Copilul tău răcește des? Află cum pot fi prevenite infecțiile respiratorii

Bianca Geica - Redactor Senior

„Copilul meu răcește des. Ar trebui să mă îngrijorez?” - este întrebarea care zace pe buzele celor mai mulți părinți, în această perioadă. Adevărul este că, în sezonul rece, cabinetele de pediatrie sunt pline de copii cu simptome de răceală, gripă sau chiar pneumonie. Oare de ce micuții noștri se îmbolnăvesc mai ușor odată cu venirea frigului?

Experții în sănătate spun că, deși frigul nu reprezintă cauza principală a răcelilor la copii, poate amplifica răspândirea virusurilor care le provoacă. Iar asta pentru că ne forțează să petrecem mai mult timp în interior (în casă, în sălile de clasă, centre comerciale sau locuri de joacă acoperite), în preajma unui număr mai mare de oameni. Iar când suntem în preajma mai multor persoane, în spații închise, neaereisite, microorganismele care provoacă infecții respiratorii se pot răspândi mult mai ușor. Virusurile se răspândesc mai ușor în aerul uscat din încăperile încălzite, avertizează specialiștii. 

Ce putem face noi, părinții, pentru a-i feri pe micuții noștri de răceli și alte infecții respiratorii? Ne spune Prof. Dr. Gabriela Zaharie, medic primar neonatologie! Aceasta ne-a vorbit despre virusul sincițial respirator (VSR) care, la nivel mondial afectează aproximativ 64 de milioane de persoane și provoacă 160.000 de decese în fiecare an, conform studiilor, fiind totodată principala cauză de deces la copiii sub 5 ani, potrivit statisticilor

Ce este virusul sincițial respirator (VSR)?

VSR este un virus ARN monocatenar, care se transmite asemenea celorlalte virusuri, pe cale respiratorie prin picăturile expulzate în aer prin tușe sau strănut. Acest virus se localizează la nivelul tractului respirator, apoi se răspândește, din aproape în aproape, în tractul respirator inferior.

Acest virus face parte din familia „Paramyxoviridaee” și are, de cele mai multe, ori o evoluție imprevizibilă. Pe parcursul traseului său poate produce bronşiolite, otite și chiar pneumonii.

Deși epidemiile de VSR pot să apară oricând pe parcursul anului, de obicei sunt mai frecvente în lunile mai reci, de iarnă și dau mari bătăi de cap părinților, dar și medicilor pediatri și neonatologi, mai ales atunci când virusul vine în contact cu sugarul mic sau cu un bebeluș născut prematur ce are un fond favorizant pentru această infecție. Conform statisticilor, incidența maximă a infecțiilor severe cu VSR se înregistrează la bebeluşii între 2 și 8 luni. 

De aceea este foarte important să știm care sunt simptomele acestui virus, iar atunci când evoluția este nefavorabilă, spre agravare, să ne adresăm unui medic, spune Prof. Dr. Gabriela Zaharie.

Care sunt simptomele VSR?

Virusul sincițial respirator, ca și alte infecții respiratorii virale, debutează cu simptome de tract respirator superior precum:

 • nas înfundat;
 • tuse;
 • strănut.

Apoi, manifestările clinice evoluează rapid, în 1-2 zile, astfel că cei mici pot prezenta simptome specifice infecțiilor de tract respirator inferior:

 • respirație rapidă (tahipnee);
 • insuficiență respiratorie;
 • respirație șuierătoare (wheezing);
 • febra de până la 38.5 grade Celsius;
 • lipsa poftei de mâncare;
 • deshidratare.

La bebeluşi, simptomatologia evoluează pe parcursul a 3-5 zile, dar poate ajunge și până 7-10 zile. De obicei, intensitatea virusului sincițial respirator este mai severă decât a unei răceli obișnuite.

Sunt unii copii mai predispuși la infecția cu VSR? Care sunt factorii de risc?

În cazul infecției cu VSR există, ca și factori de risc, prematuritatea, adică atunci când copilul se naște înainte de 37 de săptămâni, dar mai mult sunt expuși cei care se nasc înainte de 35 de saptămâni de gestație, spune Dr. Zaharie. La fel de predispuși la infecția cu VSR sunt și micuții care au suferit complicații în perioada neonatală de tipul bronhodisplaziei pulmonare și, de asemenea, copiii cu malformații cardiace.

Există și anumiți factori de mediu care favorizează infecția cu VSR. Spre exemplu, Dr. Zaharie recomandă să nu se fumeze niciodată în camera în care stă copilul. Copiii mici expuși la fum de țigară au risc mai mare de a contracta VSR și potențial simptome mai severe.

