De ce este bine să mănânci murături la fiecare masă principală

De ce este bine să mănânci murături la fiecare masă principală

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Murăturile fac parte dintre „secretele” gospodinelor din țara noastră și sunt deosebit de versatile, putând fi folosite atât în calitate de garnitură pentru diverse preparate, cât și ca ingredient de bază în anumite rețete. Pregătirea murăturilor se poate face în diverse moduri, în funcție de preferințe, având posibilitatea să utilizezi o gamă variată de legume, dar și anumite fructe (precum pepenele sau strugurii), ce pot conferi o savoare cu totul specială. 

Cum se fac murăturile

Înainte să ajungi să cunoști îndeaproape beneficiile murăturilor, trebuie să știi care sunt modalitățile prin care se pot prepara acestea. Astfel, murăturile pot fi pregătite prin oricare dintre aceste metode:

  • Cu saramură- Ca să poți pregăti o saramură cât mai bună, urmând o metodă tradițională, utilizată din cele mai vechi timpuri, va conta mult să utilizezi sare grunjoasă (nu iodată, pentru a evita înmuierea murăturilor) și să ai grijă care sunt condimentele pe care le vei pune alături de legume. Spre exemplu, ai posibilitatea să adaugi oricare dintre următoarele condimente: hrean, semințe de muștar, boabe de piper, coriandru, usturoi, ceapă, verdețuri proaspete (cimbru, oregano, rozmarin, mărar, tarhon), verdețuri uscate (mărar, oregano, rozmarin, cimbru), frunze de vișine, ardei iute, rădăcină de ghimbir (va conferi un gust deosebit, picant). De asemenea, va trebui să ții seama și de respectarea acestui raport: la 1 l de apă se va adăuga 1 lingură sare grunjoasă sau 2 linguri de sare grunjoasă la 2 l de apă. Va trebui să lași pe foc saramura până la dizolvarea completă a sării, fără să fie nevoie să dea în clocot
  • Cu oțet- Conservarea cu oțet se pretează bine pentru o mare varietate de legume (ardei, castraveți, morcovi, țelină, conopidă, gogoșari), fiind necesar ca peste legume să se adauge un amestec (fiert și răcit) format din oțet, apă, sare, condimente, ierburi și câteodată zahăr. Unul dintre dezavantajele pregătirii murăturilor în oțet este că pentru majoritatea rețetelor va fi nevoie să se recurgă la sterilizarea borcanelor (după ce acestea au fost sigilate) în cuptor sau cu ajutorul apei fierbinți. Totodată, dacă se prepară cu oțet, beneficiile murăturilor nu vor mai fi la fel de însemnate precum se întâmplă când se apelează la murarea cu saramură

borcane-cu-diverse-muraturi-unele-puse-pe-un-raft-iar-altele-dedesubt

Cele mai bune murături pentru sănătate

Pentru a avea parte din plin de beneficiile murăturilor, dintre cele două modalități de preparare a lor este preferabil să optezi pentru cea cu saramură. Explicația este aceasta: 

  • Odată ce are loc fermentarea legumelor în apa cu sare, timp de câteva săptămâni, sarea va extrage lichidul din legume, dar și bacteriile ce se vor forma. Prin fermentare se vor dezvolta și probioticele, binevenite pentru sănătatea microflorei intestinale. Datorită lor, digestia se va îmbunătăți, la fel și funcționarea sistemului imunitar. În plus, oamenii de știință au precizat faptul că aportul de probiotice este benefic întrucât are un impact pozitiv și asupra funcționării creierului. Cu alte cuvinte, creierul și intestinele se află într-o strânsă legătură, fiind legate între ele prin semnalul biochimic al sistemului nervos existent pe tractul digestiv și al sistemului nervos central. Ceea ce le conectează este însă nervul vag (cel mai lung nerv). Tractul intestinal este numit adesea „al doilea creier”, în condițiile în care produce o bună parte a neurotransmițătorilor pe care îi produce și creierul (cum ar fi dopamina, serotonina, acidul gamma-aminobutiric), responsabili și de reglarea dispoziției. S-a estimat, de exemplu, că aproximativ 90% din serotonină (ce ne ajută să avem o stare de bine) se produce în tractul digestiv
  • Saramura menține conținutul de nutrienți valoroși din legume- Sarea folosită o să extragă lichidul din ele, dar vitaminele și mineralele se vor menține în ele. Pentru a te asigura că se va întâmpla așa, va trebui să ai grijă să eviți apa fierbinte (aceasta favorizează distrugerea nutrienților)

Ținând seama de aceste beneficii ale murăturilor pregătite cu saramură, se recomandă ca acestea să fie consumate cât mai des posibil, inclusiv în momentele în care iei un tratament cu antibiotice. Din cauza acestora, microflora intestinală va avea de suferit întrucât vor scădea rezervele de probiotice, dar cu ajutorul murăturilor acest risc va fi diminuat. În privința murăturilor preparate în oțet, ele nu își vor putea păstra la fel de bine vitaminele și mineralele și nu sunt nici sursă de probiotice naturale. 

