Beneficii ale mersului pe bicicletă pe care nu le știai

Beneficii ale mersului pe bicicletă pe care nu le știai

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Cu atât mai mult în anotimpul cald ar trebui să profităm, atât noi, cei mari, cât și ai noștri copii, de posibilitatea de a face mișcare cu bicicleta. Citește cu atenție articolul următor pentru a vedea cât de multe beneficii poate avea mersul pe bicicletă. De aceea, nu mai stați pe gânduri și, în cazul în care nu știți încă să mergeți pe bicicletă, apucați-vă să învățați, întrucât va fi un câștig enorm pentru sănătatea voastră fizică și psihică. Nu uitați și să-i încurajați pe copii să meargă constant pe bicicletă.

Cum ne poate ajuta mersul pe bicicletă, din punct de vedere al sănătății fizice

Mersul pe bicicletă este o formă de activitate fizică mai complexă decât ai fi crezut, care îți poate oferi o multitudine de beneficii:

Te va ajuta să-ți îmbunătățești anumite abilități motorii

Dacă mergi cu regularitate cu bicicleta, acest obicei îți va stimula dezvoltarea următoarelor tipuri de abilități:
Abilități de menținere a echilibrului- Acestea se vor dezvolta datorită faptului că va trebui să menții bicicleta în echilibru, iar tu va trebui să fii permanent atentă la poziția adoptată
Abilități legate de coordonarea bilaterală- Ele țin de necesitatea de a pedala și de a te ține cu mâinile de ghidon
În plus, mersul pe bicicletă îți va crește forța din picioare și din mâini. Nu în ultimul rând, te va ajuta să-ți îmbunătățești postura.

Mersul pe bicicletă este bun pentru sănătatea inimii

Medicii ne sfătuiesc să mergem cât mai des pe bicicletă dacă vrem să ne bucurăm cât mai mult timp de o inimă sănătoasă. De altfel, diverse studii, efectuate pentru a compara efectele pe care diverse activități fizice (precum alergatul, înotul, aerobicul) le au asupra inimii noastre, au relevat faptul că mersul pe bicicletă este cel mai potrivit pentru funcționarea optimă a inimii, reducând riscul apariției unor maladii periculoase.

Mersul pe bicicletă poate reduce riscul de a te îmbolnăvi de cancer

Studiile au demonstrat de mai multe ori că riscul de a dezvolta o anumită formă de cancer este mai mare la persoanele sedentare. În schimb, cele ce s-au străduit să meargă pe bicicletă de la o vârstă fragedă și au continuat așa și pe măsură ce au înaintat în vârstă, vor fi mai puțin predispuse spre a se îmbolnăvi.

Mersul pe bicicletă este benefic pentru sănătatea articulațiilor

Medicii sunt de părere că mersul pe bicicletă este o activitate ce va îmbunățăți starea articulațiilor tale din următorul motiv: spre deosebire de mersul obișnuit, în care presiunea apasă pe articulațiile ambelor picioare, în timp ce ne deplasăm pe bicicletă se va crea presiune mai ales pe o anumită zonă a pelvisului. În schimb, presiunea asupra picioarelor va fi moderată.
De aceea, mersul pe bicicletă este un sport pe care-l poți practica toată viața, inclusiv pe măsură ce înaintezi în vârstă și ți se pare că articulațiile tale încep să se rigidizeze. El te va ajuta să fii mai puțin predispusă riscului de a te confrunta cu diverse afecțiuni ale articulațiilor.

Tanara ce se plimba cu bicicleta pe faleza

Citește și: Ce înseamnă dacă ai dureri articulare

Mersul pe bicicletă stimulează formarea masei musculare

Când ești implicată în acest tip de activitate fizică, vei antrena multe grupe de mușchi, precum cei de la membrele inferioare, cei din zona feselor, abdomenului, cei de la membrele superioare. De asemenea, și mușchii spatelui vor fi antrenați.
Iată de ce mersul pe bicicletă va contribui la creșterea masei musculare, la tonifierea ei și te va ajuta inclusiv când vrei să slăbești. Astfel, dacă nu vrei să pierzi multă masă musculară odată cu pierderea kilogramelor în plus, continuă să mergi regulat pe bicicletă.

