15 beneficii neștiute ale pepenelui roșu

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pepenele roșu este unul dintre cele mai îndrăgite alimente consumate vara și de aceea alegem să ne delectăm adesea cu el. Inclusiv specialiștii consideră că nu vom greși deloc dacă vom include acest sortiment de pepene în rândul alimentelor preferate în orice anotimp, nu neapărat vara. Așa cum vom afla și din articolul de mai jos, pepenele roșu poate avea asupra organismului nostru efecte deosebite, ajutându-ne să prevenim sau să ne ameliorăm anumite probleme de sănătate. Cu toate acestea, medicii ne avertizează să fim moderate când vine vorba de consumul său sau chiar să renunțăm la el dacă suferim din cauza anumitor afecțiuni sau dacă ne aflăm în perioada sarcinii.

Ce conține pepenele roșu

Acest fruct este unul dintre cei mai recomandate întrucât conține tot felul de vitamine, minerale și antioxidanți cu rol în menținerea sănătății organismului și în prevenirea anumitor boli.

pepene rosuDe exemplu, nutriționiștii spun că doar 1 cană (cam 154 g) de pepene roșu are în componență:
• vitamina C- 21 % din doza zilnică recomandată
• vitamina A- 18% din doza zilnică recomandată
• potasiu- 5% din doza zilnică recomandată
• magneziu- 4% din doza zilnică recomandată
• vitaminele, B1, B5 și B6- cam 3% din doza zilnică recomandată

În ceea ce privește antioxidanții, pepenele roșu se remarcă prin:
• Vitamina C- Aceasta întărește imunitatea și combate radicalii liberi
• Carotenoizii- Alpha- carotenul și beta-carotenul vor fi convertiți în corp în vitamina A (esențială pentru protecția pielii, a mucoaselor, pentru vedere, pentru funcționarea sistemelor nervor și osos)
• Licopenul- Potrivit studiilor de specialitate, pepenele roșu conține mai mult licopen decât roșiile (cam 6 mg la o cană de pepene roșu, spre deosebire de 4 mg cât se află într-o cană de roșii). Acesta este considerat un „superantioxidant", întrucât nu numai că protejează celulele de radicalii liberi, dar ne poate proteja de apariția cancerului sau maladiilor cardiace. Ca să ne bucurăm cât mai mult de licopenul din pepene, nutriționiștii ne îndeamnă să-l lăsăm să stea câteva minute la temperatura camerei și după aceea să-l tăiem felii

De asemenea, efectele pozitive ale pepenelui roșu se datorează și prezenței unui aminoacid, numit cucurbitacin E. El este valoros pentru că are puternice proprietăți antiinflamatoare.

De ce este bine să consumăm pepene roșu

Vom fi mai puțin expuși riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer
Studiile din domeniu au arătat că anumiți compuși regăsiți în acest tip de pepene ne pot feri de această maladie.
De exemplu, licopenul va scădea riscul de cancer digestiv, în condițiile în care inhibă apariția unei proteine responsabile cu diviziunea anormală a celulelor. Alături de el, cucurbitacinul E poate inhiba proliferarea tumorilor.

Pepenele roșu ne este de ajutor pentru sănătatea inimii
Numeroase componente din pepene pot să scadă riscul de a dezvolta maladii cardiace.
De pildă, licopenul poate să scadă „colesterolul rău" și să reducă tensiunea arterială. De asemenea, el poate să mențină elasticitatea arterelor ce au fost deja afectate de un nivel mai ridicat al colesterolului.
Grație citrulinei, vasele de sânge se pot dilata normal, iar tensiunea arterială se va putea menține mai ușor în limite normale.
Vitaminele A, B, C, dar și magneziul și potasiul sunt și ele responsabile cu o bună funcționare a inimii.