Murăturile și vitaminele

Așa cum s-a precizat deja, procesul de murare este cel ce va favoriza menținerea substanțelor valoroase din produsele murate. Printre acestea se regăsesc, de pildă, antioxidanții (aceștia luptă pentru combaterea radicalilor liberi, molecule nocive formate în organism, ce favorizează inflamația cronică și apariția unor maladii precum cele cardiovasculare, diabetul etc.), care se pot păstra intacți în murături, prin comparație cu legumele ce au fost gătite.

Un studiu de laborator a ajuns la concluzia că murăturile conțin numeroși antioxidanți ce pot contracara efectele radicalilor liberi, inclusiv în privința proceselor de îmbătrânire. Cu alte cuvinte, murăturile sunt utile și pentru că își pot aduce și ele contribuția la încetinirea acestor procese. De exemplu, vitamina C, licopenul sau beta-carotenul fac parte dintre antioxidanții ce se regăsesc în murături.

Printre legumele din murături ce îți pot oferi antioxidanți se numără:

  • Gogoșarii și ardeii grași (sursă de vitamina C) 
  • Gogonelele (sursă de vitamina C)
  • Sfecla roșie (alături de vitamina C, este și o sursă valoroasă de vitamina A, de vitamina B6, de magneziu, de acid folic etc.)
  • Varza (vitamina C)
  • Pepenele roșu murat (sursă de licopen)

gogosari-proaspeti-usturoi-proaspat-si-borcane-cu-gogosari-pusi-la-conservat

Printre vitaminele și mineralele care contribuie la beneficiile demne de luat în seamă ale murăturilor sunt și acestea:

  • Vitamina A (se regăsește mai ales în morcovi, dar și în sfecla roșie de exemplu)- Utilă pentru sănătatea ochilor și buna funcționare a sistemului imunitar
  • Vitamina K (necesară pentru procesele normale de coagulare, dar și pentru sănătatea oaselor)- Se găsește în castraveții murați sau în varza murată
  • Potasiul (responsabil mai ales de sănătatea inimii)- Este prezent, spre exemplu, în conopida murată 

Dintre murăturile ce se remarcă în mod special grație conținutului ridicat de nutrienți, utili pentru sistemul imunitar, pentru prevenirea anemiei, pentru sănătatea ochilor și a sistemului osos, trebuie menționată varza. Potrivit healthline.com, varza murată conține: vitamina C, vitamina K, vitamina B6, cupru, potasiu, fier, mangan. 

Alte beneficii ale murăturilor

În afară de beneficiile la care s-a făcut referire anterior, murăturilor au și alte beneficii ce merită să fie luate în calcul, printre care:

Contribuie la scăderea nivelului de colesterol

Din acest punct de vedere, trebuie să știi că mărarul utilizat în murături este util pentru diminuarea nivelului de colesterol „rău”.  Practic, în afară de faptul că această plantă sprijină digestia (poate preveni indigestia, crampele stomacale și acumularea gazelor intestinale), datorită conținutului de quercetină are impact pozitiv și asupra colesterolului. Un studiu de laborator a arătat că această quercetină reduce din nivelul de colesterol la șoareci, dar poate să aibă un efect similar și asupra oamenilor. 

Ajută la rehidratare

Acest beneficiu al murăturilor este posibil întrucât zeama în care se află murăturile conține sodiu și potasiu (pierduți ușor de organism când se transpiră mult). În acest context, consumul de murături este de ajutor și dacă vei face efort fizic susținut (spre exemplu, dacă vei alerga pe un teren în pantă sau aflat la mare altitudine). 

Ameliorează crampele musculare

Un studiu american a adus în prim-plan următorul fapt: pentru că în ele se află substanțe cu o biodisponibilitate ridicată (magneziu, potasiu, clor, sodiu), murăturile pot contribui la reducerea sau la eliminarea crampelor musculare. 

Pentru un asemenea efect, s-a estimat că ar fi suficient să bei cam 1/3 cană de zeamă de murături.  

Au efect hepatoprotector

Datorită prezenței antioxidanților, murăturile ajută și la contracararea radicalilor liberi ce pot afecta ficatul, având capacitatea de a elimina efectele nocive ale toxinelor acumulate la nivelul acestui organ. 

Ca să te bucuri de acest beneficiu, este neapărat necesar să consumi murături preparate în casă, nu cele de pe piață, care conțin diverși aditivi periculoși pentru sănătate. 

