Beneficiile spanacului pentru tine și pentru copilul tău

Beneficiile spanacului pentru tine și pentru copilul tău

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Sezonul spanacului e în toi, așa că este păcat să nu profităm din plin de el. Parcurgeți cu atenție articolul de mai jos și veți vedea că acesta este un aliment mai valoros decât ți-ai imaginat, fiind plin de nutrienți ideali atât pentru noi, cât și pentru copiii noștri.

De ce este bine să consumăm spanac

Este un aliment cu proprietăți anticancerigene

Spanacul este plin de flavonoide, despre care se știe că împiedică dezvoltarea celulelor canceroase. De altfel, studiile au dovedit că dacă vom consuma spanac în mod regulat vom fi mai puțin predispuși riscului de a dezvolta cancer la stomac sau de piele.

Scade nivelul tensiunii arteriale

Specialiștii ne spun că dacă vom consuma spanac vom reduce din stres și anxietate, fapt care va contribui la scăderea nivelului tensiunii arteriale.
În același timp, spanacul este bogat în potasiu și vitamina C, ambele benefice pentru sănătatea inimii.

Spanacul promovează o bună sănătate a creierului

Studiile din domeniu au demonstrat că dacă vom consuma spanac în mod regulat vom avea șansa să ne păstrăm creierul mai tânăr și să fim mai inteligenți.
Prin conținutul de vitamina K și de vitamina C, spanacul va îmbunătăți legăturile neuronale și va putea corecta, treptat, anumite tulburări de ordin cognitiv.

Spanacul are proprietăți antiinflamatoare

Dați fiind doi antioxidanți care împiedică declanșarea inflamațiilor, spanacul ne poate ajuta inclusiv să prevenim apariția unor afecțiuni precum artrită, osteoporoză, migrene sau astm.

Spanacul ne ajută să avem un sistem imunitar mai puternic

Vitaminele A și C, foarte importante pentru un sistem imunitar puternic, vor proteja mai ales mucoasele aparatului respirator, urinar sau de la nivelul intestinal. Astfel, limfocitele ne vor apăra mai bine de diverse infecții.

Spanacul este necesar pentru sănătatea gastrointestinală

Fibrele din spanac ne vor regla mai bine tranzitul intestinal, iar beta-carotenul și vitamina C ne vor proteja de acțiunea radicalilor liberi asupra celulelor colonului.

Spanacul ne conferă oase mai sănătoase

Are în componență vitamina K, esențială pentru forța și densitatea oaselor. În plus, ne furnizează și calciu, prevenind astfel și apariția osteoporozei.

Spanacul este ideal pentru sănătatea ochilor

Datorită prezenței luteinei și zeaxanthin-ului, spanacul te poate proteja de maladii grave, precum cataracta. Și prezența vitaminei A îi conferă aceste calități, așa că nu-l evita pentru a te bucura de o vedere sănătoasă!

Te poate ajuta să scapi de kilogramele nedorite

Fiind sărac în calorii și grăsimi, dar bogat în fibre, spanacul este un aliment care îți poate fi de folos dacă vrei să slăbești. În plus, este versatil și poți pregăti din el tot felul de rețete utile într-o dietă.

Spanacul ne ajută să ne relaxăm corpul

Datorită prezenței zincului și magneziului, spanacul ne va ajuta să ne relaxăm mai ușor, ceea ce ne va induce și un somn mai de calitate.

Beneficiile spanacului pentru piele și păr

Pe de o parte, vitaminele A, C, E și K, dar și mineralele (precum potasiu, magneziu, fier, calciu) și acizii grași Omega 3 ne vor îmbunătăți calitatea pielii. De pildă, consumând constant spanac ne vom confrunta mai puțin cu acnee, cu cearcăne sau cu piele uscată. În special tenul nostru va deveni mai frumos și mai luminos.
Pe de altă parte, acești nutrienți vor reduce procesul de cădere a părului și vor promova creșterea sa sănătoasă. Cu alte cuvinte, un păr des și strălucitor putem obține și datorită spanacului.

