10 trucuri pentru a evita sa te ingrasi in timpul sarcinii!

10 trucuri pentru a evita sa te ingrasi in timpul sarcinii!

Iuliana Moraru

In sfarsit, visul de a deveni mamica este pe cale sa devina realitate. Constati, insa, ca pe masura ce sarcina evolueaza, apar modificari majore pe care le resimti atat din punct de vedere al apetitului alimentar, cat si din punct de vedere fizic sau psihic.

Castigul in greutate in timpul sarcinii este ceva normal, numai ca trebuie sa fii atenta ca numarul de kilograme acumulate sa nu fie exagerat de mare. In mod normal, o gravida la termen nu trebuie sa depaseasca, in medie, cu mai mult de 12 kg greutatea de dinaintea sarcinii. Esential este sa stii ca nu cantitatea de alimente pe care le consumi este importanta ci, mai degraba, calitatea si diversitatea. Ideal ar fi sa retii faptul ca nu trebuie sa mananci cat doi ci, mai degraba, de doua ori mai bine si mai sanatos decat inainte.

Medicii spun ca necesarul pentru o gravida este de 2000-3000 kcal, in functie de gradul de solicitare fizica zilnica.

Iti voi prezenta in cele ce urmeaza 10 dintre cele mai importante trucuri pentru a evita sa te ingrasi in timpul sarcinii, pentru a avea o sarcina usoara, lipsita de orice riscuri si probleme.

1. Renunta la ideea de a manca cat pentru doi

Pentru ca bebelusul sa se dezvolte bine si armonios inca din viata intrauterina, ai nevoie de doar 300 de calorii in plus fata de ceea ce consumai inainte de a ramane insarcinata. Cel mai bine este sa mergi la un medic nutritionist care sa iti faca un program alimentar personalizat pe toata durata sarcinii, astfel incat sa nu exagerezi cu mancatul si sa aduni kilograme in plus care vor fi greu de dat jos dupa sarcina.

2. Hidrateaza-te, lichidele sunt foarte importante

Acum, in perioada sarcinii, hidratarea este esentiala, fiind mai importanta ca niciodata din cauza volumului mare de sange din corpul tau. Nutritionistii te sfatuiesc sa bei cel putin doi litri de lichide pe zi: apa, ceai sau suc natural de fructe (daca se poate preparat direct in casa pentru a avea siguranta ca este 100% natural). Un efect pozitiv al faptului ca te hidratezi prin intermediul lichidelor este ca in acest fel reusesti sa mai tai din senzatia de foame, insa...ceva mai neplacute sunt drumurile mult mai dese spre toaleta. Atentie, insa, la bauturile care contin cofeina, la alcool sau sucuri acidulate, evita-le sau exclude-le total din alimentatia ta.

 

3. Nu incerca sa te ingrasi in primul trimestru

Am auzit din ce in ce mai multe femei care spun ca in primul trimestru al sarcinii sunt tentate sa manance mult mai mult pentru a lua voit in greutate, considerand ca in acest mod bebelusul va creste mare si sanatos. Tine minte, insa, faptul ca medicii spun ca pana in al doilea trimestru, atunci cand cel mic incepe sa se dezvolte rapid, nu este cazul sa iei prea mult in greutate. Ideal este ca in aceasta prima perioada de sarcina sa nu te ingrasi cu mai mult de jumatate de kilogram pe luna.

4. Cateva suplimente prenatale iti vor fi de ajutor

Aceste suplimente prenatale detin cantitatea necesara de vitamine si minerale, mai exact de acid folic, fier, zinc, vitamina D, calciu si vitamina A, de care ai nevoie zilnic pe perioada sarcinii. Trebuie sa fii atenta, insa, la cantitatea de vitamina A pe care o consumi zilnic, nu mai mult de 5000 de unitati pe zi, pentru ca in cantitati mari poate fi periculoasa pentru copil.

 

5. Fructele si legumele nu trebuie sa lipseasca din alimentatie

Fructele si legumele sunt alimentele care aduc cel mai mare aport de vitamine si proteine organismului tau. De preferat, alege-le pe cele proaspete si nu congelate sau uscate. Bananele ar trebui sa se numere pe lista ta zilnica de alimente, datorita continutului ridicat de potasiu, dar si citricele, mai exact portocalele, grapefruit-ul sau lamaile, datorita continutul mare de vitamine: A, B, C si calciu. Legumele precum rosiile, morcovii, ardeii, varza nu ar trebui sa lipseasca nici ele din alimentatia ta. Vei lua, astfel, din fructe si legume cantitatea necesara de substante nutritive care, cu siguranta, nu se vor transforma in grasime.

 

6. Atentie la alimentele de care ar trebui sa te feresti

Exista, de asemenea, si o lista foarte larga de bauturi si alimente pe care ar trebui sa le excluzi din alimentatie, ele fiind extrem de periculoase atat pentru tine, pentru greutatea ta, dar mai ales pentru bebelusul din burtica:
- alcoolul: chiar daca traditia spune ca un pahar de vin este benefic dupa fiecare masa, cel putin in perioada de sarcina ar trebui sa pastrezi distanta si sa il excluzi din obiceiurile tale alimentare, acesta fiind extrem de nociv in special pentru copil.
- alimentele si bauturile care contin cofeina; nu fac nimic altceva decat sa ajute la retentia apei in corp, ceea ce duce la efecte nedorite precum celulita si vergeturi, fiind in acelasi timp daunatoare si pentru bebelus, care devine mult mai agitat decat in mod normal.
- grasimile: somonul fume, cascavalul afumat, mezelurile, carnatii afumati, ficatul de vita sau de porc, orice fel de carne tocata, pateul de porc, acestea continand o cantitate ridicata de grasimi.
Intr-un cuvant, evita toate alimentele care contin zahar si grasimi in cantitati mari.