Sprijină procesele de slăbire

Un alt beneficiu al murăturilor pe care nu trebuie să-l omiți este că te pot sprijini în lupta cu kilogramele în plus. Nu numai că murăturile sunt sărace în calorii, dar dacă sunt conservate cu ajutorul oțetului își pot aduce o contribuție binevenită la eliminarea surplusului ponderal.

Un studiu a analizat timp de 3 luni mai multe persoane care încercau să slăbească și a ajuns la concluzia că acelea care au consumat oțet (cam 30 g pe zi) se bucurau de o circumferință mai mică a taliei și de un indice al masei corporale mai scăzute decât ale celor ce nu consumaseră oțet.  

Consumul de murături: contraindicații

Deși oferă numeroase beneficii, murăturile nu trebuie să fie consumate dacă te confrunți cu oricare dintre următoarele probleme de sănătate:

  • Dacă suferi de hipertensiune arterială- Ar trebui să eviți complet consumul de murături întrucât în acestea se găsește multă sare (spre exemplu, un castravete murat poate conține aprox. 500-1100 mg sodiu). În cazul în care vrei totuși să consumi murături, trebuie ca mai întâi să le desărezi sau poți să pui zeama de murături diluată într-o mâncare ce nu conține deloc sare (de pildă, într-o ciorbă)
  • Dacă te confrunți cu maladii renale severe- Sarea din murături nu este deloc bună în această situație întrucât va suprasolicita rinichii bolnavi (de exemplu, în caz de insuficientă renală, de rinichi polichistici etc.) 

Murăturile sunt binevenite pentru o alimentație sănătoasă, cu condiția să se evite în oricare dintre situațiile menționate și să nu se consume în exces, cu precădere de cei ce au boli cardiace sau renale. 

Rețete de murături

Poți profita din plin de beneficiile murăturilor întrucât acestea sunt unele dintre cele mai versatile alimente. Spre exemplu, pot fi puse la un sandviș, pot fi garnitură la o friptură, la cârnați, la o tocăniță, dar pot fi adăugate și în diverse ciorbe sau mâncăruri cu sos.

Pentru a putea să le folosești așa cum îți place, ai nevoie de rețete care să te ajute să pregătești murături variate. Inspiră-te și din propunerile de mai jos.

Castraveți murați de vară

Sunt numai buni în salate și îi poți pregăti pe timpul verii, folosindu-te de ingredientele enumerate:

  • 2 kg de castraveți
  • usturoi (1 căpățână)
  • mărar cu floare
  • sare grunjoasă (neiodată)
  • alte condimente (frunze de țelină, ardei iute, boabe de muștar) etc.

După ce ai la îndemână aceste ingrediente, vei consulta rețeta de aici.  

Castraveți în oțet

Cel mai bine este să ai la dispoziție castraveți mai mici, tip cornichons. În afară de aprox. 2 kg de castraveți, vei avea nevoie de:

  • 1,2 l apă
  • 2 linguri sare (grunjoasă)
  • 300 ml oțet
  • 1 lingură zahăr
  • condimente (boabe de piper, de muștar, frunze de țelină, ceapă, frunze de dafin)

Poți prepara castraveții în oțet folosindu-te de această rețetă

Castraveți murați

Sunt delicioși fie dacă îi vei într-o salată orientală, dacă vei prepara o mâncare de castraveți sau îi vei servi drept ganitură alături de cartofi fierți, de piure, de cartofi copți, de friptură la grătar sau la tavă etc.. Pentru a obține o cantitate suficientă, vei face rost de 3 kg de castraveți, preferabil nu foarte mari, cât mai proaspeți.

O rețetă de castraveți în saramură poți găsi și aici.

mana-de-femeie-care-adauga-o-frunza-de-dafin-peste-castraveti-pusi-la-conservat-intr-un-borcan

Conopidă murată

Crocantă, plină de nutrienți valoroși și cu un gust unic, poate fi pusă la murat singură sau alături de alte legume. O rețetă de conopidă murată și morcovi poți consulta și aici.  

Gogonele murate

Gogonelele sunt adevărate „staruri” ale murăturilor, mai ales dacă sunt bine coapte. Datorită lor vei beneficia din belșug de vitamina C. Inspiră-te pentru o rețetă de gogonele murate și de aici

Gogoșari în oțet

Gogoșarii în oțet vor avea un gust acrișor-dulce, putând acompania de minune diferite salate, fripturi, garnituri cu cartofi sau orez etc. Poți să-i prepari ușor și după această rețetă

Murături asortate

Reprezintă oricând un adevărat deliciu, incluzând: conopidă, gogonele, sfeclă roșie, castraveți, pepeni special pentru pus la murat. O rețetă ce îți poate fi utilă este și aceasta

Varză albă murată

Merită din plin să o prepari întrucât este plină de cei mai prețioși nutrienți. Vei găsi o rețetă de varză murată și aici.

