12 reguli Montessori care sunt potrivite și pentru un adult

12 reguli Montessori care sunt potrivite și pentru un adult

Irina Olteanu - Redactor Senior

Metoda de educație Montessori dispune de o mulțime de principii sănătoase, care contribuie la o creștere și dezvoltare armonioasă. Deoarece multe dintre acestea sunt aplicabile și adulților, am apelat la doamna Angela Milar, educator Montessori pe categoria 0-3 ani, pentru a ne oferi câteva reguli cu aplicabilitate largă, utile atât celor mici, cât și celor mari.

Principiile de bază Montessori 

Metoda de educație Montessori reprezintă o abordare educațională bazată pe activitate auto-direcționată, pe joacă colaborativă, creată de medicul și educatorul italian Maria Montessori.

Există cinci principii de bază care reprezintă cu acuratețe modul în care educatorii Montessori implementează metoda în instituțiile de învățământ și acestea presupun: respectul pentru copil, mintea absorbantă, perioadele sensibile, mediul pregătit și autoeducarea.

Respectul pentru copil este piatra de temelie pe care se bazează toate celelalte principii, după cum a afirmat Maria Montessori. De regulă, copiii nu sunt respectați, adulții forțându-i să îi urmeze fără a ține seama de nevoile lor speciale. Sunt tratați cu aroganță și brutalitate, iar apoi cu toții se așteaptă ca aceștia să fie supuși și bine crescuți, deși se cunoaște puterea instinctului lor de imitație și gradul în care admiră adulții. Când sunt însă respectați și au la dispoziție alegeri, sunt capabili să dezvolte aptitudinile și abilitățile necesare pentru o autonomie de învățare și respect de sine pozitiv.

reguli montessori

Maria Montessori considera de asemenea că cei mici se pot educa singuri. Astfel, deși se spune că dobândim cunoașterea prin folosirea minții, copilul o absoarbe direct în viața sa fizică, concept desemnat minte absorbantă. Copiii nu se pot abține din a învăța și fac acest lucru prin simpla lor existență. Sunt născuți să învețe, fiind sisteme remarcabile de învățare, însă ce învață depinde de profesori, experiențe și mediu.

Un alt principiu de bază face referire la perioadele sensibile prin care trece un copil; atunci acesta este mai susceptibil anumitor comportamente și poate învăța anumite abilități mai ușor. Aceste perioade reprezintă dispoziții tranzitorii și sunt limitate la dobândirea unei anumite trăsături; odată ce aceasta a fost obținută sensibilitatea specială dispare (de exemplu, perioada sensibilă pentru scris). Aceasta diferă de la un copil la altul, iar rolul dascălului este să o identifice corespunzător.

Fondatoarea metodei Montessori considera că cei mici învață cel mai bine într-un mediu pregătit, unde pot face diverse lucruri pentru ei înșiși. În acest mediu materialele de învățare și experiențele sunt disponibile copiilor în mod sistematic. Libertatea este caracteristica esențială a acestui tip de mediu; copiii pot explora după cum aleg și asimilează ce găsesc aici.

Autoeducarea este conceptul care pornește de la premisa că cei mici sunt capabili să se educe singuri. Copii care sunt implicați activ într-un mediu pregătit și care exercită libertatea alegerii se autoeducă. Nu trebuie neglijat rolul profesorului care trebuie să ghideze copilul fără a-și face prea mult simțită prezența; trebuie să fie mereu pregătit să fie de ajutor, dar niciodată să nu reprezinte un obstacol între copil și experiența acestuia.

Citește și:Tu ai alege eficienta metoda Montessori in educatia copilului tau? 

Informații de la specialist

Doamna Angela Milar, educator Montessori pe categoria 0-3 ani ne-a oferit următoarele reguli Montessori potrivite și pentru un adult.

Câteva reguli cu aplicabilitate largă, importante pentru mine :

1. Nu atingem niciodată un copil, fără să fim invitați de el, într-o formă sau alta

Probabil că sunt și adulți care nu se simt confortabil când cineva, fără să le ceară permisiunea, le invadează spațiul personal (de exemplu sunt brusc îmbrățișați).