Inimioara din pepene rosu

Are capacitatea de a reduce inflamațiile
Întrucât inflamațiile din organism stau la baza apariției multor boli, pepenele roșu ne poate fi de folos și din acest punct de vedere. Licopenul, dar și viramina C vor reduce nivelul de inflamație din corp și din acest motiv pot să fie utile inclusiv când vine vorba de reducere a riscului de apariție a demenței senile sau a maladiilor cardiace grave .
Mai multe studii efectuate au arătat că pepenele roșu este mai valoros decât roșiile din acest punct de vedere, întrucât s-a sesizat cum proteina reactivă C (aceasta este un marker pentru inflamațiile din corp) are niveluri mai scăzute când s-a consumat pepene.

Poate să ne ajute să prevenim apariția diabetului
Când consumăm pepene roșu, rinichii vor converi un aminoacid (L-citrulin) în L-arginină.
Odată cu suplimentarea L-argininei, metabolismul glucozei și funcționarea pancreasului se pot îmbunătăți. În aceste condiții, riscul de a ne confrunta cu o creștere alarmantă a nivelului de zahăr din sânge sau chiar cu diabet se va reduce.

Pepenele roșu previne degenerescența maculară
Tot mulțumită licopenului din acest fruct ne putem proteja mai bine contra acestei afecțiuni grave, care apare la vârstă adultă și la bătrânețe și care poate provoca inclusiv pierderea totală a vederii.
Acționând ca un antiinflamator și ca un antioxidant, licopenul va încetini evoluția acestei boli, mai ales pe măsură ce se înaintează în vârstă.

Consumul de pepene roșu este de folos în îmbunătățirea tranzitului intestinal
Pentru că este foarte bogat în apă și în fibre, pepenele ne poate ajuta pentru a preveni sau trata problemele legate de tranzitul intestina lent.
Cu atât mai mult cu cât avem adesea probleme ce țin de constipație, pepenele roșu va fi binevenit.

Apelează la pepenele roșu și dacă ai astm
Studii recente au demonstrat faptul că există o legătură strânsă între crizele de astm și aportul de vitamina C. Astfel, persoanele care au un nivel redus de vitamina C în organism vor fi mai predispuse la aceste crize, în timp ce acelea care vor beneficia de un aport suficient vor constata că simptomele de astm vor fi mai bine ținute sub control.
Iată de ce este ideal să încerci să consumi cât mai mult pepene roșu dacă suferi din cauza astmului.

Potasiul din pepene va îmbunătăți funcționarea terminațiilor nervoase
Acest mineral va contribui la îmbunătățirea modului în care impulsul nervos ajunge în nervi, împiedicând astfel apariția unor simptome neplăcute precum rigiditate, amorțeală sau furnicături.
Inclusiv dacă suferi de crampe musculare, încearcă să mănânci des pepene roșu, mai cu seamă dacă știi că ai lipsă de potasiu și magneziu.

În vederea sănătății rinichilor tăi, încearcă să consumi pepene roșu
Anumiți nutrienți regăsiți în această fructă (potasiul și calciul) pot să susțină procesul de eliminare a toxinelor prin intermediul rinichilor.
Ca să poți să beneficiezi de efectele pozitive ale pepenelui roșu, consumă-l pentru câteva zile la rând. Chiar dacă vei constata efectul diuretic puternic, vei fi mai bine protejată contra apariției calculilor renali.

Pentru a te proteja de paradontoză, ai încredere și în pepenele roșu
Cercetările din domeniu au ajuns la concluzia că persoanele care consumă des alimente bogate în vitamina C vor fi mai puțin expuse riscului de a dezvolta paradontoză.
Practic, pentru a preveni această afecțiune ce duce în final la pierderea dinților, apelează inclusiv la pepenele roșu, ce-ți poate furniza mai mult de 20% din doza zilnică recomandată de vitamina C.

Ca să ai un păr frumos și o piele sănătoasă, consumă adesea pepene roșu
Fiind bogat în apă, dar și în vitaminele A (ce accentuează regenerarea celulară a pielii) și C (care crește producția de colagen), pepenele roșu ne poate ajua să avem un păr mai strălucitor și o piele cu un aspect mai puțin tern și mai bine hidratată.
Profitați de vară și consumați zilnic pepene roșu dacă vă expuneți la soare, întrucât licopenul și carotenoizii vă vor proteja de arsurile solare.

