5 semne surprinzătoare care îți spun că ai lipsă de vitamina D

5 semne surprinzătoare care îți spun că ai lipsă de vitamina D

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Când te gândești care sunt vitaminele cele mai importante pentru sănătatea fizică și psihică, nu trebuie sub nicio formă să excluzi vitamina D. Parcurgând articolul de mai jos, vei afla nu numai de ce aceasta este atât de benefică, dar și ce se poate întâmpla în cazul unui deficit. Vei fi surprinsă când vei vedea ce reacții pot interveni într-o astfel de situație, care va putea fi gestionată eficientă numai cu sprijinul unui specialist.

Importanța vitaminei D în organism

Această vitamină este esențială în numeroase procese ale organismului, fiind vitală pentru funcționarea optimă a numeroase organe. În aceste condiții, ea te poate asigura că:
• Vei avea un sistem imunitar puternic
• Te vei bucura de oase puternice, dar și de mușchi și articulații sănătoase
• Inima  funcționează bine și nu va avea de suferit din cauza hipertensiunii arteriale
• Plămânii vor fi sănătoși (Vitamina D are capacitatea de a contracara eventualii agenți patogeni de la nivelul căilor respiratorii inferioare)
• Vei fi mai protejată în fața declinului cognitiv, pe măsură ce înaintezi în vârstă
• Poți avea o stare psihică mai bună
• Îți vei putea menține mai ușor silueta- Medicii avertizează că, dacă avem un nivel scăzut al vitaminei D în sânge, leptina (hormonul ce controlează apetitul și ne avertizează că ne-am săturat) nu va mai funcționa corect, ne va fi mai mult foame și astfel vom ajunge să câștigăm mai ușor în greutate

De câtă vitamina D este nevoie zilnic

Dacă se ia în considerare faptul că o persoană reușește să vină în fiecare zi în contact cu lumina soarelui, că include în dietă și alimente care conțin vitamina D sau că apelează, în funcție de recomandarea unui specialist, și la suplimente pe bază de această vitamină, ar trebui să se primească următoarele doze:
• Bebelușii ce au între 0 și 6 luni- 400 IU (Unități Internaționale) pe zi
• Bebelușii ce au între 6 și 12 luni- 400 IU
• Copiii între 1 și 3 ani- 600 IU
• Copiii între 4 și 8 ani- 600 IU
• Copiii mai mari de 9 ani și adulții care au până în 70 de ani- 600 IU pe zi (cu o limită maximă de 4000 IU pe zi)
• Adulții de peste 70 de ani- 800 IU pe zi (cu o limită maximă de 4000 IU)

Citește și: 7 semne că al tău copil are deficiență de vitamina D

Cum știi că ai lipsă de vitamina D

Nu te bucuri de un somn odihnitor
Medicii au sesizat că persoanele care beneficiază de suficientă vitamina D se vor odihni mai bine noaptea decât acelea care au deficit al acestei vitamine. Printre probleme de somn care ne pot afecta mai mult în cazul în care avem lipsă de vitamina D se află și insomnia.
Un studiu recent a analizat calitatea somnului a 3048 de bărbați în vârstă, cu vârsta medie de 68 de ani. Înainte de a participa la studiu, li s-a măsurat și nivelul de vitamina D prin intermediul unor analize. După ce au sosit rezultatele, 16% dintre ei aveau lipsă de vitamina D. Aceleași persoane, după ce le-a fost analizat somnul din punct de vedere al orelor totale de odihnă, a capacității de a adormi și de a se trezi, erau cele care nu dormeau mai mult de 5 ore pe noapte, iar a doua zi se trezeau obosite și indispuse.
Concluzia coordonatorilor cercetării este că, dacă în organism există un nivel adecvat al vitaminei D, vom avea mai multe șanse de a nu avea un somn fragmentat, ne va fi mai ușor să adormim și să ne trezim dimineața și, mai mult decât atât, ne vom putea bucura de mai multă energie pe parcursul unei zile.