2. Copilul învață din tot ceea ce îi oferă mediul înconjurător

De aceea, este important să acordăm atenție deosebită acestuia, pregătindu-l pentru nevoile sale, și nu invers. Copilul are nevoie de un mediu sigur care să îi poată satisface dorința de explorare. Un spațiu prietenos, aerisit, curat, luminos, ordonat aduce armonie și creează ordine interioară. Este benefic să încurajăm constant copilul să păstreze ordinea în spațiul său de joacă.

3. Stimulăm independența, încurajăm copilul să se ajute singur, să-și caute și să-și trăiască experiențele personale!

Nu facem pentru el ceea ce el deja știe și poate! În loc să-i subliniem neputința și să i-o hrănim, putem căuta diverse metode prin care să-l încurajăm să acționeze (de exemplu prin îmbrăcat, dezbrăcat, spălarea mâinilor etc.). Este mult mai ușor să faci curățenie după copil decât să îi restaurezi curajul și să-i dezvolți mai târziu independența.

4. Nu vorbim despre copil în fața copilului și în niciun caz nu-i subliniem părțile negative

Nu facem abstracție de prezența sa, comportându-ne ca și cum nu înțelege că este vorba chiar despre el. Printr-un exercițiu simplu de imaginație putem realiza că nu este placut nici ca ceilalți să vorbească despre noi ca și când nu am fi de față.

reguli montessori

5. Exprimarea și ascultarea o facem cu respect

Mai degrabă invităm decât să dăm o comandă. Vorbim cu copiii cu amabilitate ca și cum i-am vorbi unui oaspete, folosind cuvinte şi expresii ca "Vă rog", "Mulțumesc", " Îmi permiți?" Vorbim calm, cu tonalitate joasă şi cu dragoste, mai ales atunci când copilul arată un comportament nepotrivit sau a făcut o greşeală.

6. Atitudinea și comportamentul sunt desăvârșite deoarece adulții sunt modele pentru copii

Suntem atenți la modul în care ne îmbrăcăm, ne purtăm, manipulăm obiecte, reacționăm în diverse situații, comunicăm și relaționăm cu toți cei din jurul nostru. Copiii vor învăța toate aceste lucruri imitându-ne.

7. Respectăm și apreciem pozitiv munca grandioasă a copilului, ritmul său de lucru și timpul de concentrare

Încercăm să nu îl întrerupem, cultivând dorința și plăcerea de a învăța care să vină din interiorul copilului, fără a fi dependent de laude sau recompense.

8. Ne concentrăm și subliniem tot ce-i mai bun în copil

Toate aspectele pozitive ale ființei lui și nu pe cele care, nouă adulților, ni se par negative. Astfel încurajăm și contribuim la formarea inițiativei și a unei imagini de sine sănătoase.

9. Îndrumăm copilul în a folosi corespunzător obiecte din mediul înconjurător, fără să avem pretenția că el stie deja ce este și la ce folosește

Îl oprim ferm și imediat dacă îi pune pe ceilalți în pericol, îi deranjează sau este în situația de a se răni.

10. Când un copil ne cheamă, să fim gata să răspundem și să ascultăm cu atenție, răspunzând cu dragoste și răbdare

Suntem alaturi de el și îl ajutăm să-și cultive curiozitatea și să descopere mediul.

11. Respectăm copilul care se odihnește sau privește/observă pe alții lucrând, sau care se gândește la ce a făcut sau va face

Nu îl întrerupem, nu îl strigăm, nu îl atragem spre alte activități. Copiii au momente în care simt nevoia să stea în liniște, să se recentreze pentru ca apoi să-și reia activitatea cu mai multă energie și determinare, ca și adulții.

12. Să ne distrăm împreună

Fiecare casa/mediu ar trebui să aibă jocuri potrivite vârstei copiilor. Un timp definit pentru joc ar trebui să devină rutina zilnică. Dacă adulții știu să asculte și sunt alerți, vor descoperi tot felul de lucruri ce sunt « puncte de interes » pentru copii și, cu imaginație, aceasta se poate transforma într-un proiect de grup. Hobby-urile unesc oamenii. Prin jocuri și proiecte comune în care fiecare trăiește bucuria, oamenii pot dezvolta sentimente de solidaritate în grup. Solidaritatea este esențială pentru egalitatea pe care o promovează și pentru atmosfera relaxată și armonioasă ce poate deveni parte din viața familiei/comunității.