Fata ce mananca pepene rosu

Dacă vrei să slăbești, nu uita și de pepenele roșu
Este una dintre cele mai indicate fructe pentru a scăpa de kilogramele nedorite din mai multe motive:
• Conține apă și fibre, ceea ce ne va ajuta să ne hidratăm și să avem un tranzit intestinal optim
• Ne poate satisface pofta de ceva dulce, împiedicând eventualele „atacuri" de foame
• Într-o cană de pepene roșu vei găsi doar 46 de calorii

Pepene rosu si un centimetru

Cu ajutorul pepenelui roșu ne vom putea reduce din durerile musculare
Mai ales persoanele care fac sport de performanță pot să-și facă din pepenele de acest fel un aliat de nădejde pentru reducerea durerilor musculare și pentru refacerea mai rapidă după efort.
De exemplu, un studiu efectuat pe un grup de atleți, cărora li s-a dat să bea suc de pepene roșu, suc de pepene roșu cu citrulină și o băutură ce conținea doar citrulină. Cei care au consumat băuturile ce aveau și pepene roșu s-au refăcut mai rapid după efort decât aceia care au avut doar băutrua cu citrulina. Explicația este următoarea: capacitatea de absorbție a citrulinei crește când vine vorba de cea din pepenele roșu.

Citește și: 8 cocktail-uri delicioase cu pepene roșu

Inclusiv disfuncțiile erectile se pot ameliora datorită pepenelui roșu
Pe de o parte, arginina din pepene va duce la relaxarea vaselor de sânge și va îmbunătăți circulația sângelui la nivelul penisului.
Pe de altă parte, citrulina va reduce problemele existente în cadrul unei disfuncții erectile  moderate.

Pepenele roșu previne apariția insolației
Mulțumită conținutului ridicat de apă și electroliților, pepenele te va proteja de această neplăcută afecțiuni a verii.
Nu ezita și consumă pepene ori de câte ori știi că vei avea de înfruntat căldura excesivă a verii!

În ce situații nu este indicat să mănânci pepene roșu

În ciuda efectelor sale pozitive, trebuie să știi că această variantă de pepene nu este mereu cea mai bună alegere, mai ales dacă suferi de anumite afecțiuni sau dacă te afli într-o perioadă mai specială a vieții tale.
Să vedem în ce cazuri este preferabil să eviți pepenele roșu:
Dacă suferi de diabet
Deși pepenele conține anumite substanțe ce pot preveni apariția acestei boli, odată ce aceasta este deja instalată nu este recomandat să-l mai consumi.
Motivul pentru care trebuie să procedezi așa este acesta: zaharurile naturale din pepene pot duce la creșteri bruște ale nivelului de glucoză din sânge și pot stimula creșterea nivelul de trigliceride.

Pepenele roșu poate crește posibilitatea apariției diabetului gestațional în timpul sarcinii
Întrucât în sarcină suntem predispuse acestei afecțiuni, dacă vom consuma pepene roșu, în cantități mari, ne vom crește riscul să ne îmbolnăvim. În plus, dacă avem deja probleme cu un nivel ridicat al glucozei este bine să renunțăm total la acest aliment cât suntem însărcinate.
Cel mult, putem să gustăm uneori din pepene roșu, dar cu multă moderație!

Când știi că ai tulburări digestive, ocolește pepenele roșu
Prezența licopenului poate să suprastimuleze sistemul digestiv, iar dacă suferi deja de anumite afecțiuni (cum ar fi „sindrom de colon iritabil", colită de fermentație etc.), pepenele roșu poate să declanșeze sau să accentueze simptome precum: diaree, greață, balonări, flatulență.
Acestea se pot agrava pe măsură ce înaintăm în vârstă!

Pepenele roșu poate să declanșeze unele reacții alergice
Uneori, în urma consumului de pepene roșu pot apărea simptome de alergie, printre care: iritații, inflamarea feței sau chiar șoc anafilactic.
În special persoanele alergice la morcovi, castraveți și cauciuc sunt predispuse să aibă alergie și la pepene.

