Hernia hiatală la copii: cauze, simptome, tratament

Raluca Margean - Redactor

Hernia hiatală reprezintă o afecțiune caracterizată prin trecerea unei părți a stomacului din abdomen în torace prin diafragmă. Unii copii se nasc cu această problemă medicală, iar în unele cazuri ea este asociată cu refluxul gastroesofagian. Află din acest articol tot ce trebuie să știi despre hernia hiatală la copii, de la simptome și cauze, până la tratament și prevenție. 

Ce este hernia hiatală?

Toracele este separat de abdomen prin mușchiul diafragmă. Acesta prezintă orificii (hiatusuri) prin care trec aorta și esofagul. Orificiul prin care esofagul traversează diafragma poartă denumirea de hiatus esofagian. Când acesta se lărgește prea tare (slăbește), permite unei părți din stomacul să treacă din cavitatea abdominală în cea toracică, iar acest fenomen se numește hernie hiatală. În mod obișnuit, această condiție medicală este însoțită de reflux gastroesofagian (arsuri la stomac).

ce-este-hernia-hiatala-la-copii

Există trei mari tipuri de hernie hiatală, și anume: prin alunecare, paraesofagiană sau mixtă. Cea mai frecventă este hernia hiatală prin alunecare și aceasta poate fi observată prin radiologie. 

Cauzele herniei hiatale la copii

Cauzele herniei hiatale nu sunt pe deplin cunoscute. În cazul adulților, presiunea pusă pe stomac și slăbirea mușchiului hiatusului ca urmare a îmbătrânirii pot contribui la apariția acestei afecțiuni. Alte cauze pot include leziunile din zona pieptului sau presiunea persistentă pe mușchii din zona diafragmei datorită tusei, vărsăturilor sau ridicării de greutăți. Fumatul, înaintarea în vârstă și obezitatea favorizează apariția acestei afecțiuni. În ceea ce privește copiii, majoritatea dintre ei se nasc cu un hiatus mărit.

Simptomele herniei hiatale la copii

hernie-hiatala-la-copii-bebelus-care-plange

În majoritatea cazurilor, pacienții nu prezintă simptome. Cu toate acestea, unii copii pot avea următoarele semne:

 • arsuri la stomac, în special atunci când se apleacă sau stau culcați
 • probleme de înghițire
 • dureri în piept
 • râgâieli
 • senzație de balonare sau preaplin după fiecare masă

Hernia hitală este asociată cu boala de reflux gastroesofagian, iar aceasta cauzează arsuri la stomac după ce mănânci și dureri în piept. Totuși, pentru aceste dureri, trebuie să te asiguri că ele nu sunt cauzate de o problemă cu inima. 

Citește și: Cauzele durerii abdominale sau de stomac la copii

Diagnostic și tratament pentru hernia hiatală la copii

Pentru a diagnostica o hernie hiatală, există două posibilități de investigații: înghițirea de bariu sau endoscopia. În cele mai multe cazuri, pentru copii se va apela la bariu. După ce copilul bea o soluție cu barium, se va efectua radiografia. Bariul ajută la obținerea unei imagini clare a tractului digestiv superior și anume, dacă stomacul a pătruns prin diafragmă.

Dacă metoda bariului nu este eficientă, medicul va recomanda endoscopia, procedura de introducere prin cavitatea bucală a unui tub subțire prevăzut cu cameră video în capăt, până în esofag și stomac. Orice strangulare sau obstrucție va fi vizibilă în cadrul endoscopiei.

În ceea ce privește tratamentul, scopul acestuia este să se reducă simptomele. Dacă pacientul nu prezintă simptome, atunci el nu necesită niciun fel de tratament. Medicul poate administra diverse medicamente care reduc aciditatea stomacului sau care consolidează sfincterul, orificiul dintre stomac și esofag. În afară de medicație, iată care sunt sfaturile specialiștilor pentru ameliorarea simptomelor:

 • Copilul trebuie să stea în poziție verticală aproximativ o oră după ce a mâncat
 • Este recomandat ca pacientul să mănânce puțin și des, (5-6 porții mici/zi), iar alimentele trebuie mestecate îndelung.
 • Nu se oferă cine copioase chiar înainte de culcare (se recomandă 1-2 ore de la ultima masă).
 • Redu cantitatea de grăsimi din alimentație și evită dulciurile, condimentele, ciocolata, citricele, prăjelile și băuturile carbogazoase.
 • Hidratează-l corespunzător, deoarece constipația poate favoriza hernia hiatală.
 • Dacă este supraponderal, ajută-l să facă mai multă mișcare. Excesul de greutate agravează simptomele herniei hiatale, dar poate cauza și alte probleme mari de sănătate.
 • Evită pe cât posibil antiinflamatoarele și antitermicele deoarece acestea pot produce iritarea sistemului digestiv. 