Citește și: Metoda Montessori: 10 jocuri si activitati pentru copilul tau 

Educarea copilului: 10 secrete Montessori pentru mamici si tatici 

Surse: www.education.com;https://amshq.org; https://montessori-nw.org 

Mulțumim doamnei Angela Milar pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

 

Articolul urmator
Dacă țipi la copilul tău, știința spune că va avea creierul insuficient dezvoltat ca adult
Dacă țipi la copilul tău, știința spune că va avea creierul insuficient dezvoltat ca adult

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Povestea tragică și mai puțin cunoscută a Mariei Montessori, pedagogul care a contribuit la creșterea multor generații de copii
    Povestea tragică și mai puțin cunoscută a Mariei Montessori, pedagogul care a contribuit la creșterea multor generații de copii

    Metoda de educație Montessori poartă numele celebrei Maria Montessori, cea care a trecut prin multe greutăți astfel încât să pună bazele unui sistem educațional folosit...

    Un tătic merge la toaleta femeilor cu fiica lui. „Toaletele de bărbați nu sunt potrivite pentru tații cu copii, sunt dezgustătoare”
    Un tătic merge la toaleta femeilor cu fiica lui. „Toaletele de bărbați nu sunt potrivite pentru tații cu copii, sunt dezgustătoare”

    Un tată de peste hotare a făcut o mărturisire pe Instagram, care le-a atras atenția internauților. Acesta a povestit că atunci când merge cu fiica sa în toalete publice,...

    Sunt mamă și paramedic: iată top 5 reguli pentru siguranța copiilor mei pe care le respect mereu
    Sunt mamă și paramedic: iată top 5 reguli pentru siguranța copiilor mei pe care le respect mereu

    Nikki Jurcutz este din Australia, este mamă, paramedic și CEO la Tiny Hearts Education, o organizație de parenting. Aceasta a postat pe TikTok un video în care explică cele 5...

    ÎI cer voie copilului meu să îi schimb scutecul. Cele trei reguli de parenting ale mele care sunt șocante pentru alți părinți
    ÎI cer voie copilului meu să îi schimb scutecul. Cele trei reguli de parenting ale mele care sunt șocante pentru alți părinți

    O mamă a devenit populară pe TikTok după ce a postat un videoclip în care dezvăluie regulile de parenting după care se ghidează când vine vorba de copilul său. Ea spune...

    Sunt mama unui copil nevăzător și îmi doresc să ajungă un adult independent. Dar independența, când vine vorba de a fi nevăzător în România, pare astăzi doar o utopie
    Sunt mama unui copil nevăzător și îmi doresc să ajungă un adult independent. Dar independența, când vine vorba de a fi nevăzător în România, pare astăzi doar o utopie

    Te-ai gândit vreodată cum ar fi să nu vezi? Să te trezești într-o dimineață și să nu mai poți găsi lucrurile pe care le știi, pe care le iubești? Să dispară toată...

    13 lecții pe care aș vrea ca fiica mea să le învețe până să devină adult
    13 lecții pe care aș vrea ca fiica mea să le învețe până să devină adult

    De la a-și urma visele până la a învăța din greșeli, sunt atât de multe lecții de viață pe care vreau să le învețe fiica mea înainte de a crește....

    Studiile demonstreaza ca un copil incapatanat va ajunge un adult de succes
    Studiile demonstreaza ca un copil incapatanat va ajunge un adult de succes

    Copiii incapatanati de acum sunt adultii de succes din viitor, conform studiilor. Aparent, incapatanarea si ignorarea regulilor dezvolta un caracter puternic.

    10 activități potrivite pentru copiii care nu pot dormi fără mami sau tati
    10 activități potrivite pentru copiii care nu pot dormi fără mami sau tati

    Ai un copil foarte atașat și nu poate dormi fără unul din părinți? Descoperă motivele care stau la baza acestui comportament și pregătește-te să afli cele mai eficiente strategii...

    © 2024 Qbebe