Rănile tale se vindecă greu
Cercetările efectuate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia că persoanele care au deficit de vitamina D vor avea mai mult de suferit de pe urma rănilor situate pe țesuturi de orice natură.

Fata care are niste rani pe față

De exemplu, un studiu legat de impactul vitaminei D asupra vindecării după intervențiile chirurgicale dentare a evidențiat faptul că nivelurile adecvate ale acestei vitamine în organism pot contribui la vindecarea mai bună a țesuturilor lezate. Conform specialiștilor, cei care au luat suplimente cu vitamina D înaintea intervențiilor chirurgicale au avut parte de o îmbunătățire mai rapidă a stării de sănătate, efect ce a durat chiar și la 1 an după încheierea tratamentelor.

Te confrunți adesea cu infecții ale tractului urinar
Această problemă de sănătate poate fi și ea legată de un deficit al vitaminei D, au constatat medicii. Ca să îți dai seama dacă ai o infecție urinară, ar trebui să semnalezi oricare dintre următoarele simptome: senzația persistentă de a urina, urinare în cantități mici, senzația de arsură la urinare, urina este mai tulbure și are un miros persistent, ai dureri în zona inferioară a abdomenului, poți avea și febră etc..
În anul 2013, un studiu a reușit să aducă în prim-plan următorul aspect: există o legătură directă între nivelul de vitamina D în organism și recurența infecțiilor urinare. Pentru a se ajunge la această concluzie, au fost observate, timp de 3 ani, 93 de femei (aflate în perioada premenopauzei) ce se plângeau adesea de simptome ce dovedeau existența unei infecții urinare. După ce li s-au efectuat analize de sânge care să arate nivelul de vitamina D, s-a afirmat că acelea care aveau 3 sau mai multe episoade de infecții urinare, pe parcursul unui an, aveau deficit al acestei vitamine.

Te simți veșnic obosită
Dacă te afli și tu printre cei care spun că se simt oricând obosiți, chiar dacă au dormit destul, este foarte probabil să ai lipsă de vitamina D. Unul dintre principalele cauze ale acestui deficit este că nu te expui zilnic la lumina naturală.
Un studiu realizat în Iran, în anul 2013, a arătat legătura dintre senzația permanentă de oboseală a unor femei care nu stăteau aproape deloc în aer liber și resursele insuficiente de vitamina D. Astfel, au fost analizate 200 de femei ce erau asistente-medicale într-un spital mare. Pentru a li se verifica nivelul de oboseală, ele au completat chestionare cu câte 9 întrebări. De asemenea, femeile au fost testate pentru a se vedea de ce nivel al 25 hidroxivitamina D (este o analiză ce vizează identificarea statusului global al vitaminei D în organism, mai mult de 95% din acesta fiind format din rezervele de vitamina D3) dispuneau.
În urma evaluării chestionarelor și rezultatelor de la analize, s-a putut spune că la femeile cu deficit de vitamina D stările de oboseală erau mai accentuate decât la acelea care aveau suficientă vitamina D.

Transpiri excesiv, mai ales în zona capului
Experți în vitamina D din cadrul „Boston University Medical Center" au cercetat impactul acesteia asupra modului în care organismul își reglează procesul de transpirație. În urma mai multor analize, ei și-au dat seama că persoanele care au tendința de a transpira abundent mai ales în zona capului, fără a avea un motiv anume, aveau lipsă de vitamina D. De altfel, acestea au mai multe șanse de a suferi de hiperhidroză (transpirație foarte abundentă în zona palmelor, tălpilor, axilelor sau în preajma zonei inghinale) decât acelea care dispun de cantități normale de vitamina D în organism.

Fata ce isi tine un servetel in zona fruntii

Medicii spun că nu transpirația excesivă în sine este cea mai gravă problemă, ci faptul că, de cele mai multe ori, nu i se descoperă cauza exactă. În aceste condiții, nu se intervine mereu la timp în tratarea deficitului de vitamina D, iar acest fapt poate duce la complicații mai serioase (cum ar fi inflamațiile de la nivelul articulațiilor, fragilizarea oaselor, scăderea imunității etc.).

