VSR (virusul sinciţial respirator) pus sub lupă. Tot ce trebuie să știm direct de la specialist

Bianca Geica - Redactor Senior

În sezonul rece sănătatea organismului nostru este pusă la încercare. Temperaturile scăzute, ploile, vântul răcoros și aerul foarte uscat ne pot destabiliza sistemul imunitar, făcându-ne mai susceptibili la răceli, gripe și alte afecțiuni respiratorii specifice acestei perioade. Cei mai predispuși la astfel de probleme de sănătate sunt copiii al căror sistem imunitar este în continuă formare. Potrivit medicilor pediatri, până la vârstă de 12 ani, imunitatea celor mici este în continuă formare, acesta fiind și motivul pentru care, până la această vârstă, aceștia se confruntă frecvent cu infecții respiratorii.

Un copil trece în medie prin 8-10 infecții respiratorii pe parcursul unui an și în mare parte acestea sunt de tip viral. Virusul sincițial respirator (sau VSR) este un virus frecvent întâlnit în rândul celor mici, care provoacă de obicei simptome ușoare, asemănătoare răcelii. Majoritatea persoanelor care contractează acest virus se recuperează într-o săptămână sau două, dar VSR poate fi grav, în special pentru sugari și copii mici! Află mai multe detalii pe desprevsr.ro!

Virusul sincițial respirator poate cauza infecții pulmonare grave care necesită tratament în regim de internare. Pentru a afla mai multe despre VSR - cum se transmite, care sunt simptomele și când este cazul să mergem la medic - am stat de vorba cu Dr. Irina Costache, medic primar pediatru.

Iată, așadar, tot ce trebuie să știi despre virusul sinciţial respirator direct de la specialist!

De câte tipuri sunt infecțiile respiratorii la copii?

Dr. Irina Costache: Infecțiile respiratorii sunt frecvent întâlnite la copii, iar majoritatea cazurilor acestea sunt de natură virală. Cele mai multe dintre acestea afectează căile respiratorii superioare, declanșând rinofaringita, răcelile, faringita sau amigdalita, însă există și afecțiuni respiratorii ale tractului inferior, printre acestea numărându-se bronșita, bronșiolita, traheobronșita și pneumonia.

Mai există, sigur, infecții respiratorii fungice și bacteriene.

Dintre aceste infecții respiratorii, care sunt cele mai frecvente?

Dr. Irina Costache: Un copil trece în medie prin 8-10 infecții respiratorii pe parcursul unui an și în mare parte acestea sunt de tip viral. Dintre acestea cele mai frecvent întâlnite sunt infecțiile cu virusul sinciţial respirator (VSR), care este cauza a peste 60 chiar 70% din infecțiile copilului mic, sub 5 ani, urmat apoi de virusurile gripale și paragripale, pe care le întâlnim în mod obișnuit în sezonul rece.

Din păcate în România nu avem o statistică clară a infecțiilor respiratorii cauzate de VSR, iar testarea pe scară largă nu e în acest moment o rutină.

Cum se transmite VSR?

Dr. Irina Costache: VSR se transmite că orice virus respirator: de la o persoană infectată la o altă persoană în timp ce vorbește, tușește sau strănută sau prin contactul cu o suprafață pe care se regăsește virusul. VSR poate supraviețui timp de 30 de minute sau mai mult pe mâinile nespălate și până la 6 ore pe suprafața jucăriilor, tastaturilor sau pe mânerele ușilor.

Care sunt factorii de risc ai infecției cu VSR? Sunt copiii mai predispuși să ia contact?

Dr. Irina Costache: Factorii de risc pentru infecția cu VSR țîn de cele mai multe ori de fiecare copil în parte. Orice persoană poate contracta virusul, chiar și un adult imunocompetent, însă infecția cu virus sincitial respirator poate fi periculoasă pentru bebelușii prematuri sau copiii care au și alte probleme de sănătate. O mare parte dintre aceștia au nevoie de spitalizare, depun un efort respirator foarte mare și ajung să sufere de cele mau multe ori de displazie bronhopulmonară care complică infecția cu VSR.

De asemenea copiii care iau contact cu un număr mai mare de oameni sau care au frați/surori care merg deja la școală sunt mai predispuși la infecția cu VSR.

Alți factori de risc includ:

 • imunodepdresiile;
 • bolile cardiace congenitale;
 • malformații cardiace;
 • boală pulmonară cronică;
 • displazia bronhopulmonara, care este de cele mai multe ori o complicație a prematurității.

Există și factori de mediu care favorizează infecția cu VSR, cum ar fi:

 • fumatul. Într-o familie de fumători în general riscul de infecții severe este mai mare, dar cu VSR în mod particular;
 • vremea. Epidemiile de VSR pot să apară oricând pe parcursul anului, dar de obicei, apar în lunile mai reci, de iarnă.

Care sunt simptomele infecției cu VSR în cazul copiilor?

Dr. Irina Costache: Simptomele infecției cu VSR pot fi asemănătoare cu cele ale unei răceli și pot include febră ușoară, scurgere de mucozități nazale, tuse uscată, durere în gât, durere de cap ușoară.