Mersul pe bicicletă va îmbunătăți starea oaselor tale

Specialiștii ne spun că, dacă mergem pe bicicletă, pedalatul în sine va crea presiune asupra mușchilor și îi va stimula să se dezvolte. Din această cauză și oasele își vor crește treptat densitatea pentru a susține așa cum trebuie musculatura.

Pedalatul susținut este echivalent cu o ședință de aerobic

Când alegi să pedalezi în forță, corpul tău se va resimți ca după o ședință completă de aerobic. Acest efect va fi benefic în special pentru mușchi, creier și inimă.
În plus, datorită pedalatului accelerat, secreția de endorfine din corpul tău va crește, ceea ce te va face să te simți mai binedispusă.

Mersul pe bicicletă va îmbunătăți starea celor ce suferă de diabet

Probabil că știi deja că diabetul poate provoca tot felul de complicații. Specialiștii ne avertizează că, dacă ne vom face un obicei de a merge adesea cu bicicleta, riscurile ca acestea să apară se vor reduce semnificativ.
De pildă, nivelul de glucoză din sânge se va echilibra mai ușor, în condițiile în care mersul pe bicicletă va activa capacitatea organismului de a o converti în energia de care avem nevoie.

Citește și: Diabetul la copii:simptome si tratament

Mersul pe bicicletă te ajută să ai mai multă energie în viața de zi cu zi

Cercetările din domeniu au demonstrat că persoanele care merg frecvent cu bicicleta au mai multă energie pentru a face față solicitărilor zilnice. Spre exemplu, mersul pe bicicletă ne va crește cheful de muncă, ne va ajuta să rezistăm mai bine deplasărilor pe care suntem nevoite să le facem, să urcăm mai bine scările, să fim mai dispuse să mergem pe jos etc.
Practic, mersul pe bicicletă te va face să te obișnuiești să duci o viață cât mai activă!

Mersul pe bicicletă ne poate ajuta să suportăm mai ușor durerile

Cercetările au arătat că persoanele care merg regulat cu bicicleta își gestionează mai bine durerile și tensiunile acumulate la nivelul unor mușchi. Pe lângă stimularea secreției de endorfine, mersul pe bicicletă va distrage atenția de la diverse dureri și ne poate stimula să ne simțim îndată mai bine.
Iată de ce mersul cu bicicleta este adesea inclus în terapia durerii, inclusiv în cazul unor boli grave, atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Mersul pe bicicletă te va ajuta să slăbești

În condițiile în care poți arde, într-o oră de mers susținut cu bicicleta, până la 260 de calorii, ia în calcul această activitate pentru demersul tău de a slăbi.
Mergi cât de des pe bicicleta, nu numai pentru a arde caloriile, ci și pentru a-ți tonifia musculatura, care altfel ar putea avea de suferit de pe urma eliminării kilogramelor în plus.

De ce mersul cu bicicleta este bun și pentru sănătatea noastră psihică

La fel ca și din punct de vedere al sănătății fizice, mersul pe bicicletă este o activitate ideală și pentru îmbunătățirea sănătății noastre psihice. Așa cum sunt de părere și experții, este un sport care ne oferă o gamă variată de experiențe senzoriale, stimulându-ne din următoarele punct de vedere:
Mersul pe bicicletă stimulează sistemul vestibular- Mai exact, datorită lui, mișcările ochilor și cele responsabile de coordonare și de menținere a echilibrului vor fi îmbunătățite întrucât vom fi nevoite să ne orientăm în spațiu, să ne adaptăm corpul la mișcarea efectuată și să ne menținem o anumită postură.
Mersul pe bicicletă va ameliora funcționarea sistemului proprioceptiv (responsabil cu trimiterea, către creier, a informațiilor senzoriale de la mușchi și articulații), întrucât vom pedala, ne vom solicita mușchii și articulațiile pe diverse trasee, ne vom susține echilibrul etc.
Mersul pe bicicletă ne va stimula din punct de vedere auditiv, tactil, olfactiv și vizual, făcându-ne mai receptive la lumea din jur.
Alături de posibilitatea de a avea parte de multiple experiențe de ordin senzorial, mersul pe bicicletă ne poate ajuta și pentru că ne va susține în procesul de management al stresului.
Așa cum s-a menționat și anterior, mersul pe bicicletă ne va stimula producția de endorfine, ceea ce ne va determina să fim mai relaxate, mai binedispuse. Iată de ce ne va fi și mai simplu să gestionăm situațiile stresante la care suntem expuse.
Studiile din domeniu au demonstrat inclusiv faptul că persoanele ce merg regulat pe bicicletă sunt mai puțin predispuse să sufere de depresie. Din acest punct de vedere, nu de puține ori s-a ajuns la concluzia că mersul pe bicicletă, alături de alte activități fizice, pot ameliora formele ușoare și moderate ale acestei afecțiuni.