Prea mult pepene roșu poate să ducă la retenția de apă
Întrucât pepenele roșu accentuează eliminarea toxinelor prin intermediul rinichilor, să-l consumăm prea mult ne va face să nu mai putem să scăpăm de surplusul de apă din corp. Astfel, volumul sângelui va crește.
Una dintre cele mai importante ale acestui fenomen va fi edemul, însoțit adesea de stări de oboseală și de slăbiciune.
Pentru a evita o asemenea situație, cel mai bine va fi să fim moderate când este vorba de consumul de pepene.

Voi ați auzit până acum de numeroasele efecte benefice ale pepenelui roșu pentru sănătatea noastră?

Citește și: 6 trucuri care să te ajute să alegi cel mai dulce pepene

Surse:
www.articles.mercola.com, www.healthline.com, www.naturalfoodseries.com,www.stylecraze.com, www.sfatulmedicului.com

Surse poze:
www.pexels.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Este sezonul pepenelui: 6 rețete neștiute care îți vor surprinde simțurile
  Este sezonul pepenelui: 6 rețete neștiute care îți vor surprinde simțurile

  Când spunem vară și mai ales când spunem luna august deja ne plouă în gură, pentru că este sezonul în care pepenele roșu este regele farfuriilor noastre. Suntem...

  Suferințele neștiute ale prințesei Diana în relația cu Charles: cuvintele și gesturile acestuia i-au adus moartea
  Suferințele neștiute ale prințesei Diana în relația cu Charles: cuvintele și gesturile acestuia i-au adus moartea

  Cuvintele rostite de Prințul Charles către Diana au fost de multe ori dureroase pentru prințesă. Înainte de nuntă i-a spus că nu o iubeste iar la nașterea fiului său, Harry,...

  Sirop de curcuma: beneficii neștiute pentru sănătate
  Sirop de curcuma: beneficii neștiute pentru sănătate

  Turmericul este considerat a fi unul dintre cele mai prețioase și sănătoase condimente. Se folosește în principal la gătit, pentru a da o aromă deosebită preparatelor culinare,...

  Top 10 lucruri neștiute și bizare despre copiii lui Michael Jackson
  Top 10 lucruri neștiute și bizare despre copiii lui Michael Jackson

  Viața personală a celui mai mare star pop a fost dintotdeauna controversată, lăsând loc misterului, dar și scandalurilor. Nu fac excepție nici cei trei copii ai acestuia, care au...

  Ziua Constantin Brâncuși: 9 detalii neștiute despre viața și opera lui
  Ziua Constantin Brâncuși: 9 detalii neștiute despre viața și opera lui

  Ne place să ne lăudăm cu Brâncuși și nu există român care să nu știe de Masa Tăcerii sau Coloana Infinitului. Însă, câți dintre noi știm cu adevărat cine...

  Top 10 lucruri neștiute despre Dragobete ❤️
  Top 10 lucruri neștiute despre Dragobete ❤️

  Dragostea este cea mai puternică și mai populară emoție a sufletului universal. Ea a construit și a destrămat, a scris istorie, a iscat războaie și a adus pace. În conștientul...

  De ce Draga Olteanu Matei nu a avut copii. 6 lucruri neştiute despre viaţa artistei care s-a stins azi
  De ce Draga Olteanu Matei nu a avut copii. 6 lucruri neştiute despre viaţa artistei care s-a stins azi

  Una dintre cele mai îndrăgite actriţe de la noi a decedat astăzi, la vârsta de 87 de ani. Parcurge cu atenţie articolul de mai jos pentru a afla detalii despre Draga Olteanu...

  Trifoiul roșu: planta care te scapă de toxine
  Trifoiul roșu: planta care te scapă de toxine

  Trifoiul nu este considerat numai simbolul norocului, dar este și foarte benefic pentru sănătate. În medicina tradițională, trifoiul roșu este utilizat pentru o varietate de...

  © 2022 Qbebe