11 lucruri care se întâmplă în corpul tău când bei prea mult alcool

11 lucruri care se întâmplă în corpul tău când bei prea mult alcool

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Cercetările efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că impactul alcoolului asupra organismului nostru începe practic de la prima înghițitură. Dacă un pahar de vin de calitate, băut ocazional, nu ne va fi dăunător, consumul constant de diverse alte băuturi alcoolice ne poate dăuna foarte mult. Parcurgeți cu atenție articolul de mai jos pentru a afla ce se întâmplă în corpul nostru când bem prea mult alcool.

Sistemul nervos va fi afectat

Un prim semn al faptului că alcoolul va afecta sistemul nervos central este acesta: când se bea prea mult, se pot semnala tulburări de vorbire. De exemplu, se pot sesiza cuvinte greu de deslușit, iar vorbirea în ansamblu este neclară.
În același timp, în urma excesului de alcool comunicarea dintre creier și corp este alterată, așa că vor apărea și probleme legate de coordonarea mișcărilor. Pot fi vizibile, de multe ori, inclusiv pierderi ale echilibrului.
În unele cazuri, efectul alcoolului asupra sistemului nervos poate fi și acesta: se pot resimți furnicături în membre sau chiar o senzație de rigiditate.
Nu în ultimul rând, cine bea prea mult alcool poate avea probleme legate de memoria pe termen lung sau scurt, precum și unele ce țin de capacitatea noastră de a gândi limpede, de a face alegeri raționale. Dacă vom persista în obiceiul de a bea, acestea pot deveni tot mai serioase.

Femeie aflata sub influenta alcoolului, ce nu are un comportament normal

Prea mult alcool va influența în mod negativ sistemul nostru digestiv

Efectele alcoolului asupra aparatului digestiv nu vor fi vizibile imediat, dar când vor apărea pot fi unele dintre cele mai serioase.
De pildă, cine consumă mult alcool se poate aștepta să se confrunte cu ulcere, cu hemoroizi sau cu diverse tulburări intestinale. Acestea sunt cu atât mai grave cu cât pot presupune inclusiv apariția unor hemoragii digestive.
Totodată, s-a constatat că alcoolul poate să ducă la apariția mai frecventă a gazelor, balonărilor, la diaree sau chiar constipație.
Specialiștii trag și alt semnal de alarmă în legătură cu alcoolul: persoanele care beau în mod constant au o predispoziție mai mare spre a dezvolta diverse forme de cancer digestiv (cum ar fi cel de esofag, de stomac etc.). Iar dacă alcoolul va fi asociat cu tutunul, riscul va fi și mai mare.

Pancreasul nu va mai funcționa corect

Medicii spun că, dacă bem mult alcool, acesta va provoca o activare anormală a enzimelor digestive produse de către pancreas. În aceste condiții, poate apărea o afecțiune inflamatorie a pancreasului, cunoscută sub numele de pancreatită. Aceasta este cu atât mai serioasă cu cât devine cronică, întrucât, în timp, poate conduce la apariția diabetului zaharat.
De altfel, orice inflamație a pancreasului va produce dezechilibre ale nivelului de zahăr din sânge. Când se consumă prea mult alcool, nici ficatul nu va mai funcționa bine, iar împreună cu disfuncționalitățile pancreasului se va ajunge la un nivel prea scăzut al zahărului în sânge (hipoglicemie). De asemenea, se poate produce și un fenomen invers: pancreasul nu îi va mai permite corpului să producă suficientă insulină pentru a prelucra zahărul. Atunci se poate instala hiperglicemia.
Ambele probleme de sănătate sunt serioase și de aceea este foarte important ca persoanele care au orice probleme legate de sănătatea pancreasului să nu consume alcool.

Ficatul va avea mult de suferit în urma consumului excesiv de alcool

Întrucât ficatul este organul ce ne ajută corpul să scape de toxine (printre care și alcoolul), prea mult alcool poate interfera cu acest proces. Astfel, va crește riscul de apariție a inflamațiilor de la nivelul ficatului și al bolilor de ficat. Printre acestea se numără mai ales ciroza, iar când se produce îmbolnăvirea ficatul va deveni incapabil să mai filtreze toxinele ce intră în corp.
Experții ne atrag atenția asupra următorului aspect: în special noi, femeile, putem fi mult mai afectate de consumul de alcool, prin comparație cu bărbații. Explicația este aceasta: corpul nostru absoarbe mai mult alcool și are nevoie de mai mult timp pentru a-l procesa. De aceea pot apărea oricând inflamații cronice ale ficatului, ce pot fi foarte periculoase.

