Din grija pentru copilul tau

10 vedete care au avut curaj să spună că suferă de depresie postpartum

Depresia postpartum nu face discriminare și afectează, în egală măsură, celebrități și mame de rând. Reprezintă o afecțiune care trebuie privită cu seriozitate deoarece poate avea avea consecințe extrem de dureroase. Iată 10 vedete care au avut curajul de a recunoaște public că s-au confruntat cu depresie postpartum.

Conform statisticilor, un procent de aproximativ 13% dintre femeile care au născut au ajuns să dezvolte depresie postpartum, o afecțiune pe termen lung care este mai mult decât baby blues. Depresia postpartum poate afecta orice femeie, chiar și pe cele bogate și faimoase, iar epuizarea, privarea de somn și restul de factori stresori pot să-și facă simțită prezența. Aceste vedete au împărtășit poveștile lor cu restul lumii, în pofida stigmatului cultural care condamnă prezentarea maternității în termeni mai puțin onorabili.

1. Gwyneth Paltrow

Gwyneth Paltrow a experimentat depresia postpartum după nașterea fiului său Moses în 2006. Ea a declarat că "mă așteptam să am o altă perioadă de euforie după nașterea sa, la fel cum am avut când fiica mea s-a născut doi ani mai târziu. În schimb, am ajuns să mă confrunt cu unul dintre cele mai întunecate și mai dureroase capitole debilitante din viața mea". În cadrul unui interviu acordat publicației Buna Gospodărie, ea susține că s-a simțit ca un zombie. "Nu-mi puteam accesa inima. Nu-mi puteam accesa emoțiile. Nu mă puteam conecta. A fost îngrozitor. A fost exact opusul a ceea ce s-a întâmplat când s-a născut Apple. Cu ea mă simțeam în al nouălea cer. Nu-mi venea să cred că acum nu mai era la fel. Am crezut doar că înseamnă că sunt o persoană și o mamă îngrozitoare."

Gwyneth Paltrow

2. Hayden Panettiere

Această mămică vedetă a apelat de două ori la tratament pentru depresia sa postpartum. Ea a declarat că "este extrem de fericită că poate să susțină femeile care suferă de această problemă și să le asigure că este în regulă. Nu sunt singure. Nu înseamnă că sunt persoane slabe. Nu înseamnă că sunt mame rele. Nu înseamnă că sunt ciudate. Pot beneficia de ajutor dacă doresc și acest lucru este în regulă". De asemenea, Hayden Panettiere a declarat într-un interviu live că "este un lucru experimentat de multe femei. Când ți se spune despre depresia postpartum te gândești că încerci sentimente negative față de propriul copil, îți dorești să îți rănești copilul. Eu nu am avut aceste sentimente, dar unele femei le au. Până la urmă nu realizezi cât de vast este spectrul de emoții pe care îl poți experimenta atunci. Acestea sunt lucruri despre care trebuie să se discute. Femeile trebuie să știe că nu sunt singure, iar acest lucru ajută la vindecare". Actrița a apelat la ajutor profesionist în cadrul unui centru de tratament.

hayden panettiere

3. Brooke Shields

Actrița a scris o carte pe tema depresiei sale postpartum. Aici a discutat despre sentimentele când s-a simțit deconectată de bebelușa sa Rowan. "Rowan continua să plângă, iar eu am început să mă îngrozesc de momentul în care Chris urma să o aducă din nou la mine. Am început să experimentez o senzație de rău în stomac, ca și cum o menghină îmi strângea pieptul. În locul anxietății nervoase care adesea însoțește panica, un sentiment de devastare m-a copleșit. Nu am simțit ca și cum aș vrea să mă apropii prea mult de Rowan. Nu mi-a fost frică că ar fi prea fragilă, pur și simplu nu am simțit dorința de a o ridica. Întotdeauna când eram lângă un copil am simțit dorința să îl iau în brațe și am fost șocată că nu am dorit să îmi țin în brațe fiica."

brooke shields

4. Amanda Peet

Amanda Peet a mărturisit că a fost privată de somn dincolo de orice înțelegere și că a simțit că se va prăbuși când fiica sa a venit pe lume. Vreau să fiu sinceră deoarece consideră că există încă o doză mare de rușine atunci când trăiești sentimente amestecate ca mamă, în loc să privești maternitatea ca pe o binecuvântare. Mămica vedetă crede că o mulțime de oameni se luptă cu această problemă, însă puțini sunt cei dispuși să vorbească despre ea.

amanda peet

5. Courtney Cox

Depresia postpartum a acestei mame nu s-a instalat decât când fiica sa Coco a împlinit vârsta de 6 luni. Nu am putut dormi. Inima mea bătea nebunește și am ajuns extrem de deprimată. A mers la medic și a aflat că era un dezastru pe plan hormonal. A urmat un tratament cu progesteron și s-a bazat pe prietene precum Brooke Shields și Jennifer Aniston pe perioada recuperării.