Citește și: Remedii naturiste pentru constipație

Când trebuie operată hernia hiatală?

hernie-hiatala-la-copii-baiat-suferind

În cazul în care aceste tratamente nu funcționează, cel mai probabil va fi nevoie de intervenție chirurgicală. În acest sens, medicul chirurg va efectua o incizie laparoscopică în mijlocul pieptului, adică 3-4 mici găuri de perforare cu scopul de a reface mușchii esofagieni slăbiți, așezarea stomacului la locul lui și crearea unui hiatus mai mic.

Operația se face cu copilul sub anestezie generală și este posibil să fie nevoie de o perioadă de o săptămână în spital. Un tub va fi introdus în stomac pentru a ajuta stomacul și esofagul în timp ce se vindecă. Hernia hiatală la copii poate recidiva, iar din acest motiv intervențiile chirurgicale nu sunt des recomandate. 

Hernie inghinală

Hernia inghinală apare atunci când o parte a țesutului intestinal pătrunde printre straturile slăbite ale mușchilor abdominali, provocând o umflătură. Hernia inghinală poate apărea și la nou-născuți și copii din cauza unei slăbiciuni în peretele abdominal din naștere. Această afecțiune poate provoca dureri mari, mai ales când copilul tușește sau se apleacă. 

Principalele simptome ale herniei inghinale sunt:

 • O umflătură pe partea laterală a osului pubian. Aceasta devine mai pronunțată când pacientul stă drept sau în picioare.
 • Durere sau disconfort în zona inghinală.
 • Umflături însoțite de dureri în zona testiculelor.
 • Nou-născuții prezintă semne de iritabilitate crescută și lipsa poftei de mâncare.
 • La copii, umflătura este mai vizibilă când tușesc sau stau în picioare mai mult timp.

Hernia inghinală este foarte ușor de diagnosticat, prin palparea zonei afectate de către medic. În unele cazuri, hernia se identifică după o tomografie sau ecografie abdominală. Herniile mici și fără simptome majore sunt ținute sub observație, fără a fi nevoie de un tratament special. Cele de mari dimensiuni sau dureroase necesită intervenție chirurgicală care se efectuează deschis sau laparoscopic. Operația deschisă se efectuează cu anestezie locală sau generală, pe când operația laparoscopică este mai puțin invazivă, iar pacientul se recuperează mai repede.

Citește și: 17 situații când copilul necesită evaluare medicală de urgență

Surse: mottchildren.org, pediatricsurgery.wustl.edu

Surse foto: iStock.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament
  Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament

  Balanopostita este o problemă frecvent întâlnită la băieți care afectează organele genitale masculine. Motivele care duc la apariția acestei afecțiuni sunt diverse. Află...

  Rosu in gat la copii: cauze, simptome, tratament
  Rosu in gat la copii: cauze, simptome, tratament

  Roșul în gât la copii este o afecțiune des întâlnită, în special la cei mici. Un copil cu roșu în gât are, de fapt, o inflamație la nivelul...

  Sarcina oprită în evoluție: cauze, simptome, tratament
  Sarcina oprită în evoluție: cauze, simptome, tratament

  Sarcina oprită în evoluție reprezintă o complicație cu care nu își dorește să aibă de-a face nicio gravidă, fiind cauzată de o infecție, de o problemă cu placenta, un...

  Piciorul tal valg: cauze, simptome, tratament
  Piciorul tal valg: cauze, simptome, tratament

  Piciorul tal valg (Talus valgus) este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale piciorului întâlnită la nou-născuți și este cauzată de poziția fătului în uter....

  Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament
  Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament

  Tulburarea de depersonalizare survine când, pentru un anumit interval, te simți deconectată sau detașată de propriul corp, dar și de gândurile și emoțiile tale. Cu toate...

  Prolapsul uterin: cauze, simptome și tratament
  Prolapsul uterin: cauze, simptome și tratament

  Prolapsul uterin se produce în cazul în care mușchii pelvieni, țesuturile și ligamentele se întind și slăbesc până când nu mai pot susține suficient...

  Varicela la bebeluși: cauze, simptome, tratament
  Varicela la bebeluși: cauze, simptome, tratament

  Varicela la bebeluși reprezintă o infecție gravă și datorită faptului că vaccinul nu poate fi administrat decât după vârsta de 12 luni, nici nu poate fi prevenită. Află...

  Alergia la bebeluși: cauze, simptome, tratament
  Alergia la bebeluși: cauze, simptome, tratament

  Alergiile sunt un semn al faptului că bebelușul tău este sensibil la unele medicamente, alimente sau la factorii de mediu. Bebelușii au sistemul imunitar slab dezvoltat, astfel că o...

  © 2022 Qbebe