot ce a ținut de mâncare și medicamente. Am ieșit cu mască medicală la cumpărături pentru a fi sigură că îmi port singură poverile. Tu nu trebuie să faci ca mine. Poți cere ajutorul unei rude, prietene sau vecine. Pentru o farfurie de mâncare sau pentru un drum la magazin sau la farmacie. Eu încă mă cred invincibilă.

Este un defect oarecum... profesional să te crezi invincibilă atunci când ești mamă singură. Crezi cumva că ție nu ți se poate întâmpla nimic. Că faci parte dintr-o categorie aparte, privilegiată, în care rele și ghinioane nu se abat. Te înșeli. Rele sunt pretutindeni în jur și nu te vor ocoli doar pentru că tu ai oricum deja o sută de poveri. Nu ești mai norocoasă decât altele sau decât alții. Sunt pur și simplu lecții care îți arată că ești om. Că la un moment dat poți claca. Dar nu vei fi mai puțin puternică. Ba din contră.

Te rog să fii mai blândă cu tine însăți. Nu ai cum să le rezolvi pe toate. Cel puțin nu într-o clipă. Nu într-o zi. Nu este nimic greșit dacă mai cobori din standardele pe care singură le-ai înălțat la înălțimea unui zgârie-nor. Nu va fi nimeni să te judece că nu ești perfectă. Copilul tău te va iubi orice ai face și oricum ai fi. Iar cel mai important pentru el și pentru tine este să fii sănătoasă.

Citește și: Puterea unei mame singure 

12 lucruri pe care le-am învăţat în 12 ani de căsnicie

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Simptome gripa. Cum faci diferenta intre raceala si gripa. Cand sa mergi DE URGENTA la medic
  Simptome gripa. Cum faci diferenta intre raceala si gripa. Cand sa mergi DE URGENTA la medic

  Simptome gripa. Informatiile care circula cu privire la sezonul de gripa 2019 nu sunt deloc pozitive. De aceea este foarte important sa stii cum recunosti simptomele de gripa si pe cele de...

  Această mamă lucra în spital, s-a îmbolnăvit de COVID-19 și a murit acasă! Au găsit-o întinsă pe jos, cu copilul plângând la căpătâiul ei
  Această mamă lucra în spital, s-a îmbolnăvit de COVID-19 și a murit acasă! Au găsit-o întinsă pe jos, cu copilul plângând la căpătâiul ei

  O femeie în vârstă de 42 de ani, medic radiolog, a fost găsită moartă, în apartamentul său, alături de copilul ei în vârstă de 4 ani! Femeia a fost...

  Scoli inchise vineri 25 ianuarie 2019. Gripa inchide scolile si gradinitele. Pana cand vor sta acasa copiii
  Scoli inchise vineri 25 ianuarie 2019. Gripa inchide scolile si gradinitele. Pana cand vor sta acasa copiii

  Scoli inchise vineri 25 ianuarie. Elevii vor avea zi libera vineri. Desi romanii sperau intr-o minivacanta cu ocazie Zilei Unirii Principatelor Romane (joi, 24 ianuarie 2019), Guvernul nu a...

  Greu să fii mamă de șase! Anca Serea, momente de cumpănă: 5 din cei 6 copii s-au îmbolnăvit
  Greu să fii mamă de șase! Anca Serea, momente de cumpănă: 5 din cei 6 copii s-au îmbolnăvit

  Este dificil să fii mamă, cu atât mai mult mamă de 6 copii. Anca Serea trece prin clipe de coșmar - 5 din 6 copii au făcut enterocolită.

  Un politician care se opunea vaccinării s-a îmbolnăvit de varicelă
  Un politician care se opunea vaccinării s-a îmbolnăvit de varicelă

  Se pare că soarta i-a jucat o festă unui politician din Italia. Acesta a făcut varicelă după ce s-a opus legii vaccinării.

  Cum să faci față cu brio situației în care ești o mamă singură
  Cum să faci față cu brio situației în care ești o mamă singură

  Nimic nu te pregătește pentru cel mai frumos, dar și cel mai solicitant rol din lume: cel de părinte. Acest rol devine unul și mai greu de asumat atunci când ești o mamă...

  Un nou-născut moare la 24 de ore de la naștere, după ce mama sa a fost diagnosticată cu gripă
  Un nou-născut moare la 24 de ore de la naștere, după ce mama sa a fost diagnosticată cu gripă

  Gripa face noi victime. Este vorba despre o adolescentă în vârstă de 15 ani, însărcinată în 9 luni, care a ajuns la spital cu stare subfebrilă...

  © 2021 Qbebe