courtney cox

6. Alanis Morissette

"Gradul și intensitatea depresiei mele post-natale m-a șocat" a declarat Alanis Morissette pentru revista You. Sunt predispusă depresiei, dar m-a surprins durerea fizică. Nu am realizat profunzimea la care poate ajunge. Membrele, spatele, torsul, capul, toate mă dureau. Și situația a continuat timp de 15 luni. Mă simțeam că sunt acoperită cu smoală și că totul necesita un efort de 50 de ori mai mare. "A fost pur și simplu un moment extrem de intens și dacă aș putea să împărtășesc acest lucru cu o persoană care trece prin același lucru i-aș spune să caute ajutor mai devreme decât mine."

alanis morisette

7. Drew Barrymore

"Nu am avut depresie postpartum la prima naștere, așa că nu am înțeles-o", a declarat Drew Barrymore pentru revista People. A doua oară m-am gândit "iată despre ce vorbește lumea. Acum înțeleg. Este o senzație complet diferită de copleșire. M-am simțit pierdută."

drew barrymore

8. Celine Dion

În anul 2011, mămica vedetă a recunoscut că s-a confruntat cu această problemă după ce a dat naștere gemenilor în 2010. "Pentru o clipă a fost fericire imensă, iar în următoarea se instalează oboseala și am ajuns să plâng fără niciun motiv. În unele din primele zile după ce am ajuns acasă de la maternitate, nu mă simțeam în largul meu. Îmi pierise pofta de mâncare, iar acest lucru m-a deranjat. Mama mea a remarcat că aveam momente în care păream lipsită de viață, dar m-a asigurat că acest lucru era perfect normal. Această experiență m-a ajutat să îmi doresc să ajut alte mame care trec prin același lucru. Pentru astfel de lucruri au nevoie mamele de sprijin emoțional real."

celine dion

9. Adele

Renumita cântăreață a declarat în numărul din decembrie 2016 al revistei Vanity Fair că a luat cea mai rea decizie din viața sa când a dat naștere fiului său Angelo. "Cunoștințele mele despre depresie postpartum este că nu vrei să fii alături de copilul tău, ești îngrijorată că ți-ai putea răni copilul, te întrebi dacă faci o treabă bună. Dar eu eram obsedată de copilul meu. Mă simțeam inadecvată și ca și cum aș fi luat cea mai rea decizie a vieții."

Adele

10. Lisa Rinna

"După prima mea fiică, Delilah, am suferit o depresie postpartum gravă", a declarat Lisa Rinna pentru publicația HLN. "Am ținut totul secret. Nu am spus nimănui nicio vorbă. Soțul meu credea că sunt nebună. Nu avea nicio idee cu privire la ce se întâmplă, iar eu mă simțeam deznădăjduită și pierdută. 10 luni mai târziu, m-am deschis față de el și i-am spus cât de inutilă m-am simțit. Îmi dispăruse respectul de sine. Nu mai doream să fac sex. Iar când am putut vorbi deschis despre ceva care mi-a provocat atât de multă vină am simțit că am făcut cel mai valoros lucru."

lisa rinna

Surse: www.thehollywoodgossip.com; www.health.com; www.hollywoodreporter.com

 

12 vedete care sunt diagnosticate cu tulburare bipolară

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Studiu: și tații suferă de depresie postnatală
  Studiu: și tații suferă de depresie postnatală

  Aveați impresia că numai mămicile trec printr-o perioadă dificilă după nașterea unui copil? Uite care sunt ultimele concluzii trase de specialiști în ceea ce privește...

  Bianca Dragușanu atacă mamele care suferă de depresie post-natală:
  Bianca Dragușanu atacă mamele care suferă de depresie post-natală: "E un pretext să nu facă nimic"

  Bianca Drăgușanu atinge un subiect cu adevărat sensibil, dezbătut de mămici - depresia postnatală. Conform declarațiilor Biancăi, aceasta consideră că depresiile postnatale nu...

  Depresie postpartum sau deficit de vitamine? Ce spun specialiştii
  Depresie postpartum sau deficit de vitamine? Ce spun specialiştii

  Universul tulburărilor emoționale este mult mai complicat decât pare la prima vedere. De multe ori ne încearcă sentimente copleșitoare, pe care nu le înțelegem, iar...

  10 semne că al tău copil suferă de depresie
  10 semne că al tău copil suferă de depresie

  Depresia din copilărie este diferită de depresia unui adult, iar faptul că un copil este trist nu înseamnă neapărat depresie. De cele mai multe ori această problemă este...

  15 lucruri pe care copilul tau vrea sa ti le spuna
  15 lucruri pe care copilul tau vrea sa ti le spuna

  Cei mai multi dintre copii rostesc primele cuvinte in jurul varstei de 14 luni. Pana sa implineasca 2 ani, copiii cunosc aproximativ 50 de cuvinte. Pare putin, dar tot vei reusi sa-l...

  Cum arată fetiţa care suferă de sindromul părului care nu poate fi pieptănat
  Cum arată fetiţa care suferă de sindromul părului care nu poate fi pieptănat

  Natura umană este extrem de complexă şi de multe ori surprinzătoare! Voi ştiaţi că există un sindrom al părului care nu poate fi pieptănat? Am rămas muţi de uimire azi, când am...

  © 2019 Qbebe