Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Cum să faci față cu brio situației în care ești o mamă singură

Nimic nu te pregătește pentru cel mai frumos, dar și cel mai solicitant rol din lume: cel de părinte. Acest rol devine unul și mai greu de asumat atunci când ești o mamă singură, fie că ai ales asta, fie în urma unei conjuncturi mai puțin fericite.

În ziua de astăzi, să fii mamă singură nu este neobișnuit, mai ales în contextul instabil în care trăim și tocmai de aceea nu are niciun rost să te culpabilizezi, indiferent de motiv. Desigur, acestea sunt variate: fie partenerul tău nu și-a asumat responsabilitatea de viitor părinte, fie doar tu ți-ai dorit un copil și ai făcut toate demersurile necesare, chiar dacă au implicat o fertilizare in vitro și apelarea la o bancă de spermă sau adopția, fie iubitul sau soțul a dispărut efectiv din viaţa ta şi a copilului, nepregătit, depăşit de situaţie şi de responsabilitatea unui familii. Există și cazul tragic în care rămâi o mamă singură în urma decesului celuilalt, iar în acea situație nu poți decât să nu te mai chinui cu istorii contrafactuale, de tipul „Cum ar fi fost dacă…?”.

bebelus-in-bratele-mamei

Găsirea unor resorturi interioare

Cu toate acestea, zâmbetul celui mic, cuvintele „mami, ești cea mai frumoasă din lume”, modul acestuia de a se raporta la viață: toate sunt motive îndeajuns de puternice pentru a te face să muți munții din loc. Chiar dacă uneori îți spui că nu mai poți, tot mai poți puțin, ai încredere în tine și în destin. Până la urmă, nimic nu este întâmplător, iar dacă o divinitate sau karma au îngăduit ca tu să te distingi prin rolul de mamă, înseamnă că trebuie efectiv să te bucuri de menirea ta.

Dincolo de aspectele pozitive, realitatea poate fi uneori foarte dură, și tocmai de aceea e de preferat să faci câteva schimbări care să te ajute să gestionezi cât mai bine situația:

Gestionarea cheltuielilor

Nu e nicio noutate faptul că un copil presupune multe cheltuieli auxiliare. Tocmai pentru a echilibra balanța, mai ales dacă nu ai niciun sprijin exterior, e bine să reduci la minimum cheltuielile uzuale. În acest sens poți face câteva schimbări, cum ar fi achiziționarea unor becuri ergonomice și economice, centrala pe lemne ca sursă de căldură, cumpărarea unei mașini de spălat vase pe care să o setezi mereu la un program scurt, consultarea cataloagelor la marile hipermarketuri, pentru a putea profita de promoții, înscrierea în grupuri de tip free cycle, unde oamenii donează lucrurile de care nu se mai folosesc, predominant hăinuțe pentru copii și jucării. Detalii aici!

Aderarea la un grup de suport

Oricât de multe prietene ai avea, e foarte greu ca acestea să empatizeze cu tine dacă nu se află în aceeași situație. Nu le poți condamna nicicum, chiar e greu să le ceri altora să înțeleagă ceva nou, străin lor. În acest sens, poți adera la un grup de sprijin online, al mamelor singure. Acolo vei putea împărtăși temeri, dar și experiențe cu femei care se identifică cu tine și viceversa. Un asemenea grup este gratuit, iar solidaritatea este cuvântul de ordine.

Important e să îți păstrezi calmul chiar și în cele mai dificile situații, să eviți sfaturile de la cei care le știu pe toate și să te bucuri de momentele minunate petrecute alături de puiul tău.

Sursă foto: unsplash.com

Andreea Bălan despre cum este să fie mamă singură. Cine o ajută necondiţionat. "E stâlpul meu. Mă sprijină cu absolut orice"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Copilul este suprasolicitat? Ajută-l să facă față cu brio provocărilor zilnice
  Copilul este suprasolicitat? Ajută-l să facă față cu brio provocărilor zilnice

  La fel ca noi, cei mari, copiii noștri sunt din ce în ce mai solicitați, adesea petrecând prea multe ore în cadrul diferitelor activități, rămânându-le...

  Când am devenit mamă am dat față în față cu o spaimă pe care nu am simțit-o niciodată
  Când am devenit mamă am dat față în față cu o spaimă pe care nu am simțit-o niciodată

  Încă din primele clipe în care îți vei ține copilul în brațe, vei fi cuprinsă nu numai de o fericire care nu poate fi descrisă în cuvinte, ci și de o...

  6 lucruri pe care le-am învățat ca mamă singură, când m-am îmbolnăvit de gripă
  6 lucruri pe care le-am învățat ca mamă singură, când m-am îmbolnăvit de gripă

  Ajungi să te obișnuiești cu viața de mamă singură. Poate nu chiar din primul an, dar din al doilea cu siguranță. În al treilea deja ți se pare floare la ureche. Îți...

  Ai devenit mamă, dar ești tratată ca un copil! Ce trebuie să faci când te critică părinții?
  Ai devenit mamă, dar ești tratată ca un copil! Ce trebuie să faci când te critică părinții?

  Ai ajuns la vârsta adultă, ba chiar ai devenit la rândul tău mamă, dar încă simți că părinții tăi îți controlează viața și te tratează că pe un copil....

  12 momente in care ai nevoie de MAMA, chiar daca esti ADULT
  12 momente in care ai nevoie de MAMA, chiar daca esti ADULT

  Indiferent de varsta pe care o avem, mama este tot mama. Nimeni nu ne va intelege si nu ne va iubi mai mult ca ea. Si, in ciuda independentei fiecaruia dintre noi, tot mai sunt momente cand...

  5 lucruri pe care să le faci azi ca să fii o mamă mai bună
  5 lucruri pe care să le faci azi ca să fii o mamă mai bună

  Orice aspect se poate îmbunătăți în viață și chiar dacă acum totul merge ca pe roate, lucrurile pot deveni tot timpul mai bune! Iată ce poți face pentru a-i arăta...

  Andreea Bălan: „Am trăit într-un an cat altii in 10. Nu m-am imaginat niciodată în postura de mamă singură”
  Andreea Bălan: „Am trăit într-un an cat altii in 10. Nu m-am imaginat niciodată în postura de mamă singură”

  Imediat după despărțirea de George Burcea, Andreea Bălan a lansat o nouă melodie și a făcut prima declarație despre perioada grea în care se află.

  © 2019 Qbebe