Excesul de alcool poate duce la probleme ale sistemului circulator

Studiile din domeniu au arătat de nenumărate ori că persoanele care beau alcool sunt mai expuse pericolelor de a avea probleme cu circulația și cu inima, spre deosebire de cele ce nu consumă alcool sau care fac acest lucru ocazional. Mai ales femeile sunt mai expuse unor asemenea riscuri.
Printre cele mai cunoscute probleme ce pot apărea de pe urma alcoolului se numără:

• hipertensiunea arterială
• tulburările de ritm cardiac
• apariția infarctului sau accidentului vascular
• tulburări de circulație provocate de faptul că sângele nu va iriga așa cum trebuie corpul

Inclusiv sistemul nostru imunitar poate fi afectat când bem mult alcool

Înainte de a bea mult alcool ar trebui să ținem cont de faptul că acesta va influența în mod negativ inclusiv imunitatea noastră. Practic, excesul de alcool va slăbi sistemul natural de apărare al organismului, iar bacteriile și virușii ne vor putea îmbolnăvi mai ușor.
Spre exemplu, diverse studii au arătat că persoanele care beau mult alcool sunt mai predispuse să se confrunte cu afecțiuni precum pneumonia sau tuberculoza.

Dacă bem prea mult, există un risc mai ridicat de a apărea cancerul la sân

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că femeile care consumă alcool în mod constant vor fi mai supuse pericolului de a dezvolta cancer mamar, spre deosebire de cele ce nu consumă deloc alcool sau fac acest lucru ocazional. De exemplu, s-a demonstrat că dacă vom bea alcool de trei ori pe săptămână, riscul de cancer la sân poate fi cu până la 15% mai mare.
Alcoolul este nociv și din acest punct de vedere pentru că are rolul de a crește foarte mult producția de estrogen și de alți hormoni ce sunt responsabili cu declanșarea cancerului de sân.

Aparatul reproducător și activitatea sexuală pot avea și ele de suferit din cauza alcoolului

Cercetările din domeniu au arătat că femeile care obișnuiesc să bea prea mult alcool pot avea oricare dintre următoarele probleme:
• Vor avea un risc mai mare de infertilitate
• Pot avea adesea libidoul scăzut
• Vor fi mai predispuse spre amenoree (lipsa menstruației)
• Sunt mai expuse riscului de a pierde sarcina sau de a naște prematur
Din acest ultim punct de vedere, medicii insistă să nu bem deloc alcool pe timpul sarcinii, întrucât ne vom expune bebelușul unor pericole cum ar fi:
• Apariția unor malformații
• Dificultăți de învățare
• Probleme de ordin emoțional
• Diverse probleme de sănătate ce-i pot afecta pe termen lung (cum ar fi afecțiuni respiratorii cronice).

Citește și: Alcoolul in sarcina- de ce este atat de periculos?

Femeie ce are in fata un pahar cu bereDacă bem mult, putem să ne confruntăm cu forme severe de anemie

Întrucât excesul de alcool va afecta și intestinele, iar din acest motiv nutrienții din alimente nu vor mai putea fi absorbiți așa cum trebuie, este foarte posibil ca, în timp, să dezvoltăm forme severe de anemie .
Mai mult chiar, medicii asociază un consum prea mare de alcool cu apariția malnutriției, pe termen lung.

Alcoolul nu este bun pentru oase și mușchi

Consumul de alcool pe termen lung ne va face să nu ne mai bucurăm de oase sănătoase.
Alcoolul acționează ca un diuretic, ceea ce înseamnă că va duce inclusiv la eliminarea unor rezerve prețioase de calciu. Din acest motiv, oasele noastre vor deveni mai fragile, ceea ce va crește riscul fracturilor, cu precădere pentru noi, femeile. Acestea sunt cu atât mai periculoase în perioada de menopauză, iar dacă vor avea loc vindecarea se va face foarte greu.
În privința mușchilor, specialiștii spun că alcoolul va duce, în timp, la slăbiciune musculară, la crampe și, în cazuri extreme, chiar la atrofiere.