 7. Miscarea face minuni

Daca medicul ginecolog care se ocupa de tine pe perioada sarcinii ti-a spus ca sunteti perfect sanatosi atat tu, cat si bebelusul din burtica si ca sarcina nu prezinta niciun fel de risc, atunci ti-a si recomandat, cu siguranta, aproximativ 20 de minute de miscare zilnica. Nu trebuie sa te gandesti la exercitii sofisticate care sa te solicite prea mult, alege exercitii usoare, simple, care sa nu implice un efort fizic mare. Pe langa aceste exercitii, 10 minute de mers pe jos, zilnic te vor ajuta sa te simti mai bine, sa ai o nastere usoara si o silueta frumoasa.

8. Jurnal de sarcina

In timpul sarcinii este mai mult decat o necesitate sa ai un program alimentar echilibrat. In ce consta acesta? In faptul ca in cursul unei zile tu trebuie sa iei trei mese principale, consistente, dar si doua gustari intre acestea. Nu este suficient sa spui ca doctorul tau tine o fisa medicala cu parcursul sarcinii tale, ci ar fi indicat sa tii si tu un jurnal in care sa iti notezi toate modificarile si programul alimentar pe care-l stabilesti cu nutritionistul.


9. Masajul te ajuta si el

Pentru a te putea acomoda mai usor cu schimbarile suferite de corpul tau in timpul sarcinii, ai putea apela la o metoda foarte eficienta si anume masajul. Masajul prenatal ajuta la reglarea tensiunii arteriale, combate oboseala pe care o simti mai acut in aceasta perioada, creste tonusul muschilor abdominali, mentine elasticitatea pielii, reduce riscul aparitiei vergeturilor sau atenueaza aspectul celor deja existente.


Poate unul dintre cele mai importante beneficii ale masajului este, insa, relaxarea, care are efecte pozitive atat asupra mamei, cat si asupra bebelusului din burtica. Asadar, masajul nu este doar o forma de rasfat, ci ajuta si induce o stare de sanatate psihica si fizica excelente.


10. Incearca diverse activitati

Daca ai o sarcina fara riscuri, inseamna ca nu ai restrictii din partea medicului cu privire la activitatile pe care sa le desfasori. Asa ca, sari din pat, fa treburi casnice usoare, iesi in parc, rasfata-ti partenerul cu diverse bunatati culinare. Poti face tot ceea ce iti placea inainte de sarcina, uitand astfel de exemplu, de poftele culinare specifice acestei perioade. Nnumai ca nu trebuie sa uiti ca moderatia este cuvantul cheie!

 

Articolul urmator
12 motive pentru care chiar trebuie să faci mișcare în timpul sarcinii. Mărturia unei mămici
12 motive pentru care chiar trebuie să faci mișcare în timpul sarcinii. Mărturia unei mămici

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi
    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi

    Dacă ți s-a întâmplat și ție să observi că în ultimul timp ai acumulat kilograme în plus și nu găsești o explicație pentru acest lucru, gândește-te...

    Cele 7 alimente pe care le poți mânca în orice moment al zilei fără să te îngrași
    Cele 7 alimente pe care le poți mânca în orice moment al zilei fără să te îngrași

    Pentru a-ți menține silueta, nutriționiștii recomandă să incluzi permanent în meniul tău alimente bogate în fibre, ce se remarcă prin conținutul ridicat de fibre și...

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii
    Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii

    Este incredibil prin câte schimbări poate trece corpul unei femei în sarcină. Dincolo de creșterea în greutatea, hormonii încep să-și facă de cap, astfel...

    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer
    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer

    O femeie din Statele Unite a descoperit că simptomele pe care credea că le are din cauza sarcinii, erau, de fapt, simptomele unui diagnostic crunt: cancerul. Mai multe detalii regăsiți...

    6 vitamine care te ajută să te îngrași
    6 vitamine care te ajută să te îngrași

    Vrei să iei în greutate, dar nu știi ce vitamine te pot ajuta ? Descoperă în acest articol 6 vitamine care, în mod indirect, prin proprietățile lor, te pot ajuta să...

    421.000 potentiale bacterii in casa ta. Sau 11 moduri de a evita imbolnavirea familiei
    421.000 potentiale bacterii in casa ta. Sau 11 moduri de a evita imbolnavirea familiei

    Toti ne dorim o familie sanatoasa si armonioasa. Sunt multe lucruri care ne impiedica sa ne bucuram de liniste si totusi, atat de putine de facut pentru ca problemele sa dispara. Iata ce ne...

    Țara în care primești amendă dacă te îngrași
    Țara în care primești amendă dacă te îngrași

    Pe 1 aprilie 2008 o lege controversată a intrat în vigoare în Japonia: angajatorii sunt responsabili de greutatea și talia angajaților lor. Astfel, cu scopul de a combate...

    © 2024 Qbebe