Senzație de înțepătură în timpul alăptării: cauze și tratament

Senzație de înțepătură în timpul alăptării: cauze și tratament

Andreea Baluteanu

„Alăptarea nu doare”, spun toate mămicile cu experiență, dar femeile care își hrănesc pentru prima dată puiul la sân pot ajunge să le contrazică. Deși e adevărat că alăptarea nu ar trebui să provoace un disconfort major, poți resimți usturime, înțepături sau furnicături atunci când laptele urcă, mai ales în primele zile de lactație.

Ce mai trebuie să știi este că aceste dureri trec în cel mult trei luni de când ai început să îi dai lui bebe să sugă. Azi vorbim despre înțepăturile resimțite în timpul alăptării.  Află care sunt cauzele lor posibile și cele mai bune metode de tratament.

Înțepături la sân în timpul alăptării: de ce se produce fenomenul

„Furia laptelui”, înțepături, cârcei, furnicături, mameloane iritate, senzație de arsură, dureri care se răsfrâng și asupra oaselor din cutia toracică: este posibil ca alăptarea să fie însoțită de unele surse de disconfort. Majoritatea sunt pasagere și scăzute în intensitate, fiind de fapt normale pentru primele etape ale alăptatului, până ce tu și bebe vă obișnuiți unul cu celălalt și cu legătura voastră specială.

Principala cauză a acestor senzații de disconfort, fie ele înțepături, durere, arsură, usturime sau mâncărime, este reprezentantă de fenomenul de dilatare a canalelor și de contractare a lactocitelor, respectiv celulele care produc laptele și îl eliberează apoi prin sân. În momentul în care simți că lui bebe îi este foame, că este agitat sau că plânge se va forma reflexul de ejecție a laptelui, ceea ce înseamnă că laptele este împins prin canale spre mamelon, gata să îți liniștească și hrănească mica minune. Acest fenomen este însoțit de senzațiile neplăcute pe care ți le-am indicat mai sus.

Dacă înțepăturile nu dispar însă în maximum 3 luni de la începerea alăptării, este posibil ca la baza lor să existe alte cauze. Iată-le pe cele mai frecvente!

Poziționarea incorectă a bebelușului la sân: atunci când papă, bebe ar trebui să atingă areola cu bărbia și buza inferioară, iar gura sa să o cuprindă cu totul. Dacă ți se pare că nu este cazul, repoziționează-l cu blândețe până ce vă veți simți amândoi confortabil. Alăptarea nu trebuie să presupună niciodată disconfort major, deoarece în acest caz se poate desfășura după un procedeu greșit.

Frigul. Dacă, imediat după procesul intim și cald al alăptării, îți neglijezi sânii și ieși în frig, poți resimți senzația de înțepături sau de arsură. De asemenea, mamelonul poate căpăta o nuanță palidă de alb, roșu sau violet.

Stres. Știm că poate părea ironic să îți sugerăm să nu te stresezi când alăptezi, fiindcă orice proaspătă mămică se va neliniști cel puțin o dată. Chiar dacă nu poți evita acest sentiment, apelează la tehnici de relaxare, evită cofeina și încearcă să te odihnești pe cât posibil.

Infecții bacteriene sau micotice. Pe lângă înțepături, în cazul unei infecții mai poți resimți durere, usturime, mâncărime sau poți prezenta porțiuni de piele iritată sau răgade. Ține cont de faptul că infecția poate fi transmisă și lui bebe, așa că mergi neapărat cu el la medic.

Dermatita atopică. Boala inflamatorie are ca simptome, pe lângă înțepături, senzația de mâncărime, arsură, pielea uscată și roșeața pielii.

„Perla de lapte”. În alăptare, mămica se poate trezi la un moment dat cu un punct alb pe mamelon, însoțit de durere acută sau moderată și de senzația de înțepătură. Cauza este blocarea unuia sau a mai multora dintre canalele de lactație cu fragmente de grăsime sau de piele. Dacă suspectezi că este cazul tău, adresează-te unui medic.