De asemenea, se recomandă evitarea zonelor aglomerate și interacțiunea cu alți copii mici, în special cu cei care prezintă răceală sau febră. Medicul subliniază importanța spălatului des pe mâini, pentru evitarea răspândirii viruslui sincițial respirator, precum și al altor virusuri sau bacterii care ar putea provoca infecții respiratorii.

Cum protejăm copiii împotriva infecțiilor respiratorii și a celor cu VSR?

În general, atunci când vorbim de măsuri de prevenție împotriva virusurilor, avem două posibilități:

 • nespecifice: evitarea aglomerației, spălatul pe mâini, evitarea contactul cu persoane care manifestă simptome specifice răcelii sau gripei;
 • specifice: vaccinarea cu anticorpi monoclonali, care protejează împotriva VSR. Acești anticorpi monoclonali vizează exact proteina de care se prinde virusul, iar prin aceasta reușesc să blocheze și să evite infecția cu VSR. În prezent, însă, nu există un vaccin pentru VSR disponibil pe piață, dar sunt disponibile medicamente care pot proteja copiii mici cu risc înalt de infecție severă cu VSR. 

Mai multe informații despre virusul sincițial respirator (VSR) și cum îți poți proteja copilul împotriva infecției cu acest virus găsești pe despreVSR.ro

Acest articol face parte din campania educațională despre prevenirea infecțiilor cu Virus Sincițial Respirator (VSR) în rândul copiilor - Despre VSR - organizată sub egida Asociatiei de Neonatologie din Romania, a Societății Romane de Pediatrie, a Asociației Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați – ARNIS, cu susținere AstraZeneca. Campanie avizată de Ministerul Sănătății.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: https://www.ccmhhealth.com/should-i-be-worried-if-my-child-is-always-sick/
https://desprevsr.ro/
https://ro.wikipedia.org/wiki/Paramyxoviridae
https://answers.childrenshospital.org/rsv-vaccine/
https://www.thelancet.com/pdfs/journals/lancet/PIIS0140-6736(22)00478-0.pdf

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum facem diferența între infecțiile respiratorii virale și cele bacteriene?
  Cum facem diferența între infecțiile respiratorii virale și cele bacteriene?

  Care sunt diferențele între infecțiile virale și cele bacteriene? Este o întrebare la care este extrem de important să cunoaștem răspunsurile corecte, în așa fel...

  Copilul tău tușește prea des? Iată principalele cauze
  Copilul tău tușește prea des? Iată principalele cauze

  Copiii mici tușesc cel mai adesea atunci când mucoasa traheei devine iritată, ceea ce se întâmplă de obicei în caz de infecții respiratorii. De asemenea, se pot...

  Ce înseamnă banii pentru copilul tău? Află când este timpul să începeți educația financiară
  Ce înseamnă banii pentru copilul tău? Află când este timpul să începeți educația financiară

  Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că ne creștem copiii într-o societate în care totul pare să aibă un preț. Cei mici cresc cu ideea că banii sunt totul și că...

  Infecțiile intime după naștere: cum te ferești de ele
  Infecțiile intime după naștere: cum te ferești de ele

  Iată care sunt cele mai comune infecții intime după naștere, care sunt cauzele lor și, cel mai important, cum pot fi ele prevenite!

  Urinat des la băieți: De ce apare și cum se tratează?
  Urinat des la băieți: De ce apare și cum se tratează?

  Dacă băiatul tău are mereu senzația că trebuie să meargă la toaletă, cel mai probabil suferă de sindromul vezicii urinare hiperactive. În mod obișnuit, o persoană își...

  Cum reacționezi când copilul tău are o criză de furie și tu ești la volan: 6 sfaturi salvatoare de vieți
  Cum reacționezi când copilul tău are o criză de furie și tu ești la volan: 6 sfaturi salvatoare de vieți

  Atunci când conduci, iar copilul tău se confruntă cu o criză de furie poți fi tentat să reacționezi în diverse moduri exagerate, care nu sunt benefice nici pentru tine,...

  Sunt mamă și am 20 de ani. Toate mamele vor să îmi fie prietene, până află cum îmi cresc copilul
  Sunt mamă și am 20 de ani. Toate mamele vor să îmi fie prietene, până află cum îmi cresc copilul

  Una dintre cele mai mari bucurii ale lui Annais Bolton, mama unei fetițe de 1 an din Marea Britanie, este faptul că atunci când fiica ei va avea 18 ani, ea va avea 38. Asta...

  Cum alegi scoica potrivită pentru copilul tău?
  Cum alegi scoica potrivită pentru copilul tău?

  Dintre toate cumpărăturile pe care le vei face pentru nou-născutul tău, scoica va fi cea mai importantă. În scoică va merge pentru prima oară cu mașina, de la maternitate...

  © 2022 Qbebe