Fata ce tine in mana un castron cu spanac crud

Beneficiile spanacului în timpul sarcinii

Previne apariția defectelor la naștere

Fiind plin de acid folic, consumul de spanac pe parcursul sarcinii îți poate proteja bebelușul de anumite defecte, precum „spina bifida" sau deformări ale vălului palatin.

Dacă vei consuma spanac pe parcursul sarcinii, va scădea riscul să ai o naștere prematură

Tot vitamina C din spanac ne va ajuta și să ne confruntăm cu mai puțin cu riscul de a avea o naștere înainte de termen.

Spanacul facilitează o bună dezvoltare a plămânilor fătului

Cercetările din domeniu au relevat faptul că beta-carotenul, convertit în vitamina A, va stimula dezvoltarea optimă a plămânilor fătului. În plus, îl va ajuta și să ia în greutate în mod adecvat.

Previne anemia

S-a constatat că numeroase femei dezvoltă anemie în timpul sarcinii, în condițiile în care corpul va avea nevoie de mai multe rezerve de fier, pe măsură ce bebelușul se dezvoltă.
Iată de ce este preferabil să adaugi spanac în dietă, asigurându-ți astfel vitamina C și fier.

Tanara ce tine in mana un castron cu spanac

Spanacul ne va întări sistemul imunitar

În special dacă ne confruntăm adesea, pe parcursul sarcinii, cu răceli și viroze, spanacul ne poate fi un „aliat" de nădejde în combaterea lor. Vitamina C și antioxidanții ne vor întări imunitatea și pot accelera procesul de vindecare.

Ne suplimentează aportul de calciu

Nu numai oasele noastre au nevoie de mai multă rezistență în timpul sarcinii, dar și cele ale bebelușului nostru. Așa că ai grijă și consumă regulat spanac!

Spanacul previne constipația și hemoroizii

Constipația este una dintre problemele neplăcute din timpul sarcinii, dar cu ajutorul spanacului o putem ameliora considerabil. Astfel, putem preîntâmpina și apariția hemoroizilor.
Fibrele din spanac sunt cele care ne vor îmbunătăți tranzitul intestinal și ne vor ține departe de constipație.

Citește și: Spanacul în timpul alăptării

Fetita ce tine in mana o farfurie cu spanac proaspatBeneficiile spanacului pentru copil

Experții ne spun că putem să introducem spanacul în alimentația bebelușului după vârsta de 6 luni, în condițiile în care acesta îi va furniza nutrienți precioși.
Este necesar însă să avem mare grijă cum îl spălăm înainte de a-l prepara. Astfel, se recomandă să spălăm frunzele de mai multe ori, evitând pe cât posibil orice contaminare (microbiană sau chimică).
De asemenea, aceștia ne recomandă să-l servim copilului înăbușit, mai degrabă decât fiert. Explicația este următoare: prin fierbere se vor distruge mare parte din nutrienți. În schimb, prin înăbușire, aceștia se vor păstra mult mai bine.
Să vedem de ce spanacul este un aliment atât de valoros pentru copiii noștri:

Spanacul este plin de vitamine valoroase

Vitaminele A, C, vitamine din grupul B-urilor, vitaminele E și K, toate joacă un rol esențial în funcționarea optimă a organismului copilului. Spre exemplu, vitamina A oferă o vedere sănătoasă, vitamina C întărește imunitatea, vitamina K este bună pentru dezvoltarea oaselor etc.

Spanacul este o sursă importantă de minerale

Spanacul conține unele dintre cele mai importante minerale pentru creștere și devoltare, precum magneziu, calciu, fier și potasiu. De exemplu, fierul este util în producerea hemoglobinei, iar potasiul este numai bun pentru dezvoltarea creierului.

Spanacul este un laxativ natural

Fiind plin de fibre, spanacul va determina un tranzit intestinal normal. În special dacă al tău copil se confruntă adesea cu constipația ar fi bine să-i dai tot mai des spanac!

Poate vindeca mai ușor afecțiunile tractului urinar

Infecțiile tractului urinar pot fi frecvente în rândul copiilor. Dar dacă le vom oferi spanac, ce are proprietăți antibacteriene, îi vom ajuta să nu mai fie atât de predispuși acestor afecțiuni neplăcute.

