10 semne că al tău copil nu bea suficientă apă

Irina Olteanu - Redactor Senior

Apa reprezintă un ingredient esențial pentru supraviețuirea oricărei ființe umane, iar corpul unui copil nu face excepție. Copilul tău are nevoie să bea între 5 și 8 căni de apă pe zi, conform Revistei Americane de Nutriție Clinică. În cazul în care suspectezi că nu consumă suficientă, urmărește semnele pe care ți le prezentăm în detaliu în acest articol.

Un pahar de apă dispune de un efect revigorant mult mai puternic decât o cană de cafea sau una de suc. Și cu toate acestea, mulți dintre noi nu consumăm suficientă apă. Privându-ne corpul de această resursă naturală și, de altfel, esențială pentru viață, nu facem decât să cauzăm prejudicii corpului. Acordă atenție următoarelor simptome la copilul tău:

Semne că al tău copil nu bea suficientă apă

1. Gură uscată

Deși pare un simptom evident, este deseori trecut cu vederea. De fiecare dată când corpul resimte o senzație lipicioasă, neplăcută, la nivelul gurii, sigur copilul va căuta să consume lichide. Însă băuturile dulci nu reprezintă decât o soluție temporară pentru o problemă mult mai mare. Consumul de apă lubrifică membranele mucoase din gură și din gât, care vor continua să mențină gura umedă cu salivă, mult timp după prima sorbitură. În plus mai poate apărea și senzația puternică de sete, care conduce la formarea unei limbi deșertice. 

2. Se instalează constipația

O bună hidratare contribuie la lubrifierea sistemului digestiv. În timpul procesului de deshidratare, colonul folosește apa pe care intestinele ar fi utilizat-o în următoarea etapă din procesul digestiv. Astfel scaunele copilului devin dure și dificil de eliminat. Deși frecvența eliminării scaunelor variază de la o vârstă la alta, consistența acestora trebuie să fie moale și bine formată dacă consumă suficient de multă apă. 

semne ca al tau copil nu bea suficienta apa

3. Urinare redusă

Dacă urinarea nu are loc de 5-6 ori pe zi, sunt șanse mari ca al tău copil să nu consume suficientă apă. Culoarea pe care o are urina trebuie să fie galbenă sau transparentă. Atunci când este de culoare galben închis corpul îți transmite că nu are loc o hidratare corespunzătoare. În cazuri extreme deshidratarea poate conduce la infecții de tract urinar, în care trebuie să apelezi urgent la medic.

4. Uscăciunea pielii

Pielea este cel mai mare organ al corpului, prin urmare este de la sine înțeles că necesită hidratare. De fapt, pielea uscată (solzoasă, care se exfoliază) este unul dintre simptomele timpurii ale deshidratării, care poate conduce la probleme mult mai grave. Lipsa apei presupune lipsa transpirației, care conduce la o inabilitate a corpului de spăla mizeria și uleiurile în exces acumulate pe parcursul zilei. 

5. Ochii sunt uscați

Consumul de apă nu influențează doar gura și gâtul. Lipsa unei cantități potrivite de apă conduce la ochi uscați, infundați în orbite. Fără apă în corp, canalele lacrimale se usucă. În cazul în care observi absența lacrimilor la copilul tău, în special de vârstă mică, trebuie să îl hidratezi corespunzător.

6. Apar durerile articulare

Acest simptom este mai ușor de observat în cazul copiilor de vârstă mai mare, care pot comunica simptomele experimentate. Cartilajele și discurile vertebrale sunt compuse din apă în procent de 80%; aceasta reprezintă o necesitate absolută pentru a preveni frecarea oaselor unul de altul, cu fiecare pas pe care îl facem. Prin menținerea hidratării, copilul tău va beneficia de articulații care absorb mișcările bruște, precum alergat, sărit sau căzut.

7. Masa musculară scade

Și mușchii sunt compuși în cea mai mare parte din apă. În mod evident mai puțină apă înseamnă mai puțină masă musculară. Consumul de apă înainte, în timpul și după efortul fizic nu ajută copilul doar la menținerea unei stări bune de hidratare, ci și transmite apa în locurile corecte din corp, scăzând șansa de a dezvolta inflamație și durere.

8. Perioadă prelungită de convalescență

Consumul de apă constant ajută corpul să eliimine toxinele. Toate organele funcționează pentru a filtra anumite produse reziduale, asemenea unei mașinării gigantice; dacă nu îi oferi însă apă, nu poate funcționa corespunzător. Ce se întâmplă într-un corp deshidratat este că organele încep să extragă apa din locuri unde este depozitată, precum sânge, ceea ce poate cauza o serie de complicații nedorite.

