Fibroza chistica

Fibroza chistica este o boala genetica, mostenita, a mucozitatilor si glandelor sudoripare. Afecteaza de obicei plamanii, pancreasul, ficatul, intestinele, sinusurile si organelle sexuale. In mod normal, mucusul are o consistenta apoasa si mentine tesuturile anumitor organe umede, prevenind infectia sau uscarea lor. In cazuri de fibroza chistica, o gena anormala afecteaza mucusul, facandu-l sa fie dens si lipicios.

Aceasta boala poate bloca toate caile respiratorii, facilitand cresterea bacteriilor si ducand la infectii pulmonare repetate. De asemenea, mucozitatile dense pot bloca tuburile pancreasului iar intestinele nu mai pot absorbi complet grasimile si proteinele; poti avea carente de vitamina A, D, E si K, poti suferi de gaze intestinale, de malnutritie. Prin transpiratie poti pierde prea multa sare si fibroza chistica afecteaza de asemenea si organele sexuale.

Copiii afectati cu fibroza chistica  sufera de cele mai multe ori de probleme respiratorii si de insuficienta pulmonara, dar aceasta boala poate afecta cu precadere doar un sistem al organismului.

Dictionar medical

Afla definitiile celor mai importanti termeni medicali.

Dictionar medical pe litere

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Y Z
© 2023 Qbebe