Cele mai bune tratamente pentru înțepăturile la sân

Așa cum ți-am spus, înțepăturile la sân sunt normale și nu ar trebui să te preocupe decât dacă persistă sau dacă vor crește în intensitate, caz în care îți recomandăm să te adresezi doctorului.

Iată ce mai poți face pentru a alina înțepăturile la sân!

Aplică comprese cu apă caldă sau pliculețe de ceai. Aceste metode vor calma și vor hidratata mameloanele, împiedicând astfel apariția unei infecții care să provoace senzația de înțepături în timpul alăptării.

Schimbă pozițiile de alăptare. Chiar dacă ești convinsă că ai descoperit-o pe cea care vă place și ție, și lui bebe cel mai tare, experimentează continuu. Astfel previi umplerea sânilor (angorjarea).

Păstrează mereu mameloanele uscate și curate. Este cel mai bun sfat pentru a preveni infecțiile.

În cazul în care nu mai suporți durerea, administrează ibuprofen sau paracetamol. Suferința în alăptare va compromite legătura minunată pe care o poți stabili cu bebelușul tău.

Imediat după alăptare, acoperă sânul sau îmbracă-te! După cum ți-am mai povestit, frigul este unul dintre factorii determinanți ai înțepăturilor la sân.

Masează sânul. Masajul mameloanelor va restabili circulația sangvină și îți va garanta o alăptare magică.

Folosește lanolină. Lanolina ar trebui să devină cea mai bună prietenă a ta!

 

Multi-Mam Lanolin este un produs destinat mameloanelor sensibile și uscate ale femeilor care alăptează. Naturală, lanolina este inofensivă pentru micuți și, prin urmare, nu trebuie îndepărtată înainte de alăptare. Multi-Mam Lanolin nu are gust și nici miros și poate fi utilizat și pentru a calma și simptomele de nas uscat sau de buze crăpate care pot surveni în urma unei răceli. Produsul se aplică de minimum două ori pe zi și este disponibil la Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  O mamă susține că i-a căzut mamelonul în timpul alăptării. Ce este vasospasmul de mamelon?
  O mamă susține că i-a căzut mamelonul în timpul alăptării. Ce este vasospasmul de mamelon?

  O mamă povestește pe TikTok că i-a căzut mamelonul în timp ce își alăpta copilul. Acest fenomen rar întâlnit este cauzat de vasospasmul de mamelon, despre care...

  O mamă a postat o imagine în timp ce-și alăpta copilul, ținând un pahar de vin în mână: „Mulți nu știu că vinul în timpul alăptării nu poate face niciun rău”
  O mamă a postat o imagine în timp ce-și alăpta copilul, ținând un pahar de vin în mână: „Mulți nu știu că vinul în timpul alăptării nu poate face niciun rău”

  O femeie este aspru criticată online, pentru că a postat o poză în care ținea în mână un pahar de vin, în timp ce își alăpta fetița.

  Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
  Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

  Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

  Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament
  Secreție galbenă la ochi la bebeluș: cauze și tratament

  Copiii pot avea secreții galbene la ochi din mai multe motive. Este esențial să urmărești starea de sănătate a celui mic, iar dacă observi și alte simptome se impune un consult de...

  Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament
  Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament

  Balanopostita este o problemă frecvent întâlnită la băieți care afectează organele genitale masculine. Motivele care duc la apariția acestei afecțiuni sunt diverse. Află...

  Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament
  Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament

  Hidrocefalia sugarului este o afecțiune medicală caracterizată prin acumularea de lichid cefalorahidian în ventriculii cerebrali, ceea ce duce la mărirea capului și la potențiale...

  Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
  Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

  Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

  Prolapsul uterin: cauze, simptome și tratament
  Prolapsul uterin: cauze, simptome și tratament

  Prolapsul uterin se produce în cazul în care mușchii pelvieni, țesuturile și ligamentele se întind și slăbesc până când nu mai pot susține suficient...

  © 2024 Qbebe