Citește și: 5 afecțiuni periculoase care pot să apară dacă ai lipsă de vitamina D

Cum să procedezi pentru a-ți asigura necesarul de vitamina D

Expune-te zilnic la lumina soarelui

Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: expunerea ocazională a mâinilor și a feței, la lumina soarelui, nu este suficientă pentru a preveni deficitul de vitamina D și pentru ca aceasta să ajute într-adevăr la funcționarea corectă a sistemului imunitar. Cel mai bine va fi să-ți expui la soare porțiuni mai mari de piele.
Ca să nu intervină însă pericolul arsurilor solare, evită orele de vârf (mai ales după-amiaza, după orele 11) și expune-te progresiv la soare. De exemplu, pentru cine are o piele deschisă la culoare vor fi suficiente 10-20 de minute de expunere pentru ca pielea să poată sintetiza vitamina D. În schimb, pentru cine are o piele închisă la culoare, durata va fi mai mare. Nu uita să ceri sfatul unui medic și folosește-te de loțiunile de protecție solară! Totodată, plimbările în aer liber, de 20-30 de minute, sunt foarte utile pentru ca lumina soarelui să favorizeze activarea vitaminei D în organism.

Consumă în mod constant alimente care conțin vitamina D
Dintre alimentele care sunt cele mai bune surse ale acestei vitamine nu putem exclude:
• Peștele
• Laptele
• Cerealele fortificate cu vitamina D
• Ouăle
• Ciupercile
• Sucul de portocale fortificat cu vitamina D

Vitoral D pentru adulti Apelează la suplimente alimentare
Pentru a nu avea probleme de sănătate apărute pe fondul unor excese, este esențial să nu te apuci să iei suplimente pe bază de vitamina D fără să consulți un specialist. Acesta îți poate recomanda analiza ce vizează verificarea nivelului acestei vitamine și, în funcție de rezultat, ți se va prescrie câtă să iei și cum să o iei. Totodată, consultul medical se impune și mai mult dacă faci deja anumite tratamente și iei medicamente ce ar putea interacționa cu vitamina D. Printre acestea se află, de exemplu, anumite medicamente pe bază de Prednison, unele utilizate pentru scăderea nivelului colesterolului „rău", unele pentru ameliorarea epilepsiei etc..

Luată în cantitățile recomandate de către medic, vitamina D este perfect sigură. Dar dacă se vor depăși dozele indicate, ea se poate transforma într-un pericol pentru organism, dând reacții adverse precum:
• Apariția grețurilor și vărsăturilor
• Stări de confuzie
• Tulburări de ritm cardiac
• Tulburări renale
• Scădere în greutate
• Constipație
• Pierderea apetitutului etc.
Poți evita să ai astfel de probleme dacă nu vei depăși 4000 de IU pe zi !

De asemenea, ține cont și de acest detaliu: excesul de vitamina D poate să afecteze și absorbția de calciu. Practic, se poate ajunge și în situația de a avea prea mult calciu. În acest caz, pot surveni probleme cardiace și dereglarea paratiroidelor (mici glande aflate în preajma tiroidei, cu rol în reglarea nivelului de calciu în organism). Dacă ai simptomele precizate mai sus, consultă de urgență un medic, întrucât poate fi vorba despre o intoxicație cu vitamina D.

Odată ce ți se vor prescrie suplimente de vitamina D, trebuie să știi că acestea se pot baza fie pe vitamina D2 (ergocalciferol), fie pe vitamina D3 (colecalciferol). De cele mai multe ori însă, este recomandabil să se ia unele care să conțină colecalciferol, acesta având o structură similară vitaminei D ce este sintetizată grație expunerii la lumina soarelui.