Mama, tata si copil ce merg pe bicicleta

Tu știai până acum cât de multe beneficii poate avea mersul pe bicicletă?

Surse:
www.cliniqueproaction.com; www.healthywomen.org;www.health.harvard.edu; www.organicfacts.net

Articolul urmator
Ulei de pin: beneficii și mod de administrare
Ulei de pin: beneficii și mod de administrare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum îți convingi copilul să poarte cască pe bicicletă?
  Cum îți convingi copilul să poarte cască pe bicicletă?

  Copilului tău îi place să se dea cu bicicleta? Grozav, este un obicei sănătos și este bine că l-a deprins. Totuși, trebuie să știi că mersul pe bicicletă se poate solda cu...

  5 cauze ale oboselii cronice pe care nu le știai
  5 cauze ale oboselii cronice pe care nu le știai

  În ritmul trepidant de zi cu zi, nu este de mirare că fiecare dintre noi are perioade marcate de oboseală intensă. Cu toate acestea, dacă este vorba despre oboseală persistentă,...

  8 curiozitati despre vise. Tu le stiai?
  8 curiozitati despre vise. Tu le stiai?

  Visele pot dezvalui lucruri aflate adanc in subconstient sau pot fi pur intamplatoare. Oamenii au 3-7 vise, 2-3 ore pe noapte, iar 90% dintre vise sunt uitate imediat ce o persoana se...

  Care este talentul ascuns pe care nu știai că îl ai, în funcție de zodia ta
  Care este talentul ascuns pe care nu știai că îl ai, în funcție de zodia ta

  Reușești să captezi imediat atenția celor din jur atunci când ai ceva de spus? Prietenii îți spun deseori că ești un bun ascultător și că dai mereu cele mai bune...

  30 curiozități de care nu știai despre pisicuțe
  30 curiozități de care nu știai despre pisicuțe

  Le vedem peste tot și ne topesc inimile cu gingășia și curiozitatea lor. Piscile sunt lângă noi de mii de ani, dar încă nu cunoaștem totul despre ele. Deși par banale,...

  A făcut sute de mii de euro cu o meserie despre care nu știai că există: Baby Namer profesionist
  A făcut sute de mii de euro cu o meserie despre care nu știai că există: Baby Namer profesionist

  Meseria ideală este cea care te pasionează, care te provoacă să devii mereu mai bun/ă și care te ajută și să ai parte de câștigurile financiare dorite. O tânără...

  Coarnele, fructele de pădure care sunt aur pentru sănătate! Iată ce beneficii au
  Coarnele, fructele de pădure care sunt aur pentru sănătate! Iată ce beneficii au

  Coarnele de pădure sunt fructe mici ce pot fi de culoare roșie, portocalie sau galbenă. Coarnele de pădure se coc la începutul toamnei, iar datorită proprietăților lor sunt...

  10 beneficii pe care fructele și sucul de Aronia le au pentru sănătatea familiei tale
  10 beneficii pe care fructele și sucul de Aronia le au pentru sănătatea familiei tale

  Ai face orice pentru sănătatea familiei tale, mai ales în această perioadă în care schimbările bruște de temperatură scad imunitatea și ne fac mai predispuși la viroze,...

  © 2024 Qbebe