9. Apare o senzație de oboseală și letargie

După cum am menționat anterior, atunci când corpul este deshidratat ajunge să preia apă din alte zone, precum și din sânge. Lipsa unui sânge hidratat corespunzător conduce la lipsa de oxigen în întregul corp. În consecință, lipsa de oxigen conduce la somnolență și oboseală. Lipsa de rezistență la efort poate veni însoțită de scăderi dramatice în nivelul de energie în miezul zilei și chiar mai devreme. În plus față de adulți, la copii poate apărea și starea de irascibilitate și comportament opozant. 

10. Apar senzații de foame

Atunci când corpul nu este hidratat corect, începe să se gândească că are nevoie de alimente. Acest semn poate apărea atât pe parcursul zilei, cât și al nopții, când copilul se poate trezi înfometat. Cu toate acestea, atunci când intră alimente în corp, acesta lucrează suplimentar, în timp ce consumul de apă purfică și oferă energia necesară acolo unde diverse procese metabolice o necesită.

11. Apar probleme digestive

Datorită faptului că apa menține sănătatea mucoaselor, ajută la întregul sistem digestiv. În lipsa hidratării corecte, cantitatea și forța mucusului din stomac scade, permițând acidului gastric să acționeze în mod negativ. În acest mod apar senzațiile de arsură în piept și indigestie.

copilul nu bea suficienta apa

Sfaturi pentru a oferi apă copilului

Apa este cel mai potrivit lichid pentru hidratarea necesară; atunci când copilul se joacă afară, trebuie să facă o pauză la fiecare 20 de minute pentru a preveni supraîncălzirea și deshidratarea. Copiii trebuie să bea lichide chiar dacă nu simt încă senzația de sete.
Oferă copilului tău o cantitate constantă de apă pentru a menține o stare bună de hidratare; este de ajutor o cană sau un alt recipient care îi place (paiele sunt extrem de apreciate) pe care o reumpli de mai multe ori pe zi și pe care copilul o poate purta peste tot. În cazul bebelușilor alăptați, laptele matern este cea mai bună sursă de hidratare. Nu uita și de alimentație; legumele și fructele proaspete conțin apă și contribuie la o hidratare corectă.

Citește și: Iată ce se întâmplă în organismul tău când bei îndeajuns de multă apă 

Surse: www.scarymommy.com; http://healthyeating.sfgate.com; www.lifehack.org

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Un copil de 11 ani a murit după ce părinții lui l-au forțat să bea 3 litri de apă în 3 ore
  Un copil de 11 ani a murit după ce părinții lui l-au forțat să bea 3 litri de apă în 3 ore

  Un copil în vârstă de 11 ani a murit după ce părinții săi l-au forțat să bea aproape 3 litri de apă, într-un interval de câteva ore.

  10 semne că nu oferi copilului suficientă afecțiune
  10 semne că nu oferi copilului suficientă afecțiune

  Iubirea părinților este hrana sufletului pentru copii. Un copil poate supraviețui fără afecțiune, dar va crește asemeni unei plante căreia îi lipsește lumina soarelui, lipsit...

  7 semne că micuţul tău este nefericit. Copilul tău are nevoie de tine
  7 semne că micuţul tău este nefericit. Copilul tău are nevoie de tine

  Să îţi observi cu atenţie copilul este una dintre cele mai potrivite modalităţi de a descoperi dacă nu cumva acesta se confruntă cu probleme care cer o rezolvare cât mai...

  8 semne care îți arată că ai un copil stresat
  8 semne care îți arată că ai un copil stresat

  Probabil te gândești că un copil nu are motive să fie stresat. Adevărul este, însă, că cei mici sunt și ei expuși stresului, care deseori poate lua forma anxietății....

  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el
  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el

  Copiii au nevoie să simtă că părinții îi sprijină și că sunt implicați în creșterea lor în mod constant. Atunci când nu se întâmplă acest lucru...

  Contrabandă la grădiniță: ce a adus un copil în cănuța de apă
  Contrabandă la grădiniță: ce a adus un copil în cănuța de apă

  Cei mici adoră să aibă în preajmă animale de companie. Mai mult decât atât, studiile arată că prezența unul animal de companie în casă poate fi foarte...

  8 semne că, atunci când va deveni adult, copilul tău va fi plin de bani
  8 semne că, atunci când va deveni adult, copilul tău va fi plin de bani

  Cu toții ne dorim ca micuții noștri să aibă un viitor strălucit în față, iar mulți dintre noi avem „norocul” de a avea copii cu adevărat speciali, supradotați,...

  6 semne că nu petreci suficient timp de calitate cu copilul tău
  6 semne că nu petreci suficient timp de calitate cu copilul tău

  Petreci cu adevărat suficient timp alături de copilul tău? Ai fi surprins să afli că nu faci acest lucru, chiar dacă nu ai observat. Deși nu auzi niciodată copilul că se...

  © 2022 Qbebe