Spanacul poate stimula secreția sucului gastric

Anumite tulburări digestive ale copilului ar putea fi evitate și printr-o stimulare a secreției sucului gastric. Experții ne spun că spanacul ne poate ajuta în acest sens, dat fiind faptul că stomacul și intestinele copilului nu sunt pe deplin dezvoltate.

Spanacul va proteja ficatul celor mici

Cercetări din domeniu au demonstrat că spanacul conține substanțe ce pot proteja ficatul celor mici, în condițiile în care acesta nu este încă suficient de dezvoltat.

Spanacul îi poate scăpa pe copii de paraziții intestinali

Probabil că nu te-ai gândit până acum că ne putem ajuta micuții să scape de această problemă supărătoare oferindu-le cât mai des spanac.

Citește și: Totul despre legume in alimentatia copilului

Voi știați până acum de toate aceste beneficii ale spanacului?

Surse:
www.parentinghealthybabies.com; www.stylecraze.com

 

Articolul urmator
Ce se întâmplă când ești mândră de copilul tău
Ce se întâmplă când ești mândră de copilul tău

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    7 abilități pe care copilul tău poate să le învețe de la tine vara aceasta
    7 abilități pe care copilul tău poate să le învețe de la tine vara aceasta

    Alături de grija permanentă pentru ca micuțul tău să se dezvolte armonios din toate punctele de vedere, îți dorești ca treptat să-l înveți lucruri care să-i permită...

    Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău
    Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău

    Consolidarea relațiilor dintre părinți și copii necesită muncă și efort. Meseria de părinte este una dificilă, dar prin menținerea unei relații apropiate și a unei comunicări...

    De ce bunica este mult mai afectuoasă cu copilul tău decât tine? Știința explică
    De ce bunica este mult mai afectuoasă cu copilul tău decât tine? Știința explică

    Legătura dintre bunici și nepoți este unică, amintirile despre momentele din copilărie petrecute alături de bunici fiind printre cele mai valoroase. Când bunicii petrec timp...

    Tu ți-ai îmbrățișat copilul astăzi? Beneficiile uluitoare ale acestui obicei asupra dezvoltării armonioase a copilului
    Tu ți-ai îmbrățișat copilul astăzi? Beneficiile uluitoare ale acestui obicei asupra dezvoltării armonioase a copilului

    Îmbrățișarea primită de la părinte nu se compară cu nimic pe această lume. Îmbrățișările au efect benefic asupra stării de bine a copilului, dar și asupra...

    Copilul nu dă semne că vrea să coopereze cu tine? Ce este de făcut, direct de la specialiști
    Copilul nu dă semne că vrea să coopereze cu tine? Ce este de făcut, direct de la specialiști

    Copilul nu vrea să coopereze cu tine? Aceasta este, probabil, una dintre cele mai frecvente provocări cu care se confruntă părinți. Nu îți face griji, avem pentru tine un ghid de...

    Greșeli de parenting care îndepărtează copilul definitiv de tine
    Greșeli de parenting care îndepărtează copilul definitiv de tine

    Chiar dacă îți dorești tot ce este mai bun pentru copilul tău, există situații în care, fără să-ți dai seama, vei comite greșeli care pot fi dăunătoare nu numai...

    Trucul controversat prin care o mamă își ține copilul departe de frigider
    Trucul controversat prin care o mamă își ține copilul departe de frigider

    Când copiii noștri abia vin pe lume, abia așteptăm ca aceștia să rostească primul cuvânt sau să facă primii pași. Ignorăm complet faptul că odată ce încep să...

    Scrisoare pentru copilul meu, pe care nu-l voi mai putea ține în brațe niciodată
    Scrisoare pentru copilul meu, pe care nu-l voi mai putea ține în brațe niciodată

    Pentru fiul meu Charlie, care a murit la șase luni din cauza unei boli cardiace congenitale, Ce pot să-ți mai spun? Câte cuvinte pot să scriu? Am auzit că o persoană trebuie să...

    © 2024 Qbebe