Varză roșie murată

O poți folosi la preparate obișnuite sau de post. Pentru a putea să o prepari cu mai multă ușurință, va fi bine să o tai fideluță și să o pui la borcan, desigur, fără a folosi conservanți. 

Îți poți face o idee despre cum ai putea pregăti varză roșie murată și din filmul de mai jos:

Pepeni murați

Pepenele murat este un preparat cu un gust deosebit, care îți va pune la dispoziție și nutrienți benefici (cum ar fi vitamina A, vitamina C, vitamina B9, fosfor, magneziu, potasiu). 

Una dintre rețetele de pepene murat pe care le-ai putea pregăti este și cea din următorul film:

Având în vedere multiplele beneficii ale murăturilor, nu vei greși dacă le vei include în dieta familiei tale, mai ales pe parcursul sezonului rece, servindu-le fie ca atare, fie alături de diverse preparate. De asemenea, ai în vedere că, pentru a vă bucura pe deplin de efectele pozitive ale murăturilor pentru sănătate, este ideal să le prepari mai ales în saramură, să folosești ingrediente de calitate, cât mai proaspete, având grijă să speli cât mai bine atât legumele și verdețurile utilizate, cât și borcanele în care vor sta acestea la murat. 

Surse: checkyourfood.com, doc.ro, dieta.romedic.ro, eva.ro, eatthismuch.com, fermierulargesean.ro, food-retail.agrointel.ro, health.harvard.edu, healthline.com, hindawi.com, journals.lww.com, libertatea.ro,  jstage.jst.go, medicalnewstoday.com, nccih.nih, gov, sfatulmedicului.ro, webmd.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com

Articolul urmator
Specialiștii avertizează! De ce nu este bine să bei apa care a stat la soare într-o sticlă de plastic
Specialiștii avertizează! De ce nu este bine să bei apa care a stat la soare într-o sticlă de plastic

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Fiecare zodie are o zi norocoasă a săptămânii! Află care este a ta
    Fiecare zodie are o zi norocoasă a săptămânii! Află care este a ta

    Dacă ai încercat de mai multe ori să găsești răspunsul la întrebarea: „De ce mă simt atât de bine în ziua de...?”, iar în altele parcă nu...

    Cu ce se curata fata bebelusului. Ce NU este bine sa faci!
    Cu ce se curata fata bebelusului. Ce NU este bine sa faci!

    Te intereseaza cu ce se curata fata bebelusului? Trebuie sa stii ca pielea unui nou-nascut este moale si delicata. Fata bebelusului se curata in fiecare zi pentru ca ingrijirea adecvata a...

    „Lături pentru porci, nu masă caldă pentru copii!” - Ce primesc elevii de la o școală din Sălaj la masa de prânz
    „Lături pentru porci, nu masă caldă pentru copii!” - Ce primesc elevii de la o școală din Sălaj la masa de prânz

    Părinții de la o școală din Sălaj acuză că elevii servesc „lături pentru porci” prin programul „Masa caldă”. Acesta a fost lansat în 2016 cu scopul de...

    A descoperit că este învățătoarea fiului ginecologului ei chiar pe masa de consult
    A descoperit că este învățătoarea fiului ginecologului ei chiar pe masa de consult

    O femeie a simțit că intră-n Pământ de rușine în momentul în care a aflat că medicul ginecolog, care tocmai o examinase, o cunoștea destul de bine.

    De ce nu este bine să acoperi căruciorul când este foarte cald afară
    De ce nu este bine să acoperi căruciorul când este foarte cald afară

    Michelle Pratt este fondatoarea organizației pentru siguranța copiilor din Florina, SUA, numită „Safe in the Seat” avertizează părinții să nu acopere cărucioarele...

    Care este culoarea ta norocoasă în funcție de zodie. Poart-o în fiecare zi!
    Care este culoarea ta norocoasă în funcție de zodie. Poart-o în fiecare zi!

    Te-ai gândit vreodată care este culoarea ta norocoasă, în funcție de zodie? Fiecare culoare are o simbolistică aparte și ne influențează starea de spirit. Încă din...

    De ce este bine să nu te grăbești deloc când dai cu aspiratorul
    De ce este bine să nu te grăbești deloc când dai cu aspiratorul

    Cine nu iubește un bun truc de curățenie? Deși au apărut atât de multe pe TikTok (serios, învățăm câte ceva nou în fiecare zi!), această lecție de aspirare...

    Este obligatoriu ca elevii să aibă cel puțin o notă la fiecare materie pe modul?
    Este obligatoriu ca elevii să aibă cel puțin o notă la fiecare materie pe modul?

    Noua structură a anului școlar, organizată pe 5 module de invățare, îi derutează pe unii profesori cu privire la numărul minim de note acordate elevilor la o materie, pe durata...

    © 2024 Qbebe