Majoritatea copiilor nu prezintă forme severe ale infecției cu VSR, însă bebelușii născuți prematur, copiii mici cu o imunitate scăzută sau cu alte probleme de sănătate nu fac o formă simplă de răceală atunci când se infectează cu VSR. De cele mai multe ori acesta se extinde pulmonar, apărând bronșiolita sau pneumonia. Copiii cu forme severe de VSR respiră cu dificultate, tușesc frecvent și mare parte din ei au nevoie de spitalizare sau terapie cu oxigen și de tratament specific.

Cum ne protejăm copiii de infecția cu VSR?

Dr. Irina Costache: Măsurile împotriva VSR sunt cele pe care le luăm împotriva oricărui virus:

 • Evitarea locurillor aglomerate;
 • Evitarea interacțiunii cu alți copii mici, în special cu cei care prezintă semne de răceală;
 • Spălatul frecvent pe mâini înainte să ducem mâna la nas, gură sau ochi;
 • Menținerea jucăriilor, hainelor și așternuturilor curate;
 • Purtarea măștii în prejma copiilor dacă suntem bolnavi;
 • Evitarea fumatului în casă sau în apropierea copiilor.

Încă nu există un vaccin pentru VSR, dar sunt disponibile medicamente care pot proteja copiii mici cu risc înalt de infecție severă cu VSR.

Când este momentul să mergem la medic?

Dr. Irina Costache: Este necesar să luăm imediat legătură cu un medic atunci când copilului răcit nu i se diminuează simptomele: episoadele de tușe sunt la fel de frecvente, încă este prezentă febra după a treia sau a patra zi de boală, nasul curge în continuare. Dacă aceste simptome persistă sau se agravează, pot apărea și alte semne pe care medicul le poate remarca: deshidratare, respirație dificilă, letargie, lipsa poftei de mâncare, copilul nu urinează suficient.

Există o sezonalitate a acestui virus?

Dr. Irina Costache: Epidemiile de VSR pot să apară oricând pe parcursul anului, însă cele mai multe cazuri apar în perioada septembrie-aprilie/mai. Deci mai bine de 6 luni. Este un sezon destul de lung, care depășește cu mult sezonul virusului gripal, de exemplu.

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Tot ce trebuie să știi despre preeclampsia dupa naștere direct de la specialist
  Tot ce trebuie să știi despre preeclampsia dupa naștere direct de la specialist

  Sarcina reprezintă o perioadă minunată în viața unei femei, o perioadă în care organismul are parte de nenumărate schimbări pentru a fi gata să găzduiască timp de 9...

  Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist
  Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist

  Sarcina reprezintă perioada din viața unei femei în care au loc numeroase schimbări, atât din punct de vedere psihologic, cât și la nivelul corpului. În sarcină,...

  Pe 17 noiembrie este Ziua Mondială a Prematurităţii, iar medicii trag un semnal de alarmă: Prematurii prezintă un risc mai mare de infecţie severă cu VSR!
  Pe 17 noiembrie este Ziua Mondială a Prematurităţii, iar medicii trag un semnal de alarmă: Prematurii prezintă un risc mai mare de infecţie severă cu VSR!

  Pe 17 noiembrie este Ziua Mondială a Prematurității, iar medicii atrag atenția asupra impactului pe care nașterea înainte de termen îl poate avea asupra celor 1 din 10...

  Tot ce trebuie să știm despre intoleranțele alimentare la copii și cum le ameliorăm
  Tot ce trebuie să știm despre intoleranțele alimentare la copii și cum le ameliorăm

  Intoleranțele alimentare sunt din ce în ce mai des întâlnite printre copii. Cele mai recene statistici arată că până la 20% din populația lumii se confruntă cu...

  Tot ce trebuie să știm despre infecțiile digestive și diareea la copil
  Tot ce trebuie să știm despre infecțiile digestive și diareea la copil

  Vara este anotimpul în care cei mici au tot felul de probleme digestive, în special infecții gastrointestinale. Mâinile murdare, fructele și legumele nespălate, apa...

  Tot ce trebuie să știi despre difterie: ghid de la specialist
  Tot ce trebuie să știi despre difterie: ghid de la specialist

  Difteria este o infecție extrem de periculoasă, potențial fatală, care afectează în special sistemul respirator. Poate fi prevenită prin vaccinare, care este inclusă în...

  Tot ce trebuie să știm despre Balanțe. Secrete, trăsături de personalitate, compatibilitate
  Tot ce trebuie să știm despre Balanțe. Secrete, trăsături de personalitate, compatibilitate

  Balanța face parte dintre zodiile toamnei și, la fel ca Gemenii și Vărsătorul, este semn de aer. Modul în care este reprezentată în zodiac este dovada faptului că,...

  Totul despre angorjarea sânilor și hiperlactație direct de la specialist
  Totul despre angorjarea sânilor și hiperlactație direct de la specialist

  Am prea mult lapte! Ce e de făcut? Hiperlactația este o problema cu care se confruntă foarte multe proaspete mămici, în timpul alăptării. Pentru că am dorit să aflăm mai multe...

  © 2022 Qbebe