Citește și: Osteoporoza- ce este, simptome si tratament

Alcoolul afectează și calitatea pielii noastre

Dacă observi că în ultimul timp pielea ta nu mai are aspectul dorit, gândește-te dacă nu cumva ai băut prea mult alcool. Acesta nu face altceva decât să usuce excesiv pielea, întrucât interferează cu producerea hormonului vasopresin, ce are rolul de a echilibra nivelul de fluide din corp.
Când producția acestui hormon devine mai redusă din cauza consumului de alcool, rinichii vor începe să scape de excesul de apă, ceea ce ne va face să simțim mai mult nevoia de a urina. Din acest motiv putem fi în situația de a ne deshidrata mai ușor, iar pielea noastră va fi prima care va avea de suferit.

Voi știați până acum faptul că un consum constant de alcool ne poate afecta organismul din mai multe puncte de vedere?

Surse:
www.healthline.com, www.cheatsheet.com, www.quitalcohol.com

Articolul urmator
Cum va reacționa corpul tău după ce vei renunța la fumat
Cum va reacționa corpul tău după ce vei renunța la fumat

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce se întamplă in corpul tău, când se întoarce bebelușul în burtică
    Ce se întamplă in corpul tău, când se întoarce bebelușul în burtică

    Pe măsură ce sarcina progresează și bebelușul se dezvoltă, corpul tău trece prin numeroase schimbări. Află când se întoarce bebelușul în burtică și cum te...

    Interzis copiilor! 6 lucruri pe care pediatrii le consideră mult prea periculoase pentru cei mici
    Interzis copiilor! 6 lucruri pe care pediatrii le consideră mult prea periculoase pentru cei mici

    E normal ca cei mici să fie atrași de lucruri distractive, însă unele dintre ele sunt periculoase. Iată 6 lucruri pe care medicii pediatri le interzic copiilor, din motive de...

    Ce se întâmplă dacă bei cafea pe stomacul gol?
    Ce se întâmplă dacă bei cafea pe stomacul gol?

    Cafeaua este una dintre cele mai îndrăgite băuturi din întreaga lume. Atât de mult iubim această băutură aspră și aromată, încât consumul de cafea, la...

    Expunerea copiilor pe rețelele de socializare: când e prea mult
    Expunerea copiilor pe rețelele de socializare: când e prea mult

    Se trăiește din ce în ce mai mult pe rețelele sociale și din ce în ce mai puțin în viața reală. O mâncare arătoasă la restaurant, o excursie, o nuntă,...

    4 zodii care vorbesc prea mult
    4 zodii care vorbesc prea mult

    A fi vorbăreț nu este un defect. De fapt, este grozav să ai talentul de a vorbi cu oricine despre orice, pentru că, procedând astfel, dai impresia că ești prietenos și sociabil....

    Ce se intampla in creierul tau cand renunti la zahar
    Ce se intampla in creierul tau cand renunti la zahar

    In neurostiinta, hrana este ceea ce specialistii numesc "recompensa naturala". Pentru ca noi sa supravietuim ca specie, indeplinirea nevoilor de baza precum foamea, setea sau impulsurile...

    Eu sunt acea mamă care nu bea alcool și sunt constant judecată!
    Eu sunt acea mamă care nu bea alcool și sunt constant judecată!

    Prima dată când am fost întrebată de ce nu beau a fost la prima aniversare a fiului meu. L-am sărbătorit în curtea din spate și îmi amintesc că eram atât...

    Iată ce se întâmplă atunci când copilul tău nu închide telefonul sau televizorul în timp ce mănâncă. Este grav!
    Iată ce se întâmplă atunci când copilul tău nu închide telefonul sau televizorul în timp ce mănâncă. Este grav!

    Obișnuiți să luați masa în familie în fața televizorului? Copilul tău nu lasă telefonul din mână nici măcar atunci când mănâncă? Potrivit unui studiu...

    © 2024 Qbebe