Printre suplimentele cu colecalciferol se numără și Vitoral D Spray Oral pentru adulți. El este un supliment alimentar cu gust de mentă și xylithol, sub formă de spray, destinat administrării orale. Vitoral D Spray Oral pentru adulți se distinge deoarece oferă o combinaţie de Vitamina D3  și Vitamina K2, care contribuie la absorbţia eficientă a calciului și la menţinerea sănătaţii sistemului osos și a dinților. Spray-ul nu conține coloranţi artificiali, gluten, grăsimi, sare, drojdie sau lactoză, fiind potrivit inclusiv pentru vegetarieni, diabetici și persoane care suferă de boala celiacă. Nu în ultimul rând, trebuie să știi că nu conține ingrediente care să cauzeze crampe.
Pentru administrare, spray-ul se va agita bine. Se recomandă a se folosi câte 1 puf pe zi (În acest caz, conținutul poate fi suficient pentru 120 de zile). În cazuri severe, se pot folosi până la 3 pufuri pe zi.

Tu știai până acum toate indiciile menite să dovedească faptul că este posibil să ai deficit de vitamina D?

Surse:
www.bestlifeonline.com, www.everydayhealth.com, www.express.co.uk, www.mayoclinic.org, www.msn.com, www.thesleepdoctor.com, www.webmd.com

 

Articolul urmator
Numărul copiilor obezi s-a dublat în ultimii 10 ani, în România! Ce spun medicii
Numărul copiilor obezi s-a dublat în ultimii 10 ani, în România! Ce spun medicii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Semne pe care nu le poți trece cu vederea și care îți spun că sunteți suflete pereche
    Semne pe care nu le poți trece cu vederea și care îți spun că sunteți suflete pereche

    Te afli în relația potrivită? Ai șanse să îmbătrânești alături de jumătatea ta? Cum știi că ți-ai găsit sufletul pereche? Ține cont de aceste semne și dacă...

    Astrele îți spun care este următorul loc pe care trebuie să îl vizitezi în funcție de zodia ta
    Astrele îți spun care este următorul loc pe care trebuie să îl vizitezi în funcție de zodia ta

    Există atât de multe locuri frumoase pe această Planetă, încât e păcat să nu încerci să vizitezi cât mai multe! Te-ai gândit care va fi următoarea...

    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi
    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi

    Dacă ți s-a întâmplat și ție să observi că în ultimul timp ai acumulat kilograme în plus și nu găsești o explicație pentru acest lucru, gândește-te...

    5 zodii care îți spun adevărul verde în față
    5 zodii care îți spun adevărul verde în față

    Din dorința de a nu-i răni pe cei din jur, cu atât mai mult cu cât este vorba despre persoane dragi, vei avea momente în care vei prefera să te abții să spui...

    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
    Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

    Poate crezi că e ușor să îți dai seama că ai pierdut o sarcină, însă nu este tot timpul așa. Uite la ce semne trebuie să fii atentă.

    8 semne care îți arată că veți rămâne toată viața împreună
    8 semne care îți arată că veți rămâne toată viața împreună

    Fiecare dintre noi visează să-și găsească persoana care să fie „aleasa inimii”, cu care să putem împărtăși totul și care să ne fie toată viața alături. Chiar...

    Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață
    Vorbim „pe limba” bebelușului: 8 semne prin care cel mic îți comunică nevoile în primele luni de viață

    Nu e întotdeauna ușor să „descifrezi” limbajul unui bebeluș. Asta pentru că, încă vorbiți limbi diferite. Tocmai de aceea, e bine să-l înveți pe copilul...

    Semne clare că suferi de „sindromul cuibului gol": „Este ultimul Crăciun acasă înainte de plecarea fiului meu la facultate și deja îi simt lipsa"
    Semne clare că suferi de „sindromul cuibului gol": „Este ultimul Crăciun acasă înainte de plecarea fiului meu la facultate și deja îi simt lipsa"

    Copiii nu rămân veșnic mici. Cresc și își întind aripile pentru a zbura către alte orizonturi, dornici de a-și părăsi cuibul părintesc și a da piept cu viața,...